Írország

Gondolkoztál azon valaha, mi van a kelták földjén? Elmondom... – írta: sunsaw, 14 éve

Írország

Rövid leírás az országról, és mostantól kezdve szives elnézésetek kérem a kulonbozo ékezetek hiányáért, sajnos nem tudok gordulékenyen gépelni, ha angol billyentyuzeten magyar ékezetes karaktereket kell vadásznom :(. Amit tudok, azért begépelek... Európa legészak-nyugatibb országa, terulete kb fele hazánkénak. Korulbelul 4 millió ír él itt, meg rengetegen kivándoroltak amerikába is, ide meg bevándoroltak a kulfoldiek, legtobb a lengyel, állítólag a számuk elérheti az 500ezret is. Az ország klímája alapvetoen elég esos, naponta, esetleg 2 naponta szinte biztos, hogy esik. Ez eleinte elég szokatlan, hogy oszinte legyek, szerintem nem lehet megszokni, bár a legnagyobb nehézséget leginkább az adja, hogy az idojárás nagyon változékony: akár 15 perc alatt teljesen az ellenkezojére fordulhat... 30 percen belul akar kétszer is!

Írek

Az írek alapvetoen elég barátságos népség, valahol a gyerekes és az ódon személyiség hatja át a lelkuket és az egész országot. A házak tetején levo fehér cakkos deszkák, a színes bejárati faajtók, a kertekben elhelyezett vizkopo békák és torpék, vagy kobol készult sasmadarak, mind mind azt jelzik: ez kicsit sem az az ország, mint amit otthon megszoktunk! Szocialista épuleteknek híra-hamva, nyoma sincs, szinte mindenki kizárólag családi házakban él, még a megyeszékhelyek is "laposak" vizuálisan, talán csak a legnagyobb városokban lelhetoek fel 2 emeletnél nagyobb épuletek, felhokarcolokat, vagy tiz emeletes házakat tessék elfelejteni! Dublinban vannak, Limerickben is van egy-ketto, de az írek a magas épuleteket alapvetoen gusztustalannak és rondának tartják, ezért a beton teljes hiánya nem is meglepo. Errol egy tortenet is eszembe jutott: amikor Shannon-ban éltem, az akkori fobérlom elmondta, hogy a falu kozepén találhato a 4 emeletes egyetlen panelokbol osszerakott ház, ami az osszes ott élo számára gusztustalan és ronda, nem is értik, hogy kerult az oda! Egyszer tuz utott ki a ház tetején, és az írek nagy ujjongásban tortek ki, hogy hátha leég az épulet... sajnos nem igy tortént (meg hát ugye a panel nem vmi gyúlékony), de továbbra is ronda szerintuk. Ime egy kep arrol, hogy ok hogyan kepzelik el pl egy Pub kulsejet (nem tipikus magyar kocsma):

Nagyon családias nézetű népek, számukra a gyerekek és az emberi lélek és élet a legfontosabb a világon, ezért ha a másikon segíteni kell, nem ismernek mértéket sem pénzt! Segítenek, ahogy tudnak. Az ír öregek nagyon barátságosak, lépten-nyomon keresik azokat a pillanatokat, hogy mikor tudnak a másik emberhez kedvesen hozzászólni. A hanglejtésuk, a szavaik, a modoruk, meghatóan kedves természetuk van! Ez egy magyar ember számára szinte elképzelhetetlen, de tényleg így van. Gyerek koruktól a másik ember szeretetére és tiszteletére nevelik oket, erosen hiszen abban, hogy léteznek magasabb erok, amik irányítják az emberek életét, a mai napig jelzik ezt a kerti torpék, a halloweenkor a házak ajtajára tett figurák, tundérmesék, stb. A lakosság tobb mint 90%-a katolikus, és ez kicsit más, mint ami magyarországon van katolikusság címszó alatt. A papok a mai napig barna csuhában, kotéllel a derekukon átkotve járnak, fapapucsban, így tisztelegve az oseik emlékének.

Ételek

Az ír ételek alapja a krumpli. Szinte alig találni olyan ételt, ami így vagy úgy ne tartalmazna krumplit. Az alap étel a steak (hatalmas húsdarab), amit egyben kisutnek, es fott krumplival vagy krumplipurével tálalják, a húst gravy nevu szósszal leontve. A gravy egy barnás szósz, izre nagyon kulonleges, semmilyen magyarországi ízhez nem tudnám hasonlítani, állaga a ketchupéhoz hasonló. Eredetileg a húszsírt imitálná, de manapság teljesen elfogadott tény, hogy sem ízre, sem színe, sem állagra nem egyezik azzal, é a boltban flakonban vagy granulátumként árulják.
A másik jellegzetesség, a muzli. Tejjel vagy joghurttal, reggelire, mármint a full irish breakfast elott. Na de mi is az a full irish? Általában krumpli, sult szalonna (bacon), tukortojás, véres hurka szelet és fehér hurka szelet (ez kicsit más mint a magyar hurka), sausage (40%-os hustartalmu virsli szeru vmi, de arra nem hasonlit!), hashbrown (sajt alaku, krumplipure kisutve, nalunk ilyen nincs, tócsihoz hasonlít) és gomba esetleg bab. Kedvelt a reggeli sutemények (csokis croissant, csokis vagy túrós minicsigák) fogyasztása is, valamint sok gyumolcslé.

Az írek alapvetoen semmihez nem esznek kenyeret! Alapvetoen nincs is kenyeruk, csak toast kenyerek, bár a lengyel "megszállás" okán a lengyel kenyér is elérheto, ami majdnem olyan, mint a mi házi fehér kenyerunk (a mienk szerintem sokkal finomabb, puhabb). Aki boltba megy, nagyobb áruházakban megtalálja a magyar ételekhez szukséges alapanyagokat, de nem mindent! Piros paprika pl van, de elég drága, és pl kis fémtubusukban árulják, a tetején kis szórófej van, ebbol is látszik, ok a paprikát kulonleges fuszerként kezelik, és nagyon ritkán és nagyon keveset használnak belole. Alap fuszereik: curry, parsley, orolt fekete es egeszbors, fokhagymapor, oregano, bazsalikom, so. Igazabol eleg sok mindent el lehet itt is érni, de odahaza sokkal tobb minden van. Itt leginkabb kis uvegcsékben vannak a fuszerek, a nálunk népszeru tasakos megoldásokkal ritkán találkozni (ami szerintem jó, mert sokkal szebbek az uvegek megoldasok, bár tobb hullaekot is termel, de errol késobb). Rizst is eloszeretettel fogyasztjak, ezen kivul steak-hez rendszeresen esznek fott brokkolit vagy karfiolt is.

Azt hiszem elmondhato, az ír konyha alapvetoen húsokra és krumplira osszpontosít. A másik irányzat a vegetáriánus vonal, itt tésztákra épitkeznek. Sok halat fogyasztanak, a legnépszerubb a lazac és a tonhal. Sok tejet isznak.. na meg persze Guiness-t, ez a nemzeti buszkeséguk, a tradicionális fekete ír sor. A guiness-rol tudni kell, hogy a csapolása normális esetben két lépcsoben torténik: eloszor kitoltik félig a pintes uvegbe (itt pint-ben kérik az innivalót), majd meg kell várni, mig ullepedik a hab, aztán mehet rá a kovetkezo adag. Meg kell varni, amig utana a buborekok felszallnak, és a sor elnyeri vegso sotét színét. Tehát ez nem úgy megy, hogy csapból kitoltik és kész, kicsit lassabb a kitoltese.
Innivalóból a másik ketto nagy kedvenc a cider (almabor) és a whiskey. A cider nagyon finom, frissito hatású ital, alacsony alkoholtartalma és íze miatt, ha nem tudnánk, hogy alkohol, simán adhatnánk gyerekeknek, mert izre nagyon finom almás gyerekitalra hasonlit, de persze azért ilyet ne tegyunk!

Ír kulonlegességek, megfigyeléseim

Az írek az utcán alapvetoen gyorsan gyalogolnak. Ezt ok "power walk"-nak hivják, az a lényege, hogy gyakran úgy mennek az utcán, mintha rohanva sétálnának. Ennek tobb oka van: 1. egészségesebb, mint lassabban gyalogolni 2. az ír idojárás változékony, jobb gyorsan érni oda valahova.
Irországban az alapnyelv az angol, mindenki ezt beszéli, bár hallani torténeteket, hogy vannak még csak kizárólag ír nyelvet beszélo teruletek az országban nyugaton. Ennek az oka állítolag az volt, hogy 500 éve amikor az angolok meghódították a szigetet, kotelezové tették a használatát, és aki nem ezen a nyelven beszélt, brutálisan agyon verték. Az írek alapvetoen meg amúgy sem egy harcias népség, így angolra váltottak. Azonban a mai napig eros ellenszenv van az írek és az angolok kozott, az északi angol fennhatoság alá tartozó Észak-Írországban élo emberek kozott meg egyenesen teljes káosz uralkodik a kérdésben, a fele lakosság írnek, míg a másik fele angolnak tartja magát (az oda telepített skótok miatt).

