Huawei Band - Két halmaz metszete

Válassz: okosóra vagy okoskarperec, a kettő együtt nem megy. Vagy mégis? A Huawei nekiszalad a lehetetlennek. – írta: barnade95, 8 éve

Bevezetés

Az okoskiegészítő-forradalom egyelőre inkább tűnik lassú égésűnek, mint robbanásszerű dilinek. Sokan gondolták, hogy fog akkorát szólni, mint lassan egy évtizede az okostelefonok megjelenése, de csak nem akar beindulni ez a wearable dolog.

Most inkább kettébomlani látszik a piac. Egyrészt vannak a klasszikus értelemben vett okosórák, melyek lényegében okostelefonunk lényének karórába történő kivetülése, tonnányi potenciállal és funkcióval. Pulzust mér, értesít, zenét szabályoz, fényképez, navigál, és amúgy az időt is mutatja. Pont ugyanúgy, ahogy az okostelefonunkkal amúgy telefonálni is lehet... Mindez több különböző platformon megpróbáltatott már, az Android sikeréből tanulva a gyártók már nem is nagyon próbálkoztak saját rendszerrel, ha épkézláb okosórát szerettek volna, biztosan az Android Wear-re támaszkodnak. Az Apple meg ugye, mint mindig, megy a maga útján, és még a Pebble-t meg se említettük. Korrekt hardverek, szép kijelzők, indokolatlan mennyiségű funkció és olyan árak, hogy hamarabb veszek belőle egy másik telefont.

Mellettük kialakult az úgynevezett okoskarperecek kategóriája, mely az okosóráknak tulajdonképpen csak a fitnesz-funkcióit hagyja meg, mint például lépésszámláló, pulzusmérő, alvásfigyelő és társaik. Az ilyen eszközöknek sokszor még kijelzőjük sincsen, vagy ha van, csak nagyon minimális információt tudnak megjeleníteni. Jó esetben az időt is. De az akkor nem okosóra? Nem, hiszen funkcionalitásában bőven nem éri el azt a szintet, de ez nem is baj, hiszen nem az a rendeltetése. Van, akinek csak erre van szüksége, és az jól is járhat, hiszen töredéke lehet a klasszikus okosóráknak, márpedig az ár igencsak a szempontlista elején áll általában.

A probléma ezzel csak az, hogy nincs a kettő közt átmenet. Nincs túl sok olyan eszköz, amely egyrészt óra, másrészt okos, harmadrészt aktivitásmérő, de leginkább olcsó. Én is egy ilyen eszközt kerestem pedig, kvázi egy okos karperecet, ami amúgy az időt is mutatja és megkapom rá a telefonom értesítéseit, mindezt minél kevesebb pénzért. És mit ad Isten, képbe került e cikk főszereplője, a Huawei Band.

A Huawei nem kis meglepetést okozott, amikor pár éve, mint a talajvíz, úgy jött föl, és hirtelen a harmadik legnagyobb mobilgyártóként találta magát. Szépen lassan kikopott a köztudatból a félelem a márkával szemben, ma pedig már minden szégyenérzet nélkül, sőt, ha nem is büszkeséggel, de nyugodt szívvel mondhatja bárki, hogy neki e kínai márkától származik a telefonja. Főleg ha ez a kínai gyártó hardveresen, dizájnban, minőségben, de még akár azt is mondhatni, hogy szoftveresen is bőven ugorja a lécet és képes újat mutatni. Csak kár, hogy ez utóbbit, a szoftvereit hajlamos elhanyagolni.

Volt már a Huaweinek kísérlete okoskiegészítőkkel, ott a headsetté átalakítható Talkband, a magasan felső kategóriás Watch, és most itt a Band, ami két szék közé ül, de a föld felett lebeg. Jöjjön tehát a Honor Zero, lánykori nevén Huawei Band B0.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények