Kerékpározás az Alpokban

Élménybeszámoló az idei nagy kerékpáros túránkról: Franciaország, Olaszország, Svájc és Ausztria. – írta: Napfénysüti, 8 éve

Bardonecchia és a Col du Galibier

Augusztus 6-án délelőtt szerencsésen megérkeztünk Bardonecchiába. Maga a város nagyjából 3200 lakosú és 1300 méteres tengerszint feletti magasságon fekszik. Két érdekessége hogy a 2006-os torinói téli olimpia snowboard számait itt rendezték illetve a 2013-as Giro d'Italia 14. szakaszának itt volt a befutója a Jafferau hegy csúcsán ami a városból indul. Ez utóbbi emelkedőről lesz még szó később.
A hely fekvése csodálatos, körbeölelik a hegyek. A francia határ innen csupán 15-20 km-re van.
Miután kipakoltunk a szállásra és felkészültünk, útnak is indultunk az első híres emelkedőhöz a Col du Galibierhez.
Ez a hegy már Franciaországban található így a furgonnal átautóztunk Brianconba ahonnan az emelkedő indult. A hegyi úton sikeresen megállítottak a derék francia csendőrök de miutűn látták hogy bringások vagyunk kedélyesen továbbengedtek. Maga a város szintén 1300 méteres magasságon található remek panorámával. Leraktuk a kocsit egy helyen és nekivágtunk a Galibiernek.
2642 méteres csúcsával igazán impozáns hegy, többször szerepelt már a Tour de France útvonalában. Briancon felől az az érdekessége hogy először a Col du Lautaretet kell megmászni ami 2057 méter magasan fekszik és a Galibierre még innen lehet egy 8 km hosszú úton feltekerni. Kettő az egyben hegy. :D
Maga az emelkedő nem vészes egészen a Lautaret csúcsáig mindössze 3-6% meredekségű. Onnantól viszont a Galibierig már átlag 6,9%-ra vált és az utolsó kilóméteren bizony van benne picivel 10% feletti rész is.
A csúcsról a kilátás viszont minden szenvedést megér!

Szintrajzok:
Col du Lautaret
Col du Galibier

Képek Bardonecchiából:



Képek a Galibierről:






Videók:
Galibier mászás
Galibier lejtőzés 1.
Galibier lejtőzés 2.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Tajvan másodszor

    Négy éve voltam először, most ismét eljutottam Tajvanra. Videós kontent, költségek a varázslatos ázsiai országból, amit nem ismernek el.

  • Ecuador és Peru – 4 hónap alatt

    Életem legnagyobb kalandját írom le – turisták számára hasznos információkkal és képekkel kiegészítve. Utazásra fel!

  • Bringatúra a Balkánon

    Nyugat-Európa? Erdély és a Kárpátok? Inkább Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Horvátország!