Karácsonyi étlap

A téli forgatagban bizonyára sokunk fejében megfordult már, hogy mi is legyen az asztalon karácsonykor? – írta: e=mc², 10 éve

Főétel I., desszert I.

Töltött káposzta

Minden évben szinte kötelező elem a töltött káposzta. Sokan sokféleképpen készítik el, talán nincs is két egyforma recept, hiszen oly sok összetevő, oly sokféle alapanyag kombinációjából előállítható. Előnye, hogy pár nappal előre el lehet készíteni (és talán elő is kell, mert az állás - és talán az újramelegítés is - jót tesz az ízeknek).

Párom részéről érkezett a menübe, ő pedig anyukájától ismeri. Kedvenc étele, egyszerűen rajong érte, amikor az illata az első rottyanástól bejárja szinte az egész teret. A töltelék egyszerű fűszerezésű (só, bors, pirospaprika, majoránna, dinsztelt hagyma, rizs), darált dagadóból készül, amit édes káposzta előfőzött levelébe csomagolunk bele. A lábas aljára káposztacsíkok, megmaradt szalonna bőre és csípős házikolbász-szeletek kerülnek kapor és borsikafű társaságában. Ezekre tesszük a töltött káposztákat. Tetejére megint kapor, borsikafű és káposztacsíkokat teszünk, majd az egészet felöntjük azzal a sós vízzel, amiben a káposzta előfőzését végeztük. A főzés vége felé körülbelül félliternyi jó minőségű paradicsomlevet öntünk, amivel még összefőzzük. Tejföllel tálaljuk.

Diós parfé

Szintén párom által hozzáadott értéke az étlapnak. Ez az egyetlen sütemény, amiben megeszi a diót (vagy bármilyen olajos magvakat). Kissé körülményes lehet az elkészítése néhányunknak, de van értelme a finomságokért küzdeni. Diós alapú tészta, melyben nincs liszt(!). Viszont van darált dió, prézli, cukor és tojás. A kihűlt lapra felvisszük a kávéval, pörkölt darált dióval, cukorral és tojássárgájával kikevert margarinkrémet. Tetejére csokimázat teszünk, amire pedig díszítésként színes cukrokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények