iPhone XR vs. XS - Amikor a kevesebb több

Amennyire az XS-t nem sikerült megszeretnem, az XR a kezdeti viszontagságok ellenére annyira lenyűgözött. – írta: feliks, 5 éve

Telefonvásárlás, #1 - a döntés

Amikor tavaly az X megjelent, nagyon felkeltette az új gesztusvezérelt rendszer az érdeklődésem, másfelől a notch-os vonal kifejezetten tetszett első blikkre is (no, nem a notch, hanem a kávamentesség, még alul is). Ugyanakkor féltem az AMOLED-től, az androidos próbálkozásaim során mindig undorral és utálattal néztem ezeket a kijelzőket (túlszaturált, de ami nagyobb baj, hogy bántja a szemem az éles fehér fénye, illetve a PWM), így a horror árral karöltve már nem volt vonzó a cucc annyira, hogy beleugorjak.

Aztán eljött 2018 ősze, ahol bemutattak valami XS-t, meg az XR-t, ami pont nekem valónak tűnt... IPS, gesztusvezérlés, dual SIM (erre lett volna igényem korábban is), jobb kamera, stb., így a mérete aggasztott csak, de biztos voltam benne, hogy amint polcokra kerül, megnézem, elfér-e a kezemben, és ha igen, beleugrok.

Telt, múlt az idő, az XS már egy ideje elérhető volt, az XR még sehol... Aztán nagy sokára kijött az XR is. Elmentem az egyik APR-be, a "megnézem, megveszem" gondolatokkal a fejemben. Aztán odaértem, egymás mellett ott feküdt az XS, XS Max, és az XR. Egyik kezembe betettem az XS-t, másikba az XR-t, aztán csak néztem, néztem, és nem hittem a szememnek. Mi ez a förtelem? Hogy lehet ilyen "gagyi" hatású egy Apple telefon? Mik ezek a kávák? Hát könyörgöm, hogy adhatták ki, hogy néz ki a zászlóshajó XS mellett?
Gondoltam picit pihentetem a dolgot, majd kialakul a kép lassan, hogy vegyem, vagy sem, és bánatosan otthagytam vásárlás nélkül az APR-t.

Ezután persze nem tettem le a dologról, csak gondolkodtam, és vártam, hogy egy tiszta, megfontolt döntést tudjak hozni. Közben persze vártam a tesztekre, influencerek véleményeit nézegettem (volna), de minden nagyon lassan jött ki. Mintha senki nem akarna erről a telefonról semmit írni.

Aztán nagy sokára mégis kijöttek a tesztek, illetve az influencerek véleményei, de nem volt bennük köszönet. Mindenhol olcsó iPhone-nak hivatkozták, mindenhol (így a MA-n is) érezhető volt, hogy lehúzásnak érezték az árazást a kínált tulajdonságok fényében - főleg a kijelző felbontását és a panel típusát tették a negatívumok közé. Egy szó mint száz, összességében inkább negatív volt az összhang, szinte mindenhol, legyen szó blogról, influencerekről, tech-portálról, vagy kommentelőkről. Az okok mindig azonosak: ronda, drága, kijelző, kijelző, kijelző, olcsó iPhone drágán, kijelző (nagyjából ilyen arányban.) A kijelzőt övező hisztéria, és a rendre “olcsó iPhone” titulus alapján láttam, hogy ez a telefon eladhatatlan lesz, ha már most ilyen negatív a vélekedés róla, így letettem arról, hogy beleugorjak egy XR-be.

Vettem egy nagy levegőt..és egy XS-t. Ha az Apple bele meri a telefonjába tenni az AMOLED-et, biztos jobb, mint amikkel eddig találkoztam.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények