SAL 10 STUDIO Bluetooth aktív hangfalpár

Kellemes, modern kinézet, korrekt anyaghasználat, meglepő hangerő, és hangzás, de nem olcsó. – írta: Kampó, 5 éve

A SAL, azaz a Somogyi Elektronic Kft. több, mint 35 éve van jelen a hazai és nemzetközi piacon. Elektronikai berendezésektől kezdve, villamosságon át, hangtechnikáig rendkívül széles termékkörrel, az egészen olcsó belépőszinttől a magasabb kategóriákig. Törekedve a jó ár-érték arányra. Hogy az utóbbi mennyire sikerül nekik, ezt mindenki döntse el maga.

Csomagolás

A doboz meglehetősen nagy, a csomag terjedelméből egy tisztességesebb asztali-polc hangfalra lehet következtetni, nem a kefires doboz méretű csipogókra. Megjelenését tekintve fehér alapon egy diszkrét halványkék hullámmotívum húzódik meg a háttérben, bal felső sarokban a márkajelzés, alatta a hangfalakat ábrázoló fotóval. Jobbra pedig aranyszínű kis négyzetekben katonásan, vertikálisan felsorakoztatott piktogramok, amik tudatják velünk hangkeltőnk főbb képességeit.

Van itt kérem szépen Bluetooth (ami mellett nem értem, miért a wifi jele van...), FM rádió, MP3, USB, és SD, azaz SD-kártya foglalatot sejtető kis rajzocska.
Elforgatva csomagolóanyagunk halmazát, ami egy dobozt formál, kapunk egy csinos fotót a távirányítónkról, ami természetesen tartozéka csomagunknak, valamint egy hangfalon helyet kapott kezelőpanel képe is megtekinthető. Lejjebb haladva kis táblázatba szedve megpillanthatjuk a technikai paramétereket is.

Táblázatunk taglalja, hogy hány utas a hangfalunk, hány wattos, milyen formátumokat kezel, van itt torzítási tartomány, magas sugárzó frekvenciatartomány, mély sugárzó Hz tartománya, és minden, ami ilyen információkra nyálát csorgató delikvens ingere. Részletezi a be- és kimeneteket, valamint a vezeték nélküli kapcsolat szabványát és hatótávját is.
A leírtak zömét halandóságom is képes volt értelmezni, de mélyebbre én nem másztam a témában, az internet segítségemre volt az ismeretlen hieroglifák értelmezésében, de nem fogok úgy tenni mintha nagy audioszaki lennék, így haladok is tovább a konyhanyelvi bemutatóval. Alant álljon pár fontosabb infó egyszerűsítve, pontokba szedve.

- Szélesség/magasság/mélység: 150 x 310 x 240 mm.
- Kétutas, bassz-reflex kivitel.
- Vezeték nélküli BT kapcsolat.
- Zenehallgatás mobilkészülékről, számítógépről.
- MP3/WMA lejátszás USB/SD/SDHC/MMC eszközről.
- Műsorszám ismétlés, lejátszás véletlen sorrendben.
- FM rádió automatikus és kézi finomhangolással.
- 50 adó tárhely, egyedi programrendezés.
- Vezetékes sztereó audiobemenet (AUX IN).
- Mélysugárzó-kimenet aktív szubládához.

Kibontva a dobozt a szokásos hungarocell fogad minket, illetve a megszokott nejlonzacsek. Kiemelve a hangfalakat a doboz aljában megtaláljuk a távirányítót, egy 3,5 Jack-RCA kábelt, és egy további RCA kábelt, ami a FM rádió antennája.
Dobjuk is félre a csomagolóanyag számunkra érdektelenné vált halmazát, és vegyük szemügyre a szemeink elé táruló asztalos- és elektronikai ipar közreműködéséből megszületett robajgenerátorunkat.

Egész korrekt, de még könnyedén mozgatható, viszonylag kompakt mérettel és tömeggel bír.
Szemrevételezve megállapíthatjuk, hogy formája a szokásos hasáb, kivéve az előlapot, ami ívekkel és letörésekkel operál. Az összkép szerintem gusztusos és kellemes a szemnek. Aki viszont a végtelenségig szögletes formákat kedveli, nem biztos, hogy osztja majd a véleményem. Az MDF lapokból készült doboz famintás, erezetes fóliával bevonva nem kelt gagyi érzést. Az éleken is szépen el van dolgozva a fólia, sorjás vagy hámló sarkokkal nem találkoztam. Lepattintva az előlapi selyemborítást egy döntött 8-as formában elhelyezett hangszórópárost és egy balratolt szub nyílást láthatunk. (A baloldali hangfalon pedig jobbra van tolva, a képen is ez látszik.) Lehet csak nekem új az effajta elrendezés, de ad egy modern kinézetet hangkeltőnknek, habár, ha fent van a az előlap, ebből ugyebár semmi sem látszik. No sebaj azért ötletes és jópofa.

A jobboldali hangdobozon, látszódnak a kezelőszervek, tekerentyűink felülről lefelé haladva a következők:
- fő hangerő,
- magas hangsáv intenzitása,
- mély hangsáv intenzitása,
- és a balance állítása.

Ezeket természetesen a távirányítóról is állogathatjuk.
Haladjunk is tovább eszközünk hátsó felére, és nézzük is meg, mit rejt a hátfal.

Csatlakozók, be- és kimenetek

Jöjjenek a csatlakozók és aljzatok, amik dobozunk hátulján kaptak helyet. Ez mondhatni szokásos elrendezés.

Kapunk egy AUDIO input elnevezésű RCA aljzatot, ide kell ugye csatlakoztatunk a kapott RCA -3,5 mm Jack kábelünket. Amire számítógépet, laptopot, TV-t, vagy akármit köthetünk, ami rendelkezik Jack kimenettel. Jobbra tekintve egy 3,5 Jack kimenet, amire mélyláda köthető, ennek szoros szomszédságában egy sárga RCA aljzat látható, ez az antenna kábelének szolgáltat csatolófelületet a jobb vétel érekében. Lefele nézelődve megpillanthatjuk a billenőkapcsolót, ami a bekapcsológomb, legalul pedig a banándugó aljzat, aminek segítségével aktív hangfalunkat köthetjük össze passzív haverjával.

További kezelőszervek és távirányító

Ládikánk tetején kapott helyet egy újabb nyomkodható-kapcsolgatható-világító mindenség, azaz még egy kezelőpanel, ami magában rejti az USB portot és az SD-kártya foglalatát is. Fontos megjegyezni, hogy kizárólag a doboz oldalán szereplő maximum 32 GB-os adathordozót hajlandó kezelni, azt is akkor, ha FAT 16/32-be van formázva. A dobozra irt információ szerint MP3 formátumokat szereti, de az internet, a jó haverunk WMA azaz Windows Media Audio-t is említi.

Mit is tud még ez a kis krabanc? Van egy kis kijelzőnk, aminek fényereje nem mellesleg, hoppácska, állítható, méghozzá a távirányítón lévő DISP gomb nyomogatásával. Amint belőttük a szemünknek kellemes fényességet, mehet is a móka, és a kiválasztott csatlakoztatási módot szöveges formában jelzi. BT a Bluetooth, AUX a kábeles összeköttetés, USB nyilván a pendrive, illetve SD-kártya. Ha rádiót akarunk beállítani akkor egyből a frekit írja ki.

Kezelőgombok itt is akadnak, összesen 4 db. Ezek többfunkciós gombok, mivel választott üzemmódtól függően változhat a funkciójuk.
Ha már kezelés, kapcsolgatás, ne felejtsük el a távirányítót sem, mert ez lesz a fő segéderőnk, ha állogatni szeretnénk zenedobozunkat. Egyszerű fekete műanyagdarab, enyhén gagyinak tűnik, de biztosan járó, relatív kemény gumigombjai vannak. A tetején, pont középen elhelyezett piros gomb egyértelműen a POWER, azaz be- és kikapcs.

A felső gombsor 4 kicsi gombocskát sorakoztat fel, némi angoltudással nem nehéz kitalálni funkciójukat. Ezek mellett az input gomb megnyomásával ugye a bemenet választható, ami a feljebb irt USB, AUX, vagy rádió, esetleg Bluetooth. Lejjebb körkörös elrendezésben központi helyen a hangerő és a play-pause gomb, mellettük jobbra-balra számléptetésre szolgáló nyomogatni való billentyű. Lefele TUNE gombot nyomogatva rádió módban manuálisan állogathatjuk a FM frekvenciát, a CH (channel) gombbal pedig a már elmentett csatornák, ha úgy tetszik rádióadók között lépkedhetünk. Látunk itt még egy AUTO feliratot, ez szintén rádióra vonatkozik, megnyomva megkeresi automatán az elérhető állomásokat. Alatta a Save gomb pedig ezek elmentésére szolgál.

Teljesítmény, hangzás, vélemény

Noha nem vagyok nagy szakértő, a fülem tudomásom szerint tökéletesen működik, így ha serceg, recseg, dobozhangja van, esetleg csörög-zörög, remélem meghallom. Nem vallom magam vájt fülűnek, nem is értek annyira a dologhoz, de nem is kívánok szakmai mélységekbe zuhanni az amatőrség pereméről. Inkább veszek egy hátraarcot és leírom személyes véleményemet.

Kezdjük a hangszórókkal, amiből ugyebár 2 db van hangfalanként. Van nekünk egy mélyközepünk gumi peremezéssel, membránjának anyaga vagy valami marhára kikeményített papír esetleg a klasszikus SBX széria aminek membránja kevlárból készül, ez meg magyarázná a tapintásra és szemre is szövethez hasonlító anyagot, vagy talán PVC,minden esetre feszes és kemény.

Átmérőre 4"-os . Információk szerint mágnesesen árnyékolt, aminek értelme nem tudom mi, ha csak nem képcsöves tv mellé helyezné el valaki. Magas hangszóró gyanánt valami selyemmembrános kis dómsugárzót kapunk, teljes átmerő 7,5 cm, membránátmérő 2,5 cm, utóbbit nem védi semmi, így tanácsos a hangfalon lévő szövet előlapot fennhagyni. Ellenállásról és teljesítményről csak összesített hangfalankénti adattal tudok szolgálni, teljesítménye 40 W, ellenállása 4 ohm. Hogy ezek az értékek miként oszlanak el hangfalon belül, azaz hangszórókra lebontva, nem tudom sajnos.

Térjünk ki akkor a hangzásra, ami meglepően erőteljes. A kis membránméret ellenére meglepő mélyeket is hallani. Ha hihetek a YouTube-os frekvenciatesztnek és egy telefonos frekimérő appnak, akkor 65 Hz-ig biztosan le tud menni , de nyilván ekkora kis membrán mérettől nem várhatunk dörmögő szubokat.
A hangkép viszont így sem erőtlen se nem zajos, nem csúszik össze kásás katyvaszba, finom hangolva a magas a közép és a mély hangokat fülünknek kellemes egymásról nem leváló hangsávokat hanem szépen telten megszólaló hangzást kapunk. Nagyobbacska szobát (25 nm) simán megtölt muzsikával, természetesen magasabb hangerőn. Karcosabb zenék is (mint pl. a Metal, Hard Rock) hétköznapi ember számára kellő részletességgel szólalnak meg. Nincs dobozhang, nem kopog és nem rezonál a doboz sem, legyen szó éneklős lágy melódiáról vagy klasszikus zenéről, telt és szép hangja van. Nyilván szubjektív a vélemény, mivel nincs itthon high-end hangrendszerem, amivel össze tudnám hasonlítani. Én elégedett vagyok a hangképpel, és a dobozok külleme, mérete is kedvemre való. Én ajánlanám mindenkinek, aki nem a legolcsóbb 10e Ft-os hangfalat venné otthonra, de nem is akar 30e Ft fölé menni. Remekül kivált egy olcsóbb hifitornyot hála az USB, SD-kártya, és Bluetooth kapcsolatnak.

Köszönöm hogy elolvastad ezt a kis bemutatót.

Tetszett:
- kellemes, modern kinézet,
- korrekt anyaghasználat,
- meglepő hangerő, és hangzás,
- sok csatlakoztatási lehetőség (Bluetooth, pendrive, memóriakártya),
- köthető rá aktív mélynyomó.

Nem tetszett:
- az ára kicsit magas (de ez szubjektív),
- a dóm sugárzó, ha megadná magát, nem egyszerű cserélni, mivel egyedi formájú.
- talán sok a kihasználatlan hely az előlapon, esetleg lehetne 3 utas is.

Azóta történt

  • Creative Stage 2.1

    Szinte bárhová elfér, szép és mutatós, ráadásul tényleg olcsó a Creative alacsony árfekvésű terméke.

  • IKEA Eneby 30

    Már az IKEA is gyárt hangszórót! Minimalista, jó hangszóró, nagy hangerejű, de azért vannak hátrányai is.