HP Envy 14 - Irigylésre méltó?

Az Apple másolás magasiskolája - ezegyszer szerintem sikeresen! – írta: domi007, 14 éve

Alumínium kabát finoman cizellálva

Bár az oldal címe némi költőiséget sugall, korántsem csak a poéta beszél belőlem: a gép fedele és a csuklótámasz egy nagyon finom mintával van befuttatva. Állítólag ez egy régi indiai motívum, amelyet sok helyen felhasználnak manapság, például nyakkendő-díszítések alapjaként. Bár a géphez megfelelő nyakkendőm nincs, mégis azt meg tudom állapítani, hogy a mintázat gyönyörű, és teljesen egyedivé teszi a gépet, amely így szinte egyáltalán nem mutat rokonságot a minimalista simaság jegyében tervezett MacBook Pro-val.

A gép valójában egyáltalán nem bronz-arany színű, hanem inkább alumínium, a kép érdekes megvilágításban készülhetett

Maga a "kabátja" a gépnek egyébként teljes mértékben alumíniumból készült, a lehető legprecízebb lézertechnológiával. Igazából ez nagyon marketing-szöveg szerűen hangozhat, de a laptop valóban "nagyon egyben van", a burkolat minősége felveszi a versenyt a már említett rivális Unibody külsejével. Egyetlen kifogásolható elem a kijelző tetejének közepe, ez bizony erősebb nyomás hatására behajlik. Említésre méltó még a jobb hátsó sarokban elhelyezett HP logó, amelynek háttérvilágítása, a mai divat szerint, működés közben kigyullad.

A gép eleje funkcionális és letisztult, csak néhány dolog került ide, balról jobbra a következők: beats logó (Dr. Dre által alapított zene-laboratórium, az egész gép hangrendszerét ők tervezték) és hangfalak, egy kis ajtócska (mögötte a Bluetooth modul rejtőzik) valamint az SD-kártya olvasó nyílása.

Balra vagy jobbra indulva egyaránt csatlakozókba ütközünk, haladjunk tehát a klasszikus balról jobbra elv alapján: először két jack-aljzat (alapból mind a kettő fülhallgató-kimenet, így ketten is lehet filmezni/zenét hallgatni, azonban szoftveresen egy mozdulattal mikrofon bemenetté alakítható a másodlagos füles), majd dupla USB 2.0 bemenet végül pedig a DVD-író látható.

A gép hátulja üres, csak egy szellőzőnyílás, valamint a kijelző két, erősnek látszó fémzsanérja van itt (az akkumulátor a jobb súlyelosztás miatt előre került.

Jobb oldalon már nagyobb a tumultus: a tápcsatlakozó, közvetlenül mellette az elem-visszajelző LED, egy szellőző-nyílás, gigabites Ethernet csatlakozó, Kensington-zárhely, Mini-DisplayPort, HDMI-kimenet, USB 2.0-eSATA csatlakozó, Power és HDD LED osztozik a kevéske helyen.

Meglepő, bár elvárható módon a gép fenéklemeze is alumíniumból készült, két részre van osztva, az akkumulátor és HDD közös fedele (alatta az opcionális 3G kártya SIM-kártya fiókja) alkotja az elülső, a maradék takaró-lemez a hátsó részt.

A gép kinyitása egy kis lelki, valamint még csekélyebb fizikai erőt igényel a tesztelőtől. A lelki erő csak azért szükséges, mert nagy az aggodalom: vajon a kinti szép designhoz hogy viszonyul a felhasználóval elsődlegesen kapcsolatot-tartó felület, azaz a belső kinézete?
A fizikai erő pedig igen csekély, mert bár mágnesek tartják helyén a fedlapot a kijelző körüli finom gumikeret pontosan akkora rést nyit a fém-páncélon, hogy ujjunkkal a megfelelő helyen tudjunk erőt kifejteni.

A belső teljes mértékben méltó a külsőhöz, bár itt kissé jobban látható a MacBook Pro design-vonal hatása: üveglappal (?) saroktól-sarokig fedett, fekete keretes kijelző, szigetes billentyűzet, egybeszabott touchpad-egérgombok.
A kijelző tükröződő keretében webkamera, valamint sztereó mikrofonok is helyet kaptak. Ezeken kívül csak rövid kis feliratok találhatók itt, mint "beats audio", "Envy 14" illetve egy hp logó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Öreg HP nem vén HP?

    Egy öregebb, mégsem Matuzsálemnek nevezhető HP Omnibook XE3-as laptop élettörténete.