Ketogén étrend

Semmi szénhidrát, viszont sok zsír? Ebből jó nem sülhet ki, mégis elkezdtem jobban utánanézni a témának. – írta: Cathfaern, 3 éve

Magamról, források, mi ez az egész

Talán páran találkoztak már a “ketogén diéta” kifejezéssel. Magyar forrásokat olvasva ez jó eséllyel valami divat- vagy bulvármagazin offline vagy online felületén történt. Én személy szerint a Logout-on találkoztam vele először, és bevallom elég furcsán hangzott. Semmi szénhidrát, viszont sok zsír? Ebből jó nem sülhet ki… de itt ritkán szoktam abbahagyni, így elkezdtem utánanézni a témának.

Hirdetés

Igaz mikor először találkoztam az étrenddel, akkor még nem foglalkoztam vele, bár régóta gondolkoztam már azon, hogy jó lenne a cukrot és a lisztet száműzni az étrendemből. Aztán teltek a hónapok, és újra belefutottam. Ekkor már jobban felkeltette a figyelmem a dolog, elkezdtem utánaolvasni, és minél többet olvastam róla, annál szimpatikusabb lett az egész. Hatékony fogyás izomveszteség nélkül, éhségérzet nélkül és csomó olyan kaját lehet enni, amit mindig is szerettem, csak miután kalória csökkentéssel próbáltam fogyni, kénytelen voltam kizárni az életemből? Nagyon régóta túlsúlyos vagyok, egyszer sikerült lefogynom a BMI szerinti normális súlyomra, de pár hónapig maradt csak meg, utána sajnos “rekordokat döntögettem”.

Szóval ez az egész jól hangzott, és beleástam magam a témába, mert elég hamar rájöttem, hogy azért ezt alaposan körbe kell járni, egyszerűen mert szembemegy mindennel, amit manapság “egészséges étrend” néven hallunk. De akárhogy próbáltam hibát, veszélyt kutatni a rendszerben, nem sikerült, így végül július 29-én a barátnőmmel karöltve átálltunk rá. A siker tényleg nem maradt el, és egyre többen elkezdtek érdeklődni, hogy “mit eszünk?”. Sajnos viszont a témában magyar irodalom gyakorlatilag nem létezik, ami pedig létezik, az jobb lenne ha nem létezne. És mivel sokan nem tudnak annyira angolul, hogy sok-sok oldalt átolvassanak, ezért nekiálltam megírni ezt a cikket. Először úgy terveztem, hogy max. pár oldalas összefoglaló lesz, de annyi mindent lehet írni a témával kapcsolatban, hogy “kicsit” hosszabbra sikerült...

Első körben szeretném leszögezni, hogy nem vagyok orvos, sem orvosi, sem dietetikusi végzettséggel nem rendelkezem. Egyszerűen egy fogyni vágyó ember vagyok, aki hajlamos kicsit túlzottan utánanézni a dolgoknak. Az itt összeírt anyag körülbelül 3-4 hónap alatt jött össze, napi pár óra olvasgatással. Ahol orvosi kutatást írok, amögött tényleges klinikai tesztet értek, ahol beszámolót, elbeszélést, "egyesek szerint", stb... ott fórumon, illetve főleg redditen ([keto] és [zerocarb]) felhasználók által írt beszámolókat értek. Forrásmegjelölés sajnos elég hiányos, ennek az oka, hogy bár relatív régóta foglalkozok a ketogén étrenddel, a cikk megírásának az ötlete pár hete jött csak. Bizonyos forrásokat megtaláltam utólag, bizonyosakat nem. De ha van konkrét kérdés, akkor szívesen felkutatom újra őket.

Nyilván a fentiekből adódóan, és mivel azért alapvetően ez egy új, és még kevésbé kutatott terület (illetve talán pontosabb, hogy nagyon sok folyó és még nem befejezett kutatás zajlik), nem állítom, hogy minden amit leírok, az biztosan úgy van, és hogy nem tévedhetek. Ennek megfelelően, bár tőlem telhető legnagyobb alapossággal írtam a témáról, felelősséget nem tudok vállalni az itt leírtakért.
Még egyszer szeretném felhívni a figyelmet, hogy sajnos magyar nyelven gyakorlatilag lehetetlen átfogó és megbízható információt találni a ketogén étrendről (ezért is készült el ez az írás), nagyrészt divatmagazinok oldalain találkozni vele, ahol olyanokat olvasni, hogy hiánybetegségeket okoz, vagy hogy maximum két hétig szabad tartani, vagy hogy 5 nap után vissza kell tölteni a szénhidrátot, vagy hogy egy hetes léböjtkúrával kell kezdeni, és még hosszan sorolhatnám azokat a „tanácsokat”, amik a ketogén étrend lényegét veszik el és amitől ténylegesen veszélyessé is válhat a diéta. Szóval bármilyen magyar forrással szemben erőteljes kételkedést javaslok.

Továbbá fontos, hogy aki bármilyen ismert krónikus betegséggel rendelkezik, az mindenképp beszéljen az orvosával, vagy legalább alaposan tájékozódjon, mielőtt elkezdi az étrendet. Különösen igaz ez azokra, akik a következő betegségek valamelyikével rendelkeznek: pajzsmirigy alul / túlműködés, cukorbetegség, máj problémák, hasnyálmirigy problémák, vese problémák, bármilyen krónikus emésztési rendellenesség, szív problémák.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Az inzulinpumpa

    Talán már te is találkoztál azzal a parányi kis szerkezettel, amely sok betegnek az életet jelenti. Hogy mi is az az inzulinpumpa? Cikkemben ezt járom körbe...

  • Karácsonyi étlap

    A téli forgatagban bizonyára sokunk fejében megfordult már, hogy mi is legyen az asztalon karácsonykor?