GTX 480 vs. HD 6970 vs. HD 7870

Az alsó szegmensben való vásárlás általában úgy zajlik, hogy van 30-35.000 VGA-ra, de 40-45 már nincs. – írta: ricshard444, 10 éve

Bevezető

Megjelenéskor a két kártya között nem volt különösebb eltérés sebességben, azóta sok idő eltelt és megjelentek a komolyabban terhelő programok. Mára már a 7870 is leváltásra /átnevezésre és gyárilag magasabb órajelekre/ ítéltetett az AMD-nél.

A mostani cikk témája a két ár/érték bajnok használt kártya és az, hogy megér-e 10 ezer felárat a jelentősen modernebb HD 7870.

Vagy higgyünk a régi teszteknek, hogy bizony nem érdemes az utóbbi kártyával foglalkozni, ha van egy 6950/70 a birtokunkban?

Az nem kérdés, hogy hangra és fogyasztásra a 28nm-s csíkszélességen gyártott Pitcairn /7870/ jóval hűvösebb és kevesebbet is fogyaszt, valakinek ez a két dolog önmagában megér egy váltást, de a játékosok a 3D alatti teljesítményt rakják a prioritási lista élére.

30.000-es árkategória versenyzője a HD 6970

Most referencia 6970 vendégeskedett nálam, ugyanúgy, mint régen.
Automatikus ventilátor szabályzással 90 fokig engedi el a GPU-t, utána porszívó üzemmódba kapcsol.
A játék alatti hőmérséklete így 92-94 fok háztól függően, ami soknak tűnhet, de a mai napig mennek a kártyák, így nincs ok aggodalomra. (sem a 290-s családnál)

40.000-es versenyző: HD 7870

Róla már mindent elmondtam az előző cikkben, elvégzi a feladatát a meglepően kis bordával operáló hűtő. A ventilátor szabályzása nagyon rossz, 60 fokon kezd el komolyabban pörögni, én 70-re lőttem be a célértéket magamnak, úgy 2100-s fordulat körül tartotta ezt, így nem lehet okunk panaszra.

A zöld láncszem

Szerencsére sikerült egy GTX 480-t is szerezni, így nem maradt ki a 30k-s zöld kiskirály.
A hűtésen ami egyből szembetűnik az a VRM bordák nagysága, nem láttam még pályafutásom során ilyen mennyiségű és méretű bordát nyákra pakolva, ez mindenképp mosolygásra adhat okot a tuningosoknak.

Maga a hűtés lamellái kellően vastagok és masszívak, ilyen minőségű aftermarket hűtőt nem sokat látni a piacon.

Gyárilag a hűtő ventilátorjai kis potméteres dobozzal szabályozhatóak, vagy az alaplapra kötve rábízva a feladatot, így elérhető egy bizonyos automata szabályzás is.
A minimális fordulat 1500, míg a maximális 2800-3000 RPM körül van, 1800-as értéknél még kellemesnek mondható, tipikus szélmozgás hangja simogatja a füleinket.
Természetesen custom hűtésről lévén szó, a hő bentmarad a házban, így ajánlatos komolyan szellőző helyre berakni a drágaságot, mert, mint tudjátok a 480 elsősorban nem a teljesítményével került a középpontba.

A fogyasztás/hőtermelés szinte drasztikus mértékben csökkenthető a GPU feszültség visszavételével, a custom hűtő fix fordulatának hála, most szépen megfigyelhettem ezt.
Az órajel emelésével, mint mindenhol, csak lineárisan nő a hőtermelés (ami esetünkben is meglepően sokat jelentett), de feszemeléssel olyan szinten csúcsra járatható a "exponenciálisan emelkedik" téma, amilyet még nem láttam számítógépes komponensnél.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények