Egy ház új téglaruhája

Szeletelt téglával szépen fel lehet csinosítani egy épület külső megjelenését, akár házi kivitelezésben is. – írta: kenand, 4 éve

Fugázás

A téglákat viszonylag gyorsan fel lehet rakni, látványosan lehet haladni. De ki is kell fugázni!
Sajnos nem lehet úgy fugázni, mint a csempét, a tégla porózus, ha belekenjük a fugát a tégla pórusaiba, csúnya lesz.
Kinyomópisztolyt kell használni, a megkevert fugát abba kell beletölteni és a fugába nyomni. Fugának zsákos Weber Tec-et használtam. Sőt féltégla-falazáshoz is jó (lásd később).

Érdemesebb hosszabbat keresni, hogy ne kelljen olyan sűrűn tölteni. Ki kell tapasztalni a megfelelő fugasűrűséget. Ha híg, kifolyik a téglák közül, ha sűrű, beragad a pisztolyba.... A pisztoly alján maradó durvább fugamaradványt ki kell kaparni és félre kell tenni, különben mindig eldugul a pisztoly. Jó minőségű 4-5000 Ft-os pisztoly jól bírja, 60-80 m2 fugázást is kibír. Az olcsó viszont hamar tönkremegy.

Mivel a tégla porózus és jó nedvszívó, a fuga gyorsan megszikkad (páratartalomtól / hőmérséklettől függően 10 perc —1 óra), utána ecsetnyéllel le lehet húzni a felesleget. Plafon (boltív alja, nyílászárók felett) fugázása viszont elég kínszenvedés. :(
Nedves ronggyal a megfolyásokat le lehet törölni. Majd száradás után az egész téglafelületet 10%-os háztartási sósavval át kell kenni (a fugákat nem!). Ez visszaadja a tégla színét, a fölösleges fugamaradványt pedig lemarja.

Legvégül érdemes az egész felületet téglaimpregnálóval bekenni, ettől a víz lepereg majd a tégláról.

Miután mindkét melléképületet felújítottam — sőt, itt már támfal, lépcső, kis kert is épült — a következő évben, egy kis takarékoskodás után nekiálltunk a lakóépület fazonigazításának is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt