Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel

Egy ZyXEL NSA325v2 "felsőkategóriás" NAS első napjai a szolgálatban, ismerkedése és házassága a Transmissionnel. – írta: Anonymus23, 10 éve

Bevezető, read before use

Először is köszönetnyilvánítás:
NSA 210 FFP+TM leírásért Zamery-nek.
NSA 310 FFP+TM leírásért Bélaaaa-nak.

Érdemes elolvasni a 2 leírást, mert vannak benne olyan részek és alapfogalmak, amire én most itt nem térek ki. Ezen túl még mindazoknak, akik sokat segítettek a linux, és egy ilyen NAS beállítás rejtelmeiben, és sűrűn látogatták a fent említett 2 leírást.

Ez a leírás alapvetően csak az FFP és a Transmission alapvető beállításához és winchesteren való telepítéséhez ad segítséget egy Zyxel 325v2 NAS-on.

Az alapfelállás, ami szükséges a telepítgetésekhez.
1. A NAS-t összerakva, a legfrissebb firmware-t kell telepíteni, a belső hálón fix IP címet kell beállítani a NAS-nak.
2. A webes eléréshez szükséges lesz külső fix IP címre, vagy valamelyik DynDNS szolgáltatónál regisztrációra, maga a NAS is támogat egy jó pár szolgáltatót, a programcsomagoknál telepíteni kell a DynDNS csomagot és lehet válogatni, de persze elég ha az adott routeren be van állítva.
3. Néha elérési gondjai vannak a rendszernek a NAS felé, ezt többnyire az adott számítógépen futó tűzfal program okozza, biztosítani kell az átjárhatóságot, amennyiben elérési problémákkal találkozol.

Mielőtt telepítenél:

Megjegyezném, hogy a leírások nem csak a saját ötleteim vagy csinálmányom, hanem úgy szedegettem össze az infókat, és sok esetben szinte vagy egy az egyben ugyanaz, amit a 2 fenti leírásban megtalálhattok, de mivel azok módosultak, vagy vannak frissítések, vagy újabb ötletek, amiket a fórumban leírtak (részben) de a leírásban már nem feltétlenül lettek frissítve, így azokat próbáltam összeszedni, egyszerűsíteni illetve leírni a saját tapasztalataimat.

A lenti módszerek az FFP és a TM (illetve még néhány segédprogram) WINCHESTERRE történő telepítéséről készültek. Mivel a pendrive-nak kb annyi előnye van, hogy ha kihúzod, akkor az FFP+TM már nincs rajta a NAS-on, és elvileg ha nincs leech vagy seed, akkor a NAS le tudja állítani a winyót (mondjuk aki NAS-t vesz TM-hez, az szerintem kb. azért, hogy ez töltsön le és fel, ne az asztali gép/laptop menjen folyamatosan).

Hogy miért is van szükség az FFP-re? Ha a NAS programcsomagok közül futtatod a TM-et, akkor a távoli eléréshez szükséges beállításokhoz szerkeszteni kell, és ezt legegyszerűbb az FFP-vel megcsinálni, vagy még inkább az arra telepíthető MC-vel (Total Commanderhez hasonló progi), ezen túlmenően sok programcsomag telepíthető vele, egyedi igények alapján is, amit a NAS bír.

A TM kétféle módon telepíthető:
a. Vagy a programcsomagok közül.
b. Vagy FFP-n keresztül saját magad által megadott helyre. Ha ezt szeretnéd, akkor ne telepítsd fel a programcsomagok közül egyáltalán a TM-et.

A továbbiakban az "a" verzió különböző lehetőségeinek a leírása lesz.

FONTOS!

Ha már korábban használtál TM-et, és szeretnéd a korábbi torrenteket újra futtatni, akkor van erre egy aránylag egyszerű megoldás, mindenek előtt olvasd el a 6. oldalt. Ha ez az első alkalom a TM-el, akkor a 6. oldal kihagyható!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Synology DiskStation DS920+ NAS

    A magas árért cserébe egy olyan készüléket kapunk, ami több területen is kiszolgál, jól skálázható és időtálló.

  • Zyxel NAS326 GUI bemutató I. rész

    A Zyxel nem ad sok ismertetőt a készülék használatával kapcsolatban, ezért próbálok segíteni nektek.

  • Olcsó NAS otthonra

    Karácsonyra kaptam egy ZZZ Smart Group OEM NAS 310-es szervert, ezt szeretném nektek bemutatni a kicsomagolástól a beüzemelésig.

Előzmények