Input lag tapasztalatok számokban

Régóta halogatott, egyszerű méréseket végeztem a “háztartásban” játékra is használt megjelenítők közül 3 db TFT-n. – írta: ruti, 7 éve

Human Benchmark

Természetesen nem elégedtem meg a “stopperórás” teszttel, és nekiláttam valódi reakcióidőt tesztelni a http://www.humanbenchmark.com/tests/reactiontime tesztjével.

Kijelzők mint fentebb, beviteli perifériák pedig:

A4 XL-750F
Gamer egér, 2 ms frissítés (500 Hz), vezetékes

Kép: A4 egér

Logitech G402 Hyperion Fury
Gamer egér, 1 ms frissítés (1000 Hz), vezetékes

Kép: G402 egér

Mint kiderült, teljesen felesleges volt duplázni a teszteket az egerek miatt, mivel nem volt hibahatáron kívüli eltérést eredményező különbség közöttük. Ezért csak a G402-vel végzett eredményeket használom fel.

A reakcióidő tesztben a két monitor (LG 22” és ACER 24”) összehasonlítását végeztem el.
A humanbenchmark.com oldal reakcióidő-tesztjének lényege a képen látható. Amikor a piros háttér zöldre vált, szupergyorsan klikkelni kell. Egy mérési sorozat 5 mérést átlagol. Minden esetben 3 sorozatot (azaz 3x5 kísérletet) vettem alapul, és azt (tovább) átlagoltam. Azt kellene megállapítani, van-e valós különbség a két monitor, illetve az ACER két presetje (standard és gamer mód) között. Az ACER XF240 specifikációja szerint csak a gamer módban érhető el az 1 ms válaszidő.


[+] Humanbenchmark.com

A mérések szerint a régi LG-t tekintve 100%-nak, ehhez képest az ACER-en a reakcióidő 10%-kal jobb.
A gamer mód és a standard mód között minimális különbség látható, de érzésre ez inkább a placebo-hatás, azaz “játék-módban kötelező a jobb teljesítmény”. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az egyedi részeredmények között gamer módban előfordultak 160 ms alatti értékek, míg standard módban egyszer sem.
Az eredmények:


[+] 5-ös mérési sorozatok eredményei

OFF: A mérési eredményeket a fenti képen lévő “Gauss-görbén” el lehet helyezni. A 160 ms körüli reakcióidő a normál eloszlási görbét tekintve egészen "elöl" helyezkedik el. A human benchmark adatbázisában több, mint 45 millió tesztelés történt. Érdekesség, hogy az eredmények jobbra ferde eloszlási görbét adnak, azaz a medián (az az érték, ami az összes mérési eredmény darabszámát felére osztja) 269 ms, a középérték (számtani közép, átlagérték) pedig 280 ms. Fontos megjegyezni, hogy a mérési eredményekre a számítógép összetevőinek késleltetése hatással van, tehát az egyéni eredményeket a helyén kell kezelni – vajon a 45 milliószor tesztelő személyek hány százaléka rendelkezik gamer konfiggal? :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!