IBM Thinkpad T60

Korosodó üzleti laptop az üzleti Thinkpad szériából: ezeket a gépeket még munkára tervezték. – írta: frescho, 10 éve

Bevezetés, külső

2006 februárjában már a Lenovo dobta piacra a T60 szériát. A sorozat még IBM logóval jött ki és a belső felépítése is az előd T4x sorozaton alapult. A régi darabok lassan majdnem 8 évesek.

Írásomban azt próbálom felmérni, hogy ma a legalsó kategóriához viszonyítva milyen teljesítményre számíthatunk. Azért erre fókuszálok, mert az Acer V5-131 tesztelése közben többször is magamban az öreg Thinkpaddel vetettem össze a kis netbookot. Nagyjából a következő témaköröket akarom körbejárni:

- Alkalmazások alatti teljesítmény
- Játékok közbeni teljesítmény
- Ergonómia, használhatóság

Több T60 is van a környezetemben. Igazán robosztus darabok, cégektől levetve kötöttek ki jelenlegi helyükön. Már felszereltségtől és állapottól függően 32 - 40 ezer forint között hozzá lehet jutni egy-egy darabhoz. Az ár kategória alja 1 GB memóriával, IGP-vel, halott akkumulátorral, a teteje 2 - 3 GB memóriával, ATI GPU-val, 1 - 2 órás aksival, esetleg újabb merevlemezzel van felszerelve. A tesztelt példányok nagyjából a középső harmad aljánál helyezkednek el.

Hardver kívülről

A képek elkészítésénél kicsit bajban voltam. A nappal is gyenge megvilágítás és a Thinkpad nem éppen fotogén egyénisége megnehezítette normális képek elkészítését. Nézzétek el, hogy messze nem lettek tökéletesek.

A Henry Ford-nak tulajdonított mondást alkalmazta az IBM a sorozat kialakításánál, amit azóta is hűen követnek: „A vevőnk bármilyen színben megrendelheti autóját, feltéve, hogy a szín fekete.”

Az előnyös színt szögletes formával kombinálták. A fotómodell több, mint 6 éves és már megjárta a hadak útját. A házon leginkább a sarkoknál látszik kopás és néhány karc a fedélen. A matt bevonat miatt nincsenek ujjlenyomatok, pedig nem törölgettem el külön a gépet.

Belülről sem forradalmi a T60 az elődeihez képest, de talán pont ez a legnagyobb előnye.
A kijelző 4:3-as és matt, a fém zsanérok jól bírják és bár már picit lötyögnek, de szerintem túlélik a gépet. A billentyűzet még ennyi idő után is hibátlan és tökéletesen alkalmas akár napi több óra munkára. Mai szemmel a touchpad kicsi, de meglepő módon jobban használható, mint sok mai gépen. A trackpoint kis hozzászokást követően addiktív, főként, mert nem kell a kezet felemelni a billentyűzetről a használatához. Az egész gép láthatóan kopott, de mindene tökéletesen működik.

A gép alján már nincs külön nyílás a memóriának, de a dokkoló csatlakozó és a megszokott piktogramok megmaradtak. Tisztán van jelölve, hogy melyik csavarokat kell kicsavarni ahhoz, hogy eltávolíthassuk a billentyűzetet, vagy a kéztámaszt. Külön lukak vannak, ahol a billentyűzetbe öntött víz távozhat. Ezt már sikerült tesztelni, de hiába folyik át a cukros üdítő, ha utána a gombok leragadnak.

A legnagyobb problémát az aksik gyengélkedése jelenti: ha nem cserélték őket, akkor az eredeti 3 órához képest csak pár percet bírnak ki, ha egyáltalán még üzemképesek, de ez ennyi idősen nem csoda.

Bal oldalon VGA, modem, Ethernet, hang, USB és Express Card slot található. A D-Sub eredetileg nagyon jól jött prezentációk vetítésénél a managereknek, de nem hiszem, hogy a modemet bárki is használta volna. A hang minősége nem kiemelkedő, de elég nagy a hangereje és a beépített mikrofonnal is jól lehet beszélgetni.
Mivel a gép elejéről nem készítettem képet, ezért itt említeném meg az infra (IrDA) portot és a vezeték nélküli részleg kapcsolóját.

Jobb oldalon további két USB port (ezek is csak USB 2.0-át támogatnak) és egy CD-RW / DVD-ROM található. Ez utóbbi egy mozdulattal extra akkumulátorra vagy további merevlemezt/SSD-t befogadó merevlemez házra cserélhető. Nagyon praktikus megoldás.

A gép hátulján nincs semmi érdekes, csak az "új" fajta tápcsatlakozó. Fontos figyelni, hogy gyengébb töltővel, akksi nélkül a CPU csak 1 GHz-en fut, ha nincs benne töltő, nekem 95 W-os töltővel nem jött elő ez a gyári beállításból eredő bug feature.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • ThinkPad W701-W700

    Akkor vegyél ilyet, ha ThinkPad rajongó vagy, van elég időd, pénzed, türelmed és nem gond, hogy 5 kilót kell cipelni.

  • Lenovo ThinkPad T500 bemutató

    Aki nem játszik, ellenben szem előtt tartja a minőséget, használhatóságot, annak bőven megteszi egy T500.

Előzmények