Intel vs. AMD az AGP korszakban

A két nagy processzorgyártó versengése a PC fejlődésének legmozgalmasabb időszakában. Vigyázat, 20 oldal! :) – írta: GAI, 9 éve

Bevezető

Kedves érdeklődők!

Tőlem némileg szokatlan módon ezúttal nem videokártyákról lesz szó, hanem processzorok teljesítményét hasonlítom össze. Na de honnan jött ez a profilomba nem igazán illeszkedő témakör? Körülbelül egy évvel a nagy videokártyás cikkem megjelenése után újra kedvem támadt tesztelni valamit, de a témakört illetően tanácstalan voltam. VGA kártyákról még túl korai lett volna egy új cikket megírni, ezért úgy döntöttem, hogy ezúttal processzor fronton próbálok szerencsét.

Eredetileg ez az írás is egy hatalmas "kezdetektől napjainkig" jellegű gigatesztnek indult, ám ez végül több tényező miatt nem jött össze. Az anyagi okok is szerepet játszottak (processzorból sokkal többféle változat van, mint VGA kártyákból, és a modernebb típusok iszonyatosan tartják az árukat), és egy sajnálatos adatvesztés is bekövetkezett, ami lenullázta az addigi mérési eredményeimet, ám leginkább az volt a fő ok, hogy a processzorok sokkal kevésbé állnak közel hozzám, mint a videokártyák, és sokkal kisebb lelkesedéssel teszteltem őket, merjük kimondani: eléggé untam a méricskélést, és még a felénél sem jártam a listának.

Ezért aztán nehéz szívvel bár, de lefújtam ezt a projectet, de mivel a retro processzorok mérése már 90%-ban készen volt, ezért úgy döntöttem, hogy megírok ebből a szeletből egy "fél cikket", ezt olvashatjátok most.

A lista így sem lett teljes, de pontosan 200 db processzor méri össze az erejét ebben az írásban. Mindegyiken 9 db programot futtattam 3 fő kategóriából (benchmark programok, valós életben előforduló felhasználási területet jelképező mérések, és játékok, utóbbiakat kétféle részletességgel is teszteltem), így összesen 3200 mérési pontot tartalmaz a teszt.

Na de hogy jön ide az AGP? Eredetileg a nagy videokártyás cikkhez hasonlóan a processzor generációkat is az AGP-PCIE váltásnál akartam elvágni (vagyis egy kategóriába sorolni - ez elsősorban a futtatott mérőprogramok halmazát jelenti), hiszen pont ebben az időszakban történt CPU vonalon is hatalmas mérföldkő a többmagos processzorok megjelenésével. Így esett, hogy ebben a cikkben Socket 7-től (vagyis az első AGP támogatású platformtól) fölfele egészen Socket 478-ig, illetve AMD vonalon Socket 754-ig szerepelnek a processzorok. Az újabb LGA 775, illetve Socket 939 foglalatokhoz bár léteztek még AGP-s alaplapok, de ezeket a platformokat már hivatalosan PCI Express-hez tervezték/ajánlották.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • AGP-s királyok

    Nagy VGA-s cikkem első kiegészítése: az AGP-s csúcskártyák erősebb kihajtása

  • '97-es belépőszint

    Egy olcsó gép 1998-ból: Acorp alaplap, 32 MB RAM, SIS 2 MB VGA, 6x86MX és ESS hangkártya.

  • 10 éves PC-t napjaink játékaira

    Az AMD közel 10 éves platformja két processzorával végre bemutathatja, hogy mit tud néhány mai játék alatt.