Intel vs. AMD: harc az óvodás csoportban

Egy (ASUS) AMD APU-s netbook bemutatása, összevetve Intel Atomos (Toshiba) vetélytársával. – írta: d@vee, 10 éve

Bevezető, külső

Üdv mindenkinek! A mostani írásom igazából egyetlen gépre terjedt volna ki, az ASUS-ra, így főleg őt mutatom be, de mivel akad itthon egy másik netbook is, amivel pont össze tudom hasonlítani, gondoltam, berakom azt is mellé.

A főszereplő két netbook lesz, mint már említettem, egy AMD-s és egy Inteles variáns, a tűz és a víz, ha így jobban tetszik. Név szerint egy ASUS EeePC 1015BX, és egy Toshiba NB200 lesz terítéken.

Szemügyre veszem őket kívülről, belülről, hogy aztán levonhassam a konklúziót, mennyire is használható egy kb. 3 éves netbook még manapság.
(Előre is bocsi a rossz minőségű képekért, de telóval lőttem őket, 3 MP fix fókusszal, ez mindent elmond...)
Na, kezdjük!

Mindkét gép műanyag borítással rendelkezik, de ez a hordozható gépeknél így van (tisztelet az alumínium borítású gépek kivételének).

A Toshiba recés fedlapot kapott, míg az ASUS-ból van fényes és hasonlóan recés kivitelű is. Nekem a fényeske jutott. A recés borítás nekem jobban bejön, mert bár a fényes felület elegánsabb, sajna nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat, ami pár felemelés és megfogás után már nem egy gusztusos látvány.

Toshibánál alul szellőzőnyílás és matrica, illetve egy levehető memória fedlap, winchester fedlap, és a kicsit fura kialakítású aksi. ASUS-nál szintén, HDD fedlap nélkül.

A szürke jobb oldalán 2 db 2.0-s USB, valamint a töltőcsati van. Baloldalt még egy USB bemenet, ami kikapcsolt állapotban is képes tölteni a telefonokat, illetve az USB-n keresztül csatlakozó, tölthető dolgokat. Van itt még dugasz a netkábelnek, a füles és mikrofon párosnak, a VGA monitornak, és szellőzőnyílás a procinak. A memóriakártya-olvasó elől található, akárcsak az asztali notebookok többségének.

A fekete jobb oldalán található 2 db USB 2.0-s memóriakártya olvasó, egy Ethernet csatlakozó, valamint egyetlen 3,5 mm-es bemenet a miki/hangszóró párosának. Másik oldalt van egy VGA és HDMI kimenet, szellőzőnyílás és egy lyuk az áramtovábbító csatlakozójának. Elől megint szellőzőnyílás, semmi extra.

Kinyitva megcsodálhatjuk a billentyűzetet, és a kijelzőt. Az gépek író része ugyanolyan jól használható, itt nincs különbség, maximum annyi a Toshiba javára, hogy a Caps Lock világít ha be van nyomva.

A touchpad része a nagy T-nek jobb, használhatóbb szerintem. Az ASUS-éval sincs semmi bajom, csak annak a jobb és a bal klikkje nincs külön szedve, ami nekem személy szerint nem tetszik, de rendben funkcionál. Méretben megfelelő mindkettő.

A kijelző keretben egyaránt webkamera, mikrofon és egy led csücsül. 10 colos kijelzőkkel van dolgunk, 1024x600-as felbontásban. Itt az ASUS javára van egy jó pont, az övében ugyanis matt kijelző van, míg a másikban fényes, ami rendesen gyűjti a koszt. Színek és olvashatóság rendben van, nem egy IPS panel egyik sem, de nem is csúcsgépeknek lettek tervezve.

A zsanérok megfelelően feszesek, e tekintetben jelesre vizsgáztak, mindkét gép legalább 3 éves, de a zsanérok nem lötyögnek, hanem feszesen tartják magukat.

Súlyban érdekes módon a Toshiba nehezebb, sokkal, nagyon feltűnő ha mindkettő a kezünkben van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények