Hogyan válasszunk porszívót?

Porszívó vásárlás előtt állóknak szeretném összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat, hogy a kínálat erdejében eligazodva tudjanak dönteni. – írta: ribarszki, 7 éve

Bevezető, Watt számok

Bevezető:

A következő hosszabbra sikerült összefoglalóban azoknak szeretnék segíteni, akik porszívó vásárlása előtt állnak és elbizonytalanodtak a felhozatal, típusok, jelzések, Watt-számok láttán, hogy melyik is lenne a jó választás a számukra. Az összefoglaló elején a legfontosabb alapinformációkat vesszük végig, majd típusokra lebontva találhatjuk meg a számunkra ideális porszívót.
Ebben az írásban nem találunk márkákat, best-buy készülékeket, egyszerűen a piac néha kissé átláthatatlan kínálatát szeretném rendszerezni.

Ha valaki előtte szeretne a porszívógyártás izgalmas és különleges múltjáról olvasni, akkor a Wikipédiában ezt megteheti

Henry a Numatic cég porszívója, Anglia közkedvelt márkája

Watt szám de melyik-melyik?

A porszívók esetében kétféle teljesítmény-jelöléssel, azaz Watt számmal is találkozunk.

Az egyik az elektromos teljesítmény, vagyis az elektromotor teljesítményének az értéke Wattban kifejezve. Ezt minden forgalomba hozott porszívó esetében kötelessége megadnia a gyártónak. Régebben nem volt ritka a 2200 W sőt 2500 W-os teljesítményű motorral szerelt porszívók jelenléte sem a piacon, ez a helyzet nagyot változott 2014 óta, amikor uniós törvény 1600 W-ban maximalizálta az Unió területén forgalomba hozható porszívók teljesítményét. A következő lépcső 2017 szeptemberében lép életbe, amikor maximum 900 W-os porszívók kerülhetnek a gyártótól az üzletbe. (Az üzletek raktárkészleten maradt darabok természetesen eladhatóak lesznek.)

A másik Watt szám pedig a porszívó szívóteljesítményét jelzi. Ezt az értéket már nem kötelező megadnia a gyártónak. Jellemzően 180-450 W közötti értékeket találunk porszívótól függően. Az uniós teljesítményszabályozás előtt nagyjából érvényes volt az a szemlélet, hogy nagyobb motor, nagyobb szívóteljesítmény. A mostani időkben viszont ez a szemlélet megdőlt. A gyártók ugyanis rákényszerültek, hogy fejlesztéseik révén a kisebb teljesítményű motorokból is kihozzák a megfelelő szívóteljesítményt.

Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy rossz úton járunk, ha csak a szívóteljesítmény alapján választunk porszívót, „amilyen nagyobb, az a jobb” alapon. Ugyanis a szívóteljesítmény nem jellemzi megfelelően a porszívó hatékonyságát: az nem csak a szívóteljesítménytől, hanem a megmozgatott levegő mennyiségétől, légáramtól, fej kialakításától, fejtípusoktól is függ. Könnyen előfordulhat, hogy egy 380 W szívóteljesítményű porszívó rosszabb eredményt ér el a szőnyegtisztítás-teszten, mint egy 280 W szívóteljesítményű. Hiába a komoly szívóerő, ha nincsen rendesen áramoltatva, kihasználva a levegő.

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy egy korszerűbb, energiatakarékosabb (800-1200 W) porszívó elegendő teljesítményt nyújt mind szőnyegen, mind a szilárd burkolaton.

Porszívók szívóteljesítményt mérő eszköz - vákuummérő

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt