Idén bealkonyul az internetnek...

...ha az egyezmény létrejön – írta: sh4d0w, 14 éve

Eddig nem vette senki komolyan, mégis úgy tűnik: az USA, az EU, Japán és még néhány más állam részvételével még idén tető alá hozzák az ún. ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) egyezményt.

A tervezet ötlete valószínűleg a kiadócégektől jön, a megvalósításon pedig évek óta dolgoznak a részt vevő államok képviselői. A kiadók és jogvédők belátták, hogy a végfelhasználók ellen folytatott akciók kontraproduktívak, elriasztó hatásuk pedig elenyésző, így más célpontot kerestek maguknak, akiket meg is találtak: az internetszolgáltatókat. (forrás)

Ha megállapodás születik, az internetszolgáltatók felelősek lesznek az általuk üzemeltetett hálózatokon átfolyó információkért - az illegálisnak nevezett letöltésekért is. A probléma az, hogy pusztán gyanúsítás alapján, bizonyítási kényszer nélkül várnák el a szolgáltatóktól a hozzáférés megszüntetését. Azt gondolom, hogy ez manapság - amikor pl. Finnország törvénybe iktatta, hogy az internethozzáférés alapjog - teljes mértékben elfogadhatatlan. Ráadásul a szolgáltatókból sokkal több pénzt ki lehet préselni, mint az egyszeri előfizetőből.

Sajnos, egyes emberek pénzéhsége kielégíthetetlen - gondolok itt a kiadókra, de a politikusokra is, akik bármit elhisznek, ha eléggé megfizetik őket. Elképesztőnek találom még magát az ötletet is, hogy az internetszolgáltató feleljen azokért a tevékenységekért, amelyeket az előfizetői folytatnak az infrastruktúráján. Felelős volt-e az AOL, amikor Kevin Mitnick végrehajtotta első hackjét és átvette az ellenőrzést a DEC számítógépe felett? Felelős-e a késgyártó, ha az általa gyártott termékkel leszúrnak valakit? Felelős-e az autógyártó, ha halálra gázolnak valakit a produktumával?

Ideje lenne, hogy a szerzői jogi lobbistákat eligazítsák végre: az nem a 80-as évek már, amikor csak kazettán és nagylemezen lehetett zenékhez jutni, hanem online is, ráadásul a szerzőtől közvetlenül is hozzájuthatok a termékéhez és dotálhatom kedvem szerint. Egy maradi gondolkodású szűk réteg miatt nem lehet visszavetni a technikai fejlődést 30 évvel ezelőttre - hiszen ha a fenti egyezmény létrejön, akkor senkinek nem kell majd a nagy sávszélességű internet (néhány kivételtől eltekintve). Hírolvasásra elég az 1 megabites hozzáférés.

Szóval, egy általam nagyra becsült fórumtárs szavaival élve: ha elfogadják az egyezményt, az Internetnek bealkonyul.

Azóta történt