i7 konfig születik

Tulajdonosa lettem egy i7-es gépnek, így leírom az első tapasztalatokat az alkotóelemeiről. – írta: Qru, 15 éve

Beszerelés

Csak azokat az észrevételeket írom le amik az ismert tesztekből kimaradtak (így például nem írom le újra hogy 2db 2 slotos vga-val az összes többi slot használhatatlan).

Sajnos az IDE csatlakozó elég messze van a meghajtóktól (pedig a 2 legalsó helyen van az íróm meg az olvasóm is egy Gigabyte Aurora klón házban), alig ér oda a kábel. Csak keresztben futva ér oda a így nem tudnám miatta beletenni az első hosszú PCI-E slotba a vga-t (egyébként mindegy melyik slotba kerül a vga sebesség szempontjából). Tehát az első PCI-E slot nem is használható a batár GTX-el. Sata író ajánlott SLI/CF-hez, vagy csak egy IDE optikai meghajtó akkor elég hosszú kábel marad ahhoz, hogy rendesen el lehessen vezetni oldalt-hátul.

A második slotba téve szerencsére marad vagy 1,5-2 ujjnyi hely (te jó ég, milyen vga-ból lehet ebbe akkor 3way SLI-t építeni?!), így kap azért egy kis levegőt a vga ventije. Viszont le kellett vágnom az IDE kábelen lévő kis műanyagfület ami segít ha ki akarja az ember húzni a lapból a csatlakozót, mert pont a vga ventillátorba lógott bele.
Minden esetre SLI/CF kivitelezhetetlen amíg 2 IDE-s meghajtó van a gépben (így jár aki oldschool).

Egy nagy hűtős vga szintén nehezen férne oda a második PCI-E slotba kényelmesen/szellősen Pl Zalman VF1000-es vagy egyáltalán nem egy AC S1-es vga ventivel (ez eleve 3 slot helyet foglal el). A második slot hátránya továbbá, hogy az IDE kábel eléggé közel kerül a(z időnként forró) vga-hoz. Ami még rosszabb, hogy az SB borda és a vga között alig van körömhegynyi rés. Így nem közvetlenül az NB bordát fűti (amitől azért távolabb lenne ha az első slotba beférne rendesen mint így az SB bordától), hanem az SB bordát ami a Heatpipe miatt továbbküldi a meleget az NB bordára meg a FET hűtőre. Szóval rendesen körbe lesz melegítve az összes borda (alatt lévő alkatrész), ugyanis ezek a kis passzív bordák nem erre lettek méretezve, hogy még egy GTX is fűtse őket. A helyzetet tovább rontja, hogy 65nm-es GT200-as mag van a GTX-emen, tehát a kártya fonákjára is kerültek ram modulok, így teljesen burkolt a vga ami alatt egy fémlemez vezeti el a hőt a chipekről. Ennek köszönhetően a fonákon is (terheléskor) forró egybefüggő fémlap van... Már elő is kotortam egy kis ventit amivel tudom hűteni a kártya fonákját. Kérdés mennyire lesz hatásos. Ha "beizzítottam a vasat" akkor majd kitesztelem mit ér rá egy 0,22A-es motorerejű 6-os NB venti (ez van csak most kéznél). Attól tartok nem sokat... de majd kiderül.

Ennek fényében kivettem az IDE-és DVD meghajtóimat és betettem az első slotba a GTX-et. Szerencsére az FDD csatihoz simán elér a kábel így legalább ez megmaradhatna. Végül úgy döntöttem, hogy haladok a korral és nem csak a mobilrack, az IDE-s író/olvasó ODD-k de az FDD is végleg kikerült a gépemből.

A Therlamrigth Ultra 120 kényelmesen elfér a lapon, bőven az NB borda fölé emelkedik a hűtő. Akinek nem magasított bordás ramja van/lesz még akár mind a 6 ram slotot is megtöltheti ha előbb a ramokat pakolja be és utána teszi csak fel a ventillátort a TRU-ra. Viszont ha ventillátort a hűtő másik oldalára fogatjuk fel (a ram slotokkal-al ellentétes oldalra), akkor akár magasított bordás ram-okból is betudunk 6-ot tenni egymás mellé.

Ami pozitívum így első ránézésre is, hogy a déli híd bordája is csavarral van rögzítve. Viszont a VRM hűtés műanyag pöcökkel van odafogatva, pedig az fog a legjobban melegedni. Másik pozitívum, hogy itt az első PCI-E slot is lejjebb került mint a korábbi DS4 lapokon, így már nem gond az sem ha az első slotban van a vga de a memória foglalatra aktívhűtést szeretnénk felerősíteni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt