CHIP-8 – játék-engine 1977-ből

Az RCA COSMAC VIP számítógép és a CHIP-8 nyelv bemutatója, amely még csaknem 40 év múltán is él. – írta: Povi_, 9 éve

Bevezetés

Bevezető
1977-ben jelent meg az RCA COSMAC VIP egylapkás számítógépe, az RCA 1802-es CPU köré építve. Ez volt az egyik első olyan számítógép, amit célzottan video-játékok futtatására építettek. A játékokat nem natív gépi kódban, hanem az erre a célra kifejlesztett Chip-8 nyelven írták, és egy Chip-8 interpreter futtatta azokat.

Az RCA CDP1802 processzor – CPU SEX utasítással
A COSMAC (Complementary Symmetry Monolithic Array Computer) néven is ismert processzort 1976 elején dobta piacra az RCA. A processzor CMOS technológiával készült, ebből adódóan nagyon alacsony volt a fogyasztása, ami miatt népszerű volt a riasztó-berendezésekben való felhasználáshoz. Statikus magja lehetővé tette, hogy tetszőlegesen alacsony órajelen működjön, ami szintén az alacsony fogyasztást segítette elő. Ez, és a sugárzás-álló tokozásban is elérhető változata, népszerűvé tette a kommunikációs műholdak felhasználásához is: a Galileo-űrszondán hat darab 1802-es processzor "dolgozott". A CPU jelenleg is kapható, gyártója az amerikai Intersil Corporation.


Az RCA 1802 CPU 40 lábú DIP tokozásban

Nem szeretnék jobban elmélyülni a CPU architektúrájában, inkább csak érdekességként említem meg, hogy a 16 darab, 16 bites általános célú regiszterei közül a SEX utasítással lehetett kiválasztani egyet index-regiszternek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények