HP ProBook 6450b – öreg harcos

ProBook első szériás i3-mal. Az olcsón megvásárolható, de alaposan kibővített gép megéri az árát? – írta: frescho, 7 éve

Hardver, upgrade

Hardver

A gépet az első Core i-szériával gyártották. Ezeknek az ára ma már jó kiépítésben is 50e alatt van, de baráti áron volt egy celeronos modell. Ez lett kicsit feltuningolva, hogy jobban megbirkózzon a kihívásokkal. A bővítés érintette a CPU-t, memóriát és a háttértárat is. Menet közben végeztem 1-2 mérést, hogy lássam, melyik érte meg leginkább a befektetést. Sajnos a CPU-k összehasonlítása kimaradt, mert már az i3-mal hoztam haza.

A gép a következőket hardverkiépítésben került hozzám:

CPU/GPU: Intel i3 370M
Memória: 2 x 2 GB DDR3 1066 MHz
Merevlemez: WD Black 250 GB (WD2500BEKT, 7200 rpm, SATA)

A processzor két darab 32 nm-es Arrandale maggal rendelkezik, amit 7 évvel ezelőtt, a 2010-es CES-en mutattak be. Az i3 széria első példányaként rendelkezik IGP-vel és a Hyper-Threadingnek köszönhetően 4 szálat kezel. A 2,4 GHz-es órajel mellé 35 W-os fogyasztás tartozik, ami ma már kicsit sok, de akkor nagyon jó fogyasztás/teljesítmény mutatóval rendelkezett. Ma már olcsón megvásárolható, és bár vannak gyorsabb darabok, ez olcsón volt kéznél. Teljesítményben valahol a középmezőnyt képviseli:

– Az eredeti 2 GHz-es Celeronnál egyértelműen gyorsabb, már csak a 400 MHz-es órajelelőny miatt is. Ha több szálat ki tud használni egy program, akkor ráadásnak ott a Hyper-Threading.
– Egy magas turbóval megáldott i5-540M (alap/turbo: 2,53 GHz/3,06 GHz) vagy i7-620M (2,66/3,33 GHz) processzor egy szálon sokkal gyorsabb, több szálon már csak 10% alatti a különbség az i3-hoz képest.

Ekkoriban kezdte az Intel az IGP-t és a memóriavezérlőt a CPU-ba integrálni. Pontosabban fogalmazva egy tokba csomagoltak két chipet: a 32 nm-es processzor-IO vezérlőt és a 45 nm-es IGP-memória controllert. A mobil processzoroknál ez nagyszerűen látható, ha eltávolítjuk a hűtőt. Ezt hívták "on package"-nek "on die" helyett.


i3-370m CPU

Az IGP a GMA elhagyása után Intel HD Graphics néven futott. Az előd GMA4500-hoz képest sokat gyorsult, még ha a háttérben nem is történt technikai forradalom. Kicsit arra emlékeztet, ahogy mostanában minden új processzornál 0.5-tel növelik az IGP generáció számát. Gyorsabb és okosabb lesz, de csak óvatosan nyúlnak hozzá. Korabeli cikkek dicsérték, mert végre elérte az akkori AMD/nVidia IGP-k tudását. A képhez hozzátartozik, hogy az aktuális játékok többségét nem igazán tudta értelmes felbontás mellett játszható fps-sel futtatni. DirectX-ből a 10.1-et támogatja, de ami fontosabb, hogy gyorsítja az MPEG-2, H.264 és VC-1 videók lejátszását.

Upgrade

A CPU cserén felül itthon még két apró módosítást végeztem el. A már meglévő alkatrészek közül túrtam elő hozzá DDR3-as modulokat és egy SSD-t.

A memóriát a 2x2 GB-ról 2x4 GB-ra cseréltem. Az első foglalat a gép alján, a második a billentyűzet alatt van. A gép alján a csavarok mellett kis jelek segítik, hogy melyiket kell eltávolítani, így az upgrade simán ment, pár perc alatt végeztem vele. Mivel a memória csak több lett, de gyorsabb nem, ezért ettől nem számítottam jelentős gyorsulásra a benchmarkok alatt. Akkor érezni a különbséget csak, amikor több program (böngészőablak, Skype, Office...) fut egyszerre.


A gép alja és a csavarok

A gyári merevlemez egy WD Black, ami 7200-on pörög, de nem veszi fel a versenyt egy SSD-vel. A Windows 7 és az összes szükséges program telepítése után még kb. 200 GB szabad hely maradt rajta, ezért egy kis kapacitású SSD-re csere mellett döntöttem. Ha később valami miatt nem lenne elég a hely, akkor a DVD-t le lehet cserélni egy cage-re, de ezt majd meglátjuk idővel.


Gyári WD Black HDD

Sikerült találnom egy elfekvő OCZ Agility 3-at. Nem mai darab, korban illik a ProBook-hoz, 2011-ben a saját gépemhez vettem. Visszatérő vendég, akár kapu SSD-nek is hívhatnám. Eddig bármelyik gépbe beépítettem, a tulajdonos inkább nagyobbra váltott, mint vissza merevlemezre, az Agility meg visszaszállt rám. Tudom, hogy voltak gondok a szériával, de úgy néz ki, ez a szerencsésebb darabok közül való. A cserétől azt várom, hogy a Windows boot és a programok betöltése radikálisan felgyorsul.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények