Hálózati bootolás "PXE nélkül" - iPXE

TFTP szerverről, SAN-ról, iSCSI-ról, NFS megosztásról, és sok egyébről is tudunk vele rendszert indítani. – írta: hcl, 3 hete

Bootoljunk hálózatról

Belefutottam munkahelyen egy olyan problémába, hogy néha kell fizikai szervereket (tudom, középkor, gőzgép, ám nálunk van még sok a cég telephelyein) telepíteni - de ahol a szerver van, ott nincs senki, aki a telepítő adathordozót betenné a gépbe, vagy akár értené, amit írnak neki :D A gépekben található Supervisor Adapterek pedig nem alkalmasak nagyobb ISO-k betöltésére. Ezek az esetek jelentős csúszásokat is okozhatnak, szóval kellett valami alternatív megoldás, ha tényleg nem lehet dűlőre jutni.


Forrás : ipxe.org

A PXE bootolás nem új, magam is csináltam ilyet régebben, de ahhoz nem árt pár dolog. A PXE a Preboot Execution Environment ("indítás előtti végrehajtási környezet") rövidítése, aminek fő eleme a gépek hálózati kártyáján levő kis program, ami mindösszesen annyit csinál, hogy a gép indulásakor megkérdezi a környéken található DHCP szervereket, hogy van-e valahol PXE bootolási lehetőség? Ha van, akkor a kapott címen található TFTP szerverről megpróbál boot image-et leszedni, és azt elindítani.

Na most az embernek nem feltétlenül van kedve egy TFTP szervert összerakni, bekonfigolni, stb. otthon sem (nekem sem volt jó ideig, most megint van). Nagyobb cégek hálózatán lehetőség sincs megoldani, hogy legyen. Viszont néha még otthon is jól tud jönni, ha nem kell mindenféle telepítőket pendrive-ra írogatni, stb., elég egy boot média, és arról bootolva lehet válogatni a hálózati telepítők közül. Pont erre lesznek jók a PXE-re épülő további szoftverek, amiknek még akkor is van előnyük, ha van már egy működő bootszerver a környéken.


Fedora 29 bootolása kézzel megadva az iPXE parancssorában. Nyugi, nem kell majd ennyit gépelni :)

Az iPXE, gPXE a PXE környezet "kiterjesztései" (van még pár ilyen). Mind a kettő többet tud az alap PXE-nél, mindjárt annyiban, hogy jobban scriptelhetőek, kevesebb korlátozásuk van, és többféle boot metódust kínálnak. A gPXE fejlődését nem követem, de már az is tud PXE szerver nélkül http-ről indulni, és scripteket kezelni. Az iPXE jelenleg sokoldalúbbnak tűnik, így erről lesz szó, bár korántsem fogom minden lehetőségét taglalni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!