Az utcanevek két nyelven is ki vannak írva általábam: angolul, és alatta ott van az ír nevuk is. Iskolában kotelezové tették az ír nyelv tanulását, mivel félo, hogy teljesen ki fog halni a nyelvuk, az állam minden erofeszítést megtesz, hogy az emberekben benntartsa a nemzeti ontudatot. A boltokban is rengeteg olyan ruhát, emléktárgyat, stb lehet kapni, ami zold (írország alapszine a zold). A zold szín eleve meghatározza a szigetvilágot: a természethez való szoros kotodést, barátságosságot, nyugalmat szimbolizál. A sok eso miatt sok fu no, ami miatt ugye rengeteg bárányuk és szarvasmarhájuk van, hiszen konnyu ennivaloval ellátni oket (ezért a steak az egyik alap élelmiszer ugyebár). Az ír nyelvben egy ír taxisofor elmondása szerint 2000 szó van a zold színre (az árnyalati kifejezésére). Nem tudom ebbol mi igaz, de az írek alapvetoen szeretnek mesélni. Pl egyszer egy folyóparton élo oregember elszáradt algákat szedett, és elmesélte, hogy a víz alatt hatalmas erdok vannak, csak nem látjuk oket... de ott vannak, mint vmi titokzatos világok! Érdekes... amúgy azért szedte a száraz algát, mert vitte haza a kertjébe, ugyanis azt elteriti a foldon a kertjében, és az alga magas ásványi anyag tartlama szolgál a foldje természetes "trágyájául". Ehhez csak annyit kell tennie, hogy fog egy szatyrot, és kisétál a megfelelo helyre. Ugyes.

Ime egy kep arrol, hogy hol gyujtotte a bácsi az algákat:

Az ír emberek egymással nagyon nyitottak, foleg falvakban. Messzirol udvozlik egymást, megkédezik a másikat, hogy hogy van, mosolygósak. Nem lehet eleget hangsúlyozni ezt. Tegnapelott pl elejtettem a boltban véletlenul egy marék aprót, osszeszedtem, de mé mindig potyogott, és a mogottem álló ír néni szólt rám: "Still loosing it!" (Még mindig potyog!) Igen, gondoltam magamban... erre mosolyogva megkérdezi: "Túl sok van belole, ugye?" Nem tudtam rá mit reagálni, a fapofámból 5 másodperc alatt mosolygós fejet csinált :) De ez egyébként jellemzo rájuk: rossz napod van? Bal lábbal keltél? Menj ki az utcára, és nézd a szembejovoket. Amint meglátnak, hogy kozelitesz, egybol mosolyognak rád, és valahol belul érzed, hogy tényleg azért csinálják, hogy felejtsd el minden gondodat, bánatodat és legyél te is vidám!

Egyébként sokat isznak. Tényleg sokat. Mindenki :) És a tinik mindig cigit lejmolnak, vadidegenektol is, egymástól is. Folyamatosan. Életemben nem akartak ennyiszer lerámolni, mint itt! Volt hogy minden nap. Félelmetes. És ha tudnak, adnak is egymásnak általában. Olyan az egész, mintha egy túl nagyra nott család lenne, persze ez a hatás nagyvárosokban nem érzékelteti magát egyátalán, de ott is érezni bennuk az a belso melegséget, csak nem az utcán!

Ime a Fergus folyo, Ennis (megyeszekhely) belvarosaban:

Az írek imádják a tuzet. Nincs is olyan ír hotel vagy ház, ahol nincs kandalló. Ezt szó szerint kell venni, kandalló nélkul ír házat nem látsz! általában két emeletesek, picikék, felul 2-3-4-5 szoba (kell is ennyi, mert nagyon sok a gyerek, szerintem gyerek-mániások!) alul egy konyha, ebedlo, kbígy szokott kinézni, nem viszik túlzásba. Az idejuk nagyrészét, péntek estéiket, szombat eseiket, meg délutánjaikat is pub-okban toltik. Ez teljesen más mint otthon. Egyes szabaly: tilos bent a dohányzás, minden kozépuletben tilos, torvény írja elo (és sosem szegik meg). Az utcán is vannak torvényeik: parkokban 3000 euro buntetés jár, ha a kutyád odakakkant és nem szeded ossze... brutális osszegek, de általában nincs is rájuk szukség.

