iPhone webkameraként - wifin!

Egy jelenleg ingyenes app segítségével wifin keresztül az iPhone-odat webkameraként használhatod. – írta: crey, 4 éve

Disclaimer: Előre leszögezem, hogy van némi közöm ahhoz a céghez, aminek a technológiáját bemutatni szeretném. Igen, nekik dolgozom. De miután vannak tök jó ingyenes megoldások erre a technológiára épülve, amit akár a konzumer piac is nyugodtan használhat, így azt gondolom, hogy hasznos lehet a PH! olvasó közönségének is - és szeretném a gondolataimat és tapasztalataimat megosztani veletek (és pont ezért szeretném kihangsúlyozni, hogy nem marketing anyagnak szánom - mert az itteni olvasóközönség valószínű igen kis százaléka lenne képes megfizetni a többmilliós árat egy-egy rendszerünkért). Azt viszont mindenképp szeretném, ha tiszta lenne, hogy szoros kapcsolat fűz a NewTek nevezetű amerikai céghez, aki a technológia kitalálója, és tulajdonosa - ez ne legyen titok.

A NewTek 1986 óta szállít videómegoldásokat, 2015 óta pedig Video over IP alapú rendszereket a saját protokollján keresztül (ami NDI névre hallgat) a broadcasterek, live event cégek, vállalatok, oktatási, kormányzati, orvosi intézmények számára.

A megoldást igazán kiaknázó media hubok, vagy produkciós mixereken kívül is használhatjuk a teljesen ingyenes szoftvereiket.

Az egyik talán legfontosabb pakk, amit javaslok megtekintésre: NDI Tools, és azon belül is a legfontosabb szoftver a Scan Converter. Azt fogja tenni, amit a neve is sugall: ha futtatjátok egy PC-n vagy laptopon (vagy akár Mac-en) a GPU kimenetet grabbeli, és 20 ms körüli latencyvel képes átküldeni A eszközről B eszközre. Képet, kiválasztott hangot (akár System audiot).

Hogy tudjátok ezt a B eszközön megtekinteni? A csomag tartalma egy Studio Monitor nevezetű alkalmazás is, amivel bármilyen NDI streamet lehet monitorozni a hálózaton, sőt akár képes kép a képben megjelenítési módra is, teljes képernyős futtatásra, stb.

A jelen helyzetben azonban a legfontosabb része az ingyenes szoftvereknek a Virtual Input. Ha futtatod, akkor a Windows rendszeren belül szimulál egy USB 2.0-s webkamerát, amit szinte bármilyen szoftverhez használhatsz (Zoom, Hangouts, Skype, Teams, etc.), és ezeket az NDI forrásokat ki tudod választani magadnak, hogy pontosan mit is szeretnél átküldeni, mint webkamera forrást.

Mindezek tetejében a cég április 2-án ingyenessé tette két iOS alkalmazását 60 napra, az egyik az NDI HX Camera, ami egy iPhone-t képes egy NDI képes kamerává alakítani, illetve a másik az NDI HX Capture, amivel AirSend-szerű screen capture-t tudunk generálni a telefonról, és átküldeni wifin keresztül.

Mind a két telefonos alkalmazás legalább 5 GHz-es wifi hálózatot kíván, lehetőleg minél kevesebb egyidejű userrel. Hogy működjön az NDI technológia, a PC-den vagy laptopodon mindenképp állítsd a hálózati kapcsolatod Privát módba! Ez azért szükséges, mert a technológia mDNS-t használ automatikus hálózati azonosításra a különböző NDI képes kliensek között (mint a Bonjour Service az Applenél). Amennyiben Publikus módban marad, valószínű, hogy a hálózati videó források nem találnak egymásra (ha pontos akarok lenni, bizonyos portoknak nyitva kell lennie ahhoz, hogy a hálózati kapcsolat létrejöjjön, talán a legfontosabb az 5960-as. Minden a PC-re beérkező stream innentől felfelé foglal portokat, tehát egyesével 5961, 5962, 5963, stb.

És itt jön a trükk. Futtatod az NDI kamerát az iPhone-odon, a Virtual Inputban pár másodpercen belül meg kell jelennie, mint forrás (ha ugyan azon a hálózaton vagy), és boom, már használhatod is, mint webkamerát - bármilyen szoftverhez!

Ha ez nem elegendő, akkor rengeteg ingyenes NDI-re képes szoftver van szerte a piacon, de pl. a sok gamer és streamer által használt OBS-be is simán be tudjátok varázsolni a cuccot. Vagy Adobe Premiere-hez is van egy plugin, amivel akár a timeline tartalmát is képes vagy kijátszani élőben.

Lassan két éve szeretnék egy mélyenszántó leírást írni az NDI-ról, de a helyzet az, hogy soha nem volt elég időm rá, hogy kivesézzem, megírjam, hogy a magyar közönségnek is legyen egy átfogó leírása arról, hogy is működik a technológia. Enkódolás, hálózati protokoll használata, különbségek az HX és a sima NDI között, stb.

Egyszer ráveszem magam, és akkor ezt a kis rövid szösszenetet is belinkelem ide. A jelenlegi helyzetre tekintettel inkább jobbnak láttam, ha "terjed az ige", utána, akit ez jobban érdekel, azzal örömmel beszélgetek akár itt is, vagy bárhol a fórum területén.

P.S.: mielőtt felmerülne a kérdés (mert fel fog), sajnos Androidra nincs megfelelő alkalmazásunk, és a Mac alapú desktop appok is korlátozottak. Ennek a legfőbb oka a kapacitáshiány. Az SDK (amit a fejlesztőknek biztosítunk) azonban bárki számára ingyenesen elérhető - így remélem, hamarosan lesznek 3rd party alkalmazások is, akár Androidra, akár Linuxra.