Időutazás a Kudzsiri-havasokban

Zárt vidék, ahol a természet és az ember közötti kapcsolat zavartalan harmóniában maradt fenn. – írta: Bluerainbow, 4 éve

A déli Kárpátok szívében, kristályos csúcsok és mészkőképződmények ölelésében találunk rá az „ élet bölcsőjére”. Ez a medence olyan zárt vidék, ahol a természet és az ember közötti kapcsolat zavartalan harmóniában maradt fenn.

A modern kor vívmányainak foglyai vagyunk. Már el sem tudnánk képzelni az életünket telefon, internet és a kényelmünket szolgáló okos dolgaink nélkül. A meleg víz, a fűtés, az elektromos áram pedig egyenesen létszükségletnek számít. Nekünk. Ám vannak települések, ahol mindez hiánycikk és az ott élő emberek mégsem élik meg hiányként. Mindennapjaikat kitölti a földművelés és állatnevelés, lelki gazdagságukat pedig a páratlan kincseket rejtő természet szépségeiben találják meg. Létezik a hely, ahol megállt az idő és szemmel látható, kézzel fogható a földi paradicsom, ahol „Isten tenyerén” sétálva átszellemül és megnyugszik a lélek.

„Isten tenyerén ébredtem, s lenéztem a Földre,
Hófehér csúcsokra, kopár legelőkre.
Kanyargós folyók tükrében láttam kelni a Napot,
Sugaraiban álmos hajnal mosakodott. (...)
Láttam a békét az emberek szívében,
Láttam az erdőket fürödni a fényben. „- Hamvas Béla

A Kudzsiri-havasok vagy Sebes-hegység a Déli-Kárpátok Páring csoportjához tartozó hegység. Legmagasabb pontja a 2130 méteres Péter-csúcs. A hegység viszonylag alacsony, illetve középmagas csúcsaival elég nagy területen helyezkedik el, mégis a Kárpátok egy kevésbé ismert részét képezik. Karsztos jellegének köszönhető, hogy ilyen elzárt területek jöhettek létre, mint amilyen a Ponorics vízkelet (Fundătura Ponorului ). A természeti erők erőteljes eróziója lépten-nyomon megfigyelhető, mint ahogyan a víz művészi alkotó munkássága is a mészkövekben.

Ezen szépségéről és formai gazdagságokról Téglás Gábor brassói születésű régész és az erdélyi turizmus úttörője így tudósít:
“A hegyvidék minden szépségét képviselve találjuk rajta. Mély szakadékok, meredek sziklafalak, havasi növények illatával áradozó fennsíkok a szeszélyesen kivájt völgyekkel váltakoznak, hol bővizű patakok szilaj szökelléssel szállítják alá a dús erdők által táplált források vizét. Általában egynemű kőzetekből alakult e hegység. Mindazonáltal egyes mészfoltok ide is beférkőztek, megannyi oázis a kristályos kőzetek roppant tengerében.”

Gépjárművel Hunyad megyében a Petrozsény (Petroșani) és Hátszeg (Hațeg) közötti főútról Ponor település irányába kell letérni, majd Fégyér (Federi) falucska végéből indul az igazi felfedezés. A kezdetben kőlapokkal kiépített út lassan földessé válik, majd a továbbiakban pedig csak terepjáró, vagy lovasszekér számára használható. A természet szerelmesei viszont gyalogosan teszik meg a további pár kilométert, ezzel is adózva a hely autentikus és meghitt hangulatának. Itt minden települést erdő ölel körül. Folyamatosan követnek az úton az aprócska, kőből vagy fából épített házak, a léc- vagy fakerítések, kicsi udvarok, gyümölcsösök. Mígnem egy elég köves és lassan emelkedő "kecskeúton” hagyjuk el a lakott települést.

A 900 méter magasságban fekvő védett terület nevét a hegységre jellemző vizek viselkedéséről kapta. Ezek ugyanis a magasabb régiókban fakadnak és a mélyebben lévő mészköves részeken eltűnnek a föld alá. A Ponorics-vízkeleten áthaladó folyó hat patak vizét gyűjti össze a környékről. Felbukkan a völgyben és eltűnik egy sziklafal keskeny repedésében. Legközelebb a 8 kilométer messze fekvő Csoklovinai-vízkeleten bukkan elő újra. A népi elnevezés „Isten tenyere”, vagy „az élet bölcsője” elhelyezkedésére és a hely páratlan szépségére utal. A lassan emelkedő úton haladva kökény- és szederbokrok tűnnek fel, majd az erdőbe érve, örökzöldek között haladunk az ágak között már fel-felvillanó mészköves formák irányába. Elvétve találunk magányosnak tűnő portákat, de az udvarban legelésző állatok, összegyűjtött tűzifa, illetve széna-szalmaboglyák jelzik, hogy csak álca a lakatlanság. Felülről tekintve a medencébe, az első szembetűnő kép, amint a folyó kettévágja a katlant. Szabálytalanul kígyózó formája, csendes moraja és frissítően hideg vize szinte csalogat. Az ösvényen haladva szépen ereszkedünk le a partjára, s kísérjük végig a sziklafalig, avagy a medencén keresztül. A körülölelő sziklákat az eső és a szél művészi mestermunkaként formálta meg, míg a közöttük bujkáló Nap sugarai évszaktól függetlenül, olyan színeket festenek a házak falára és fák levelére, hogy elakad az ember szava. A legelő simogató pázsit és olyan nyugalom uralkodik, mintha nem is a Földön járnánk.

Ez a meghitt és a nagyvilág elől elrejtett medence Diana Buzoianu a brit The Telegraph napilap „Big Picture” fotópályázat győzelme után kapott nagyobb figyelmet. A beküldött képen egy vidéki életkép elevenedik meg, párolgó szénaboglyákkal, egy mesébe illő völgyben. Azóta már sok művészt megihletett a táj, de varázsa a látogatók számának növekedésével sem csorbult.

Télen, havas időben ezek az utak szinte járhatatlanok, ám olvadás után azonnal felpezsdül az élet. Amint zöldülni kezd a mező, bárányok hada lepi el a völgyet. Majd a kis házikók és esztenák is benépesülnek. Szabadon cikázó szarvasmarhák, fenséges lovak és egy két kíváncsi kutya is köszönti a vendégeket. Itt az emberek generációról-generációra örökítik ezt az életformát. Már gyermekként szívükbe oltják a földművelés, állattartás szeretetét és tudományát, a környezet és növények ismeretét.

Egyik legszebb élményünk volt ellátogatni a Ponorics-vízkelethez. Testileg és lelkileg is feltöltődtünk, átjárt minket a hely hangulata, természetközeli varázsa, nehéz szívvel búcsúztunk a vidéktől, de feledhetetlen emlékképekkel lettünk gazdagabbak.
„A természetben nyitott szemmel és füllel, a szépségre fogékony szívvel járj! Ne hagyj mást magad után, csak a lábad nyomát és ne vigyél el mást, csak az emlékeket!”- Herman Ottó.

A hely a Google térképen

Szöveg: Habarics Ilona
Fotó: Habarics Ilona és Zsolt

Azóta történt

Előzmények