Hálózati bootolás "PXE nélkül" - iPXE

TFTP szerverről, SAN-ról, iSCSI-ról, NFS megosztásról, és sok egyébről is tudunk vele rendszert indítani. – írta: hcl, 5 éve

Buta ISO boot

A legegyszerűbb script kb. ennyi :

#!ipxe
kernel http://boot.netboot.xyz/memdisk iso
initrd http://valami.szerveren/valami.iso
boot

Ez letölti a memdisk kernelt, az iso paraméterrel, valamint a valami.iso -t, és a memdisk kernel szépen bebootolja az ISO filet, mintha CD lenne. Ez viszont megint csak erős korlátokkal bír, kb. 50 MB-ig. Egy Debian telepítő éppen belefér, meg DamnSmall Linux, TCL, esetleg Memtest86, vagy valami spéci boot CD. A memdisk alapú bootolást általában valami egyéb betöltéséhez szokás használni - később előkerül.

Mint később kiderült, némileg jobb a helyzet, ha a memdisk-nek a "iso raw" paramétereket odaadjuk, így nekem gond nélkül indult a 190MB-os Hiren's boot CD - update : a pár gigás, 64 bites Hiren's is. A betöltés is más, a boot parancs sem kell.

A megfelelő script :

#!ipxe
initrd http://szerveripcíme/bootcd.iso
chain http://szerveripcíme/memdisk iso raw

További lehetőség, hogy .img bootolást is tud a memdisk, így ha egy .img formátumú image-nk van egy meghajtóról, azt is gond nélkül felbootolja. (Mondjuk én egy 40MB-os, régi winchester DOS-os image-ével próbáltam, szépen jött a C:\> :D ) Azért ugye itt van egy korlát, hogy a fizikai RAM-nál nagyobb image-t szintúgy nem kezel le, ahhoz már SAN, vagy iSCSI boot kéne.
Image-ből bootoláshoz script :

#!ipxe
initrd http://szerveripcíme/wd40mb.img
chain http://szerveripcíme/memdisk harddisk

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • DIY x86 gateway v2

    Két évvel ezelőtt íródott bejegyzésem folytatása, melyben lényegében ugyanazt a felépítést (router, tűzfal, gateway, VPN-szerver stb.) próbálom bemutatni egy más absztrakciós szintről.