Ingyenes multiplayer játékok II.

Amitől rengett a föld: Quake ...az ingyen játszható klónjai egy csokorban – írta: ViZion, 13 éve

Az ingyenes multiplayer FPS játékokat ajánló sorozatban ez a második rész.
Az első részben az egyszerű, jól játszható "gémek" lettek összegyűjtve ITT találjátok.

Nem ez az utolsó, még sok játék kimaradt. Következő részben azok az ingyenes játék-kliensek lesznek, amikhez fizetős extrákat lehet venni (két cikk lesz valószínűleg)
-bár mindet nem ismerem, a kimaradókat majd kommentben küldjétek kérlek.
Köszönöm a türelmet, és az olvasást!

Vannak azok a játékok, amik mellett nem lehet elmenni, hiszen minden mai FPS alapjait valaha ŐK (igen, így kell írni!) rakták le. Ilyen volt a Wolfenstein, a Doom, az Unreal Tourtnament, Duke Nukem és természetesen a Quake!

A logó, ami egy korszak jelképe lett

Ó a híres "kvékaréna"! Igazi őrület: mindenhol repeszek, lövedékek és testrészek repkedtek...
Az id Software 1999 végén adta ki a Quake III Arena-t, majd 2005-ben a motort tette hozzáférhetővé, így bárki fejleszthetett rá játékokat. Sokan éltek a lehetőséggel és nagyon jó játékok lettek, természetesen ingyen.

A játékok tulajdonságai a motorból adódóan hasonlóak. Sikerült megőrizni mindenhol a pörgős játékmenetet, a környezet viszonylag egyszerű, de szép általában. Mondjuk csak akkor lehet nézelődni, ha valaki lelő... Szétlőhető tárgyak nincsenek, vannak viszont nagy pályák, liftek, teleportok, ugrópadok, felvehető extrák, stb.

Amit kiemelnék: néhol elérhetőek low gravity (alacsony gravitációs) szerverek, ezeket ki kell próbálni, nagy móka. A másik az instagib mód, ahol a találat azonnali halállal jár, itt nincs karcolás, vagy hogy "épp megúsztam..."

Néhol van survivor mód, amiben mindenki egy élettel indul, teljes életerővel. Ha ez elfogy, akkor a kör végéig nézhetjük ahogy a többiek játszanak. A játékokhoz nem kell regisztrálni, csak letöltés, játék létrehozása, vagy játékhoz csatlakozás, kész.

Az Urban Terrorról már esett szó az előző részben, ami egy feljavított Q3 motort használ. Aki nem olvasta, az ugorjon az első részre, mert nagyon jó játék - ha hivatalos PH! teszt lenne akkor a "tetszett" és az "ajánlott" címkék mellett ez a játék kapná a "legjobb ingyenes játék, ami mögött nem $ milliárdos cég áll" plecsnit is.

Az egyik legjobban sikerült ingyenes FPS: Urban Terror

Smokin' Guns:
Western környezet, vadnyugati zenék és hangulat, retró fegyverekkel.

Nagyon jó a duplacsövű vagy a Pump-action shoti, csak a töltények ki ne fogynának... Tetszik a sok tetőre mászós rész, a balkonok, kocsmák, tisztára mint valami régi Bud Spenceres westernfilm :)

Az állatok csak dísznek vannak, NEM lelőni!

Van többféle játékmód, érdekesség a bankrablás, ahol az egyik csapat rabolni készül, a másik pedig megakadályozni. Call of Juarez multijához sokban hasonlít -grafikában azért még nem. Sajnos nagyon kevés szerver van 200 alatti pinggel és a szerverek keresése is lassú (állítólag a 64 bites OS-t nem szereti, de több infót nem találtam erről). A grafika kissé elnagyolt, itt-ott laggol, ez javulna biztos, ha lennének hazai szerverek. Linuxra és Windowsra is telepíthető. Videó.

Tremulous:
A kimondhatatlan nevű játék igazán érdekes fejlesztés. Az emberek a klasszikus tengerészgyalogos szerepet kapták, de az ellenfél itt a pókszabásúak rendjébe tartozik...
Kicsit Starship Troopers-re emlékeztető a felállás :)

Az igazán érdekes és nehéz feladat a bogarakkal levadászni az embereket. Sokféle bogár van, különféle fegyverekkel, képességekkel. Katonák lemészárlása a kulcs az evolúcióhoz, ezzel lehet fejlődni, egy jobb bogárral még több embert levadászni...

A játékmenet itt is nagyon gyors, az eligazodást némileg nehezíti, hogy van pár bogár amivel falra is lehet mászni... na nekem ez mondjuk hmm... nem növelte a túlélési esélyeimet :)

A pályák hangulatosak, nagyon jók a telepíthető csapdák és fegyverek is. Összességében az egész játék ötletes, bogarakkal kicsit szokni kell az irányítást, a képességeket, de ez nem negatívum. Sajnos a fegyverek és a karakterek poligonszegények, szögletesek, ami kissé rontja az összképet, különösen a rovaroknál. Videó.

Warsow:
Mit lehetne erről a Cyberpunk-rajzfilmről írni? Ha nem lehet fotó realisztikus a grafika, akkor legyen rajzfilm az egész! Gondolom ezt mondták a fejlesztők, és milyen igazuk volt.

Ez a játék egy módosított Q2 motorral dolgozik, itt a helye. A grafika igazán egyedi, maradt a gyors játékmenet, a játékmódok és az ugrások. Az ugrások nagyon hasonlítanak az Urban Terrornál megismertekre, van wall jump, double jump, stb.

