Egy ház új téglaruhája

Szeletelt téglával szépen fel lehet csinosítani egy épület külső megjelenését, akár házi kivitelezésben is. – írta: kenand, 4 éve

Szeletelt tégla

Miért éppen szeletelt téglát választottam?

Relatíve olcsó (főleg a belső szelet), szép, és saját magam — több hetes munkával — meg tudtam csinálni.

Szeletelt téglát több helyen készítenek bontott téglából, ami készülhet újabb kisméretű és korábbi kézzel vetett nagy téglából. A belső szelet olcsóbb, mivel egy téglából több kijön, a külső drágább (kb. kétszeres a négyzetméter ára), de szebb.
A kézzel vetett nagy tégla szabálytalan, így az abból rakott felület is szép, nem mesterkélt. A színekkel-színárnyalatokkal lehet játszani.

A képen látható, hogy az első sort vízszintesen be kell állítani — ideiglenesen megtámasztani. A felrakáshoz flexibilis csemperagasztó ajánlott. Jó minőségű ragasztót használva egyébként nem csúszik meg a tégla. Érdemes a szeletet letörölni ronggyal, majd a téglaszelet hátoldalát nagyon vékonyan megkenni ragasztóval, hogy a maradék téglaport megkössük. A ragasztó felkenéséhez 10 mm-es fogú glettvasat használtam. A téglasorokat 10 mm-es fugakereszttel választottam el. De mivel szabálytalan a kézzel vetett szelet, előfordult, hogy kettő, akár három db kereszt is kellett.

A beépített körablak javítja az összképet.
A körablaknál lehetett volna egy kicsit ék alakúra vágni a téglát, de éppen behívtak egy szívinfarktusos beteg koszorúér-tágításához, nem volt rá idő. (A másik épület körablakánál úgy készült.)


Néhány sor után érdemes ellenőrizni a vízszintet, és ha szükséges, korrigálni, valamint egy nyílászáró két oldalán figyelni arra, hogy azonos magasságban legyenek kétoldalt a sorok. Illetve, hogy a nyílászáróknál hasonló színű téglával folytatódjon, "egész tégla" hatást keltve.


Nehezebb a dolgunk, ha a terep lejt, akkor is vízszintesen kell kezdeni, de a sorok hamar elérik a talaj szintet. Az alsóbb sorokat lefelé kell felrakni, de a hőszigetelésben ilyenkor jó szolgálatot tesznek 100-as szegek a téglák ideiglenes megtartására.


A párkányokat is — vastagabb — téglaszelettel oldottam meg.


A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt