Kert ÉPÍTÉS házimunkában

Lejtős telken nem egyszerű kertet építeni, mivel támfalakat, lépcsőket és teraszokat kell létrehozni. De a végeredmény kárpótol. – írta: kenand, 3 éve

Támfal kerti zsalukövekből

A lejtés miatt támfalat és lépcsőt kellett építenem. Először a lakó- és a melléképület közötti résznek álltam neki. Kivágtam az elhanyagolt tujákat, terülő fenyőket és kerti zsalukövekből támfalat építettem.


Tujasor, terülő fenyők, háttérben a melléképület fehér fala.

Képen látható már egy 3 sorból álló támfal. (U kő.) Ezt még a régi tulaj rakatta.

Viacolor Abeton terméke: Flórakosár
Elviekben 3 elemből áll: normálkő, U kő és félkő

Nagyon ötletes, ráadásul látványos támfal építhető. Ára is kibírható.
Ezzel szerettem volna folytatni. 2017-ben mindenki építkezett, 3 hónapot vártam, hogy gyártósorba kerüljön, majd közölték, idén mégsem gyártanak flórakosarat, így raktárról csak 80 db normál követ tudtam felhajtani, azt is egy Stavmatos áruházvezető segítségével. Sajna az nem volt elég, így betonEPAG flora maxit vettem helyette, mely jellegében és színében kicsit hasonló.


betonEPAG Floramaxi és Florakosár normálkő a felrakásra várva

Kiástam a leendő lépcső helyét, majd a bal oldalára, ahova magasabb támfalat terveztem, megástam és vasalt alapot betonoztam édesapám segítségével. (Mivel több, mint egy méter magas lett.)
Az alap enyhén hátrafelé dől, mivel a támfal is hátrafelé dől majd.

A jobb oldali íves támfal (Florakosár normálkő) és a lépcsőt oldalról határoló BETONEpag floramaxi nem olyan magasak, így elég volt a döngölt bazalt zúzalék alap is. Normálkövek lyukaiba vascsövet vagy 10 mm-es beton vasat vertem le.

A lépcsőt Barabás antikolt - a leendő térkő színével megegyező sárga-piros - blokkelemmel építettem meg. Az elemek alulról felfelé bazalt alapra lettek helyezve. Egy elem 27 kg. Mérete 40x20x15 cm.
Igyekeztem követni a "helyes" lépcső szabályát (2 lépőcső magasság + 1 mélység 65 cm), de a fix távolságra és magasságra lévő beton placchoz is pontosan kellett megérkeznem. Szóval kellett egy kis matek, na meg a végén némi korrekció :) (lépcső mélység rövidítés.)


A kosarak alá és mögé geotextíliát tettem, folyami kavicsos háttöltéssel.

A kosrakat földdel kell feltölteni (a felső kettő már kevert jó minőségű földet kapott).

9 raklap floramaxi helyre rakása-feltöltése eltartott egy darabig...
Utána a háttöltést is el kell végezni és a földet tömöríteni kell.

A Florakosár normálkőből szép íves támfalat raktam.

Persze növényzettel mutatnak igazán.

és

A két melléképület előtti beton placc egy részét feltörettem, helyére flora maxival körbefogott kert és térköves feljáró került. Azért az alap kiásása, bazalt ágy elkészítése, szintezése eltartott egy darabig.

Néhány köbméter kevert földet töltöttem bele (kerti föld, tőzeg, perlit, 0-4-es sóder)

Következő tavasszal beültettem a mediterrán kertet

Agrofólia és lávakő

Lávakövet zsákokban lehet vásárolni, 1500-2000Ft/20kg áron.(ha jól emlékszem és számoltam kb. 0.5 m2 elég 1 zsák 3cm vastagon terítve) Mulcs helyett alkalmazható: tartósabb, és a fekete rigók nem szórják szét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Egy ház új téglaruhája

    Szeletelt téglával szépen fel lehet csinosítani egy épület külső megjelenését, akár házi kivitelezésben is.