A történet a szokásos: két csapat, gyilkolják egymást és néha a csapattársakat. Nagy öröm kinyírni pár punk disznót... szó szerint, mert ilyen vicces karakterek vannak.

Nagyon jó a bomb defuse, amikor az egyik csapat elhelyezi a bombát - ha tudja - a pálya két lehetséges pontja közül az egyiken, a másik csapat meg ezt próbálja megakadályozni. Ez nagy kedvencem volt már UrT-ben is.

A pályák szépek, a szögletes karakterek és fegyverek ebben a rajzfilm stílusban kevésbé zavaróak. Win, Mac és Linux változat is van. Gyerekeknek is lehet engedni ezzel egy kis mókát szerintem.

Részletes bemutató a Logouton sto1911 kollégától. Videó.

World of Padman:
Szintén egy rajzfilmes megoldás. Nagyon vicces, és népszerű is éppen ezért. Valószínűleg nem volt 100-as aki kitalálta :)

Hihetetlen fegyverek, nagy és szép pályák, vicces hangok, beteg beszólások, tucatnyi játékmód. Aki némi kikapcsolódásra vágyik, annak ideális választás, pár perc játék után tutira elkapja az embert a röhögés.

A cartoon style és a jó szöveg miatt szerintem ez a legjobb. Gyerekeket is lehet engedni játszani ezzel, nem véres, de néha fájdalmas :)

Win, Mac és Linux verzió is van. Kedvcsináló videó ITT!

Alien Arena:
A Támad a Mars című filmből ismerős UFO arcokkal és pár robot karakterrel lehet hentelni egymást, jóféle Sci-fi fegyverekkel.

Ennél is a rajzfilmes megoldást választották, a WoP talán változatosabb, de ez tényleg csak ízlés kérdése. Win, Linux és Mac változat is van. Videó.

Nexuiz:
Fura dolog ez. Ellátogattam a honlapjukra, hogy pár képet letöltsek és látom, hogy fizetős változata is lesz, CryEngine 3 motorral. Szép-szép, de az ingyenes ajánlóba az tutira nem tud bekerülni...

Szerencsére Classic Nexuiz néven elérhető az ingyenes továbbra is, de gondolom újabb verzió már nem lesz. A fentiekhez hasonló, bár véresebb, a fegyverek és a robbanások jobban animáltak. Kinek melyik a kedvence. Videó.

Open Arena:
A felsoroltakból az egyik legismertebb játék az OA, ez van legközelebbi rokonságban a Quake Arénával. Gyors játékmenet, tucatnyi játékmód, köztük a kedvencem is, a team instagib (egy életpont mindenkinek, csapatban). Futurisztikus, szép pályák, gyors játék, rengeteg fegyver, felvehető cucc, jó hangok, stb.

A gyenge pontja ennek is a karakterek kidolgozatlansága, amiért a játékmenet kárpótol. Ez egy nagyon jó játék, folyamatosan fejlesztik, a honlapjukat nézve láttam, hogy hamarosan újabb patchet adnak ki, a fejlődés folyamatos.

Régi Quake fanoknak kötelező darab. Videó.

Quake Live:
Az Id Software nagyot alakított, amikor 2008-ban bemutatták a böngészőben játszható Quake-t. Hitetlenül látogattam el az oldalukra anno, kb. egy flash játékot vártam, de ez helyett egy komplett, kicsinosított Quake 3-at kaptam...

Regisztrálni kell, majd pár tesztmeccs után megkapjuk a "beosztásunk", ami segít abban, hogy a velünk közel azonos képességű játékosokkal tudjunk játszani. A bátrabbak a free for all szerverekre is benézhetnek.Természetesen a szokásos játékmódok megtalálhatóak, CtF, Free 4 All, TD, stb... Itt már égő a bénázás, mert pontos statokat vezetnek minden tevékenységünkről :)

Nagyon gyors, szép, lag mentes még magasabb pingel is. A pályák változatosak, sok a választható karakter, felvehető fegyver. Statot vezet, rengeteg a szerver, mindig van kivel játszani.

Sajnos a tartalom egy része fizetős lett. Reklámot kell nézni meccs előtt, ezt még kibírnám, de sok pálya is csak a Pro verzióban elérhető. Havi 4 USD nem tűnik soknak, de akkor is...
Kedvcsináló videó ITT!

Még egy keveset foglalkoznék ezzel a dologgal, mert bosszant. Van olyan videós site, ahol a film közben is van pár reklám, cserébe a filmet meg lehet nézni ingyen. Ha itt is megnézem a reklámot meccs előtt, akkor had játsszak már bármelyik mapon!

Miért nem reklámoznak a játékokban? Battlefield egyszer tele volt Harry Potter plakátokkal, mindenki screenshotolta, erről beszéltünk napokig.

Régi Unreal Tournamentben is vannak világítótáblák, igaz csak az UT-t reklámozzák. Lehetne itt is a HP golyó helyett Cola, chips, vagy a fene tudja mi. Lehetnének hirdetések a falakon, stb...
Kicsit több/jobb ötlet, és mehetne ingyen tovább a buli. Szerintem.

Wolfenstein: Enemy Territory:
Majdnem kimaradt a legjobb :)
Nagyon jól kitalált II. vh-s felállás: németek a szövetséges csapatok ellen. Ez a játék többet tud mint a szokásos "két csapat+hentelés", a karakterosztályok megjelenésével komplikáltabb lett kicsit a dolog, lelőni az ellent itt még nem egyenlő a győzelemmel...
Ezt, és a modern hadszintérre konvertált "folytatását" a True Combat: Elite-t a következő részben fogom részletesebben bemutatni :)

Azóta történt

Előzmények