Hordozható 286-os plazmával

1989-ben biztosan egy vagyonba került. Laptopnak nem nevezném, mert nincs akku benne. – írta: frescho, 6 éve

Kívülről

Igazi noname gépről lesz szó 1989-ből. SupCom néven találtam rá az interneten egy képre, de a gépre csak annyi van írva, hogy Laptop 3120. Persze így is egy vagyonba kerülhetett akkoriban.

Amikor először került a kezembe, rögtön láttam, hogy megviselte az idő. A képeken úgy szerepel, hogy már egy órát tisztogattam, de még mindig tiszta por. El sem tudtam képzelni, hogy hogyan lehet ilyen állapotban még működőképes, de tiszteletre méltó az élni akarása. Ekkor még nem tudtam, hogy mit tegyek vele. A következő oldalakon majd meglátjátok, hogyan raktam rendbe, és végül azt, hogy milyen ötlet fogalmazódott meg apránként bennem. A műanyag alkatrészek meg mehetnek a csap alá egy kis WU2-vel.

A gépen a szokásos csatlakozókat lehet megtalálni. Soros, párhuzamos és egy CGA monitor kimenet. Az oldalán még van billentyűzet csatlakozó is, és ahogy látszik belül van egy ISA port is. Ez sima 8 bites fél hosszúságú, ami egy hangkártyához tökéletesen megfelel.

A hardver a kornak megfelelő. A gépben egy 12Mhz-es 286-os CPU van 1 MB RAM társaságában. Ehhez jön még a CGA felbontású plazma kijelző és egy 40MB-os merevlemez. 1989-ben ez nem számított rossznak.

Talán a CGA helyett egy EGA jobb lenne, de ne legyünk telhetetlenek. A plazma kijelző miatt viszont ritkának és megőrzésre érdemesnek találtam. Főként annak lehet értékes, aki gyűjti a plazmás gépeket és én ismerek legalább egy ilyen embert. A merevlemez 40-es típusként rendesen működik. Ezt csak azután tudtam beállítani, hogy sikerült a BIOS-ba bejutni a cseles CTRL+ALT+S kombinációval.

DOS 6.22 fut a gépen, ehhez képest elég lassan indul a gép. A merevlemez is lassú, és a processzor sem kapkod. Érzésre nem gyorsabb egy turbo XT klónnál. De ez a gép hordozható és plazmás. A config.sys optimalizálása kicsit segített, mert ekkor még betöltötte a smartdrv.sys-t, meg néhány más TRS programot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • GEO Persona GLT-216A

    Bemutatok egy igazi, prémium minőségű 30 éves laptopot mechanikus billentyűzettel és VGA kijelzővel.

Előzmények