Adórendszer: hihetetlenul le van egyszerusitve. Nincs TB, a szemelyi jovedelemado sávos, de ha beteg vagy és orvoshoz mész, 50 euro, hogy megnéz a doki, akkor is ha csak kohécselsz. 2 év munka után ha munkanélkulivé válsz, 264 nap államilag fizetett munkanélkuli, a max 196 euro / hét, ebbol ha szobát bérelsz kisvárosban, simán meg lehet élni. (Albérleteket és árakat amúgy a daft.ie-n tudsz konnyen nézni.) Ha megkozelitoleg minimálbért keresel (8,64 EUR / óra), akkor az adód minimális, sacc per kb 20 euro / hónap (ennél fogva mindenki úgy él, mint a kiskirály, mert minimálbérbol is baromi jól meg lehet élni, nem csoda, hogy minden házban ott feszít a brutál nagy LCD TV, játékkonzol, stb). Igen, tény, hogy Európa második leggazdagabb országa, és tény, hogy van boven pénz mindenre. És nem kevés. Nagyon szépen rendezett az ország, mindenhol centi pontosan nyírják a fuvet, még a folyóparton is, meg mindenhol, ezt látni kellene, az egész ország egy nagy zold kert szinte! Az írek amúgy is imádnak kertészkedni, virágokat ultetni. Kutyákat is tartanak, de sokkal kevesebbet, mivel az itt inkább hobbiállat, ugye sok az eso is a kertekben... De kerítések amúgy sincsenek, vagy csak derékig éroek kapuk nélkul. Bunozés nincs szinte, minek is, hiszen mindenkinek van pénz boven. Az áruházakban a fotocellás ajtók ritkaság számba mennek, lényegében olyan az egész, mintha az utca a kasszákig érne... egybe nyílik minden tér, eleinte ez furcsa volt, hogy ilyen nagyfokú bizalommal kezelik az embereket. Eloszor nem tudtam, merre menjek meg hol kell fizetni,mert nincs menetirány, hiszen azt sem tudod, hol kezdodik a bolt meg az utca, mivel nincsenek kapuk. Szokni kell.

Sport

Két alap sport van: hurling és gaelic football. Az elobbi úgy néz ki, mint vmi osemberek játéka: labdat lapos vegu fabotokkal utogetik. A gaelic football az pedig a kelta foci: olyan a kapu mint a rendes focinál, de a kapufák túlnyúlnak, és a labdát kézbe lehet fogni. Ha belovod, 3 pont, ha a kapu folott ellovod a ket pozna kozott, az 1 pont (jó messzirol, néha majdnem félpályáról leadják a lovéseket, ha tudják, jo eros lábizmok kellenek hozzá, ezért az ilyen edzéseken azt látni, hogy emberek baromi magasra rúgnak fel folyamatosan focilabdákat). A kelta = celtic = gaelic szavak kb szinonimai egymasnak. Utobbit gélik-nek ejtik.

Hát, mára ennyi, oldalakat tudnék telemesélni, hiszen már tobb mint két éve itt élek, képeket meg azért nem tudok most feltolteni, mert nincsenek nálam. Kesobb majd fogok esetleg, ha eleg sok ember igényli majd. Egyelore ennyi, keso van, lehet majd bovitem a cikket, nem vagyok egy nagy író szellemu ember, nézzétek el nekem, az is csoda, hogy ennyit legépeltem :)

Bucsuzoul pár kép Irországról:

Ime a folyopart, mikor borus az ido, érdekes színei vannak, a valóságban sokkal gyonyorubb:

Folyohoz vezeto ut... rendezett, jobbrol balrol, minden csupazold:

Folyopart ismét: kis elbújós hely. Jellegzetes, hogy a padok kobol keszulnek, es mini-stonehenge-re hasonlitanak:

Rendezett utak, erdekes piros bokrokkal:

Tipikus falusi ir ház: korbe noveny, zold mindenutt, nyugtato a léleknek:

Szaradt alga kozelebbrol:

Ennyi mára, szivesen válaszolok a kérdésekre, ha kell, lesz folytatás is (meg tobb fotó)...

Azóta történt