Hyundai H100 – tükröm-tükröm

Nemrég piacra dobtak egy olyan visszapillantó tükörbe épített kamerát, amiért már érdemes pénzt is kiadni. – írta: TaaT, 5 éve

Bevezető

Az utóbbi időben sokan kerestek jó minőségű visszapillantó tükörrel egybe épített autós kamerát/menetrögzítőt. Ennek legfőbb oka abban rejlik, hogy ezek az eszközök nagyon diszkrét megjelenésűek, kívülről alig észrevehetőek. Nem szívesen hagyják az emberek az autóban a hagyományos autós kamerákat, főleg azokat amelyek tapadókorongos tartóval rendelkeznek. Eddig viszont nemigen volt olyan visszapillantóba épített kamera a piacon, ami megütött volna egy bizonyos szintet a felvétel képminőségének tekintetében. Ami arra vezethető vissza hogy a 200 Ft-os fröccsöntött műanyag ház helyett egy komplett belső visszapillantó tükörbe kellett beépíteni a technikát, az árak kordában tartása végett meg inkább egy nagyon olcsó, silány minőségű kamerát építettek a legtöbb ilyen készülékbe.

És itt jött képbe mai tesztalanyunk, a Hyundai H100 autós menetrögzítő. Sikerült megoldaniuk, hogy egy teljesen elfogadható árért jó minőségű kamerát kapjunk, és még egy visszapillantó tükröt is. Konkrétan egy Ambarella A7LA50 csip és egy OmniVision OV4689 érzékelő került bele. Amikhez már volt szerencsém a korábban tesztelt Dome G90C kamerában is.

A készülék

Térjünk is rá magára a készülékre. Kézbe véve jól megépített darabnak tűnik, kicsit feszegetve sem kezd el ropogni vagy mozogni. Talán a gombok, amik kilógnak minőségügyileg, eléggé rossz a nyomáspontjuk. A tükör körüli díszkeret fém, nem műanyag. 2 db szilikonpánttal rögzíthetjük a meglévő visszapillantóra. A tükörlap maga hajlított és kék, itt található a beépített kijelző is. Beállítani a kamerát, menüt, esetleg visszanézni valamelyik felvételt megfelelő.

A ház hátulján található a kamera, horizontálisan (+/-20fok) és vertikálisan (+/-15fok) is állítható. Alatta egy fényérzékelő, átellenes oldalon meg a hangszóró.

Hirdetés

Alul találhatók a gombok:

OK: Ezzel választhatjuk ki a menüben a beállításokat, és ezzel indíthatjuk el, ill. állíthatjuk meg a felvételt.

UP: A menüben történő navigáláshoz.

Down: A menüben történő navigáláshoz.

Menu: Ezzel válthatunk a 2 fő menü között, és visszaugrás funkcióval is bír.

Mode: Videorögzítés, képrögzítés és a memóriakártya tartalmának böngészése között váltogathatunk vele. Felvételkészítés közben a mikrofont kapcsolhatjuk ki/be.

Power: Bekapcsoláshoz röviden, kikapcsoláshoz hosszan (kb. 1 mp) kell nyomva tartani.

A power gomb mellett található furat valószínűleg a mikrofon, nincs jelölve és a kezelési útmutató sem tesz róla említést. Felvétel közben az utas hangja hangosabb, ezért tippelek arra, hogy az lesz a mikrofon.

Felül találhatók a csatlakozók. Egy Mini B, egy AV IN (elméletileg tolatókamerát lehet rákötni), microSD kártyafoglalat, és AV OUT.

Főbb jellemzők:

Érzékelő: OV4689, 4 Megapixel, 175 fok látószög
Processzor: Ambarella A7LA50
Videofelbontások: 2560x1080 30 fps, 2304x1296 30 fps, 1920x1080 45 fps, 1920x1080 30 fps, 1920x1080 30 fps HDR,1280x720 60 fps, 1280x720 30 fps
Tömörítés: H.264, MP4 fájl
Végtelenített felvétel: off, 1 perc, 3 perc, 5 perc
Videobitráta: ~15 000-18 000 kb/s
Hang: 64 kb/s, 48kHz, mono
Kijelző: 4,3" 960x540 felbontás
Memóriakártya-támogatás: microSD max 32 GB
Méretek: 30 cm hosszú x 8,5 cm magas x 4 cm vastag (optikával együtt)

A doboz

Tartalmazza a kamerát, egy szivargyújtóba dugható töltőt, egy fixre szerelhető töltőt (mindkettő kábel hossza 3 m), egy Mini B USB kábelt, és egy teljesen kínai nyelvű kezelési útmutatót. Mindkettő töltő Mini B csatlakozója 90 fokos, egy egyenes végű kábel (pl. másik kamera töltője) már nem fér el rendesen a szélvédő miatt.

Hirdetés

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!