Játék egy és két CPU-val, AMD K10 alapokon

Vajon egy (két) 2007-ben megjelent szerverprocesszor hogyan teljesít napjainkban játékok alatt? – írta: bacsis, 3 éve

Jöhetnek a szintetikus tesztek

Igaz, elsősorban arra vagyok kíváncsi, hogy a játékok alatt mire képes a konfiguráció, de azért úgy voltam vele, ha már a CPU-ké a főszerep, nézzük meg, mire képes pár CPU-igényes alkalmazásban a két CPU-s felállás:

Ami elsőként szembetűnt, hogy az Aida64 grafikonja szerint a CPU-k alig melegedtek. Mondjuk a hatalmas tömör réztömb hűtésnek köszönhetően ez annyira nem is csoda. Hogy mennyire valós ez a hőmérsékleti érték, azt nem tudom, de az tény, hogy a hűtőbordák épphogy langyosak voltak. Ugorjunk tovább! A Linx 35 GFLOPS teljesítménye körülbelül egy Core i7 950 szintjére elég nyers erőben. A Super PI csak egy szálon tud számolni, ezért olyan gyászos a 40 másodperces eredménye. Ez kb. egy combosabb Pentium 4 CPU szintje, vagy hogy egy picit modernebb CPU-hoz hasonlítsam, kb. egy AMD Athlon 64 X2 4400+ szintje. A WinRAR 3500 KB/sec-es értéke viszont nagyon nem rossz. Ezt már csak a DDR3 memóriás LGA775 platform tudja hozni. (Az LGA1366 már lelépi.)
Szóval ekkora nyers erővel kell gazdálkodnia a játékoknak.

Először is szintetikus teszteket futtattam, és kb. egy tesztemből sem maradhat ki a 3Dmark06, lássuk, hogy alakult az eredmény:

A 3Dmark06 a grafikai teszteknél két, míg a CPU-tesztnél négy CPU-szálat tud kihasználni. Ez meg is látszik a végeredménynél, nincs különbség az egy- és a kétprocesszoros felállásnál. Vagy mégis? Ha alaposan megnézzük a CPU-pontszámokat, akkor látható, hogy egy CPU-nál 3000, míg két CPU-nál 4000 pontot kapott a konfiguráció. Ez biztosan nem mérési hiba, illetve ennyit nem "szór" a 3Dmark. Lehet mégis tud négy szálnál többet kihasználni a 3Dmark06 CPU tesztje?!

Következő tesztem a 3Dmark Vantage Performance tesztje volt:

Itt már az összpontszámban is meglátszik a különbség, igaz ez a szűk 5 ezer pontos difi csak 25%-os pluszt jelent. Viszont, ha a CPU-pontszámot nézzük, látható, hogy megduplázódott az eredmény. Tehát a Vantage nagyon szépen ki tudta használni a 8 magot bizonyos tesztfázisokban.

Utolsó szintetikus tesztem az Unigine Valley volt, amelyet 1680x1050-es felbontás és közepes grafikai részletesség mellett futtattam:

Sajnos (közel) azonos eredmény született egy- és két CPU-s felállásban is. Egyértelmű, hogy 4 mag fölött nem tud skálázódni a tesztprogram.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények