Kínai Bluetooth sport headset

Mit várhatunk egy szuper alacsony árú kínai headsettől? Röviden: sok mindent várhatunk, de kevesebbet kapunk. – írta: daninet, 10 éve

Bevezető

Napi rutinom része a mozgás, és számomra elengedhetetlen, hogy ezt némi zenehallgatás mellett tegyem. A zene motivál, olykor erőt ad, és mindent lebíró akaratot. :)

Viszont ott az egészben az ellentmondás, hogy teleaggatod magad elektronikával, ami akadályozza a mozgásodat. Nem elég, hogy olykor pulzusmérő órát (és övet) veszek fel, jönnek hozzá a zenei eszközök, ott lóg a modern kori átok: a vezeték. A vezeték minden sport megkeserítője, a teremben mindenkinek van sztorija a futópadról lerántott telefonról.

Persze, tegyük hozzá, hogy a telefon egy másik körülményes és akadékoskodó tényező, aki rendszeresen sportol, megérheti olcsó pénzért valami apró kiszuperált telefont vennie, csak zenéhez és GPS trackinghez. Mondjuk egy SE X10 mini vagy egy ZTE Blade erre tökéletes.

Ne kanyarodjunk el ennyire, ott a fül/fejhallgató. Egy vagyont költöttem már rájuk, van fejhallgatóm szobában, utazós fülhallgató, sportolós fülhallgató, ráadásul mind megválogattam.

A hierarchia alján a sportfülhallgató áll nálam, ott fog rövid időn belül szerencsétlen elhalálozni. Izzadok kardió közben, mint egy ló, rángatom a zsineget, sehogy sem jó az összkép. Ha összeadom a tönkretett fülhallgatóim árát, már bőven megvehettem volna 26.000 forintért a Jabra sportolóknak készített Bluetooth headsetjét.

Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki ezt kicsit soknak találja, akármilyen jó. Tele a világ különféle megoldásokkal, 2000 forinttól a csillagos égig. Mai szereplőnk az alsó szegmens abszolút alja, a 2000 forintért megvásárolható sport Bluetooth headset.

Szeretek eBayről vásárolni, a kínaiaknak mindenre van megoldásuk. Ha csak a kocsiba kellene egy Bluetooth modul, vagy a TV-t akarod okosítani, rögtön meglátják a piaci rést, és elkészítik a kütyüt. Mindenről mindenre van átalakító, minden eszközhöz van egy silány minőségű kiegészítő, és legyünk őszinték, néhány noname kínai gyártónak szélesebb a termékpalettája, mint a neves gyártóknak (még ha a minőség, és az eredetiség nyilvánvalóan kérdéseket is vet fel).

Ezen sport Bluetooth headset is egy válasz az igényre a kínai piacon. A jövőben mindenképp szeretnék egy komolyabb Bluetooth sport headsetet, viszont annyira csábított a képeken viszonylag bizalomgerjesztő headset, hogy tudván a nyilvánvaló dolgokat, vettem egyet.

A vételár 2000 forint körül volt, ingyenes szállítással együtt. A termékfotók alapján kétféle kivitelben készül, earbud és in-ear, én az utóbbit választottam, reménykedve némi mély hangban és hangzárásban.

Made in China Bluetooth Sport Headset

Motorola Motorokr S9 - zavarba ejtő hasonlóság

Kezdjük kicsit azzal mit vártam tőle:
• A nyilvánvaló Motorola koppintás miatt kényelmes formát
• Könnyű csatlakoztatást minden eszközzel
• Nem bántóan rossz hangzást
• Ne essen szét elsőre a kezemben

A csomagolás egyszerű átlátszó műanyag héj, benne egy rövid használati útmutató, az eszköz, és egy szabványos mini USB kábel, mellyel a füles tölthető.

Külső

4 „divatos” színben elérhető, én a világoszöldet választottam. Az anyaghasználata kifejezetten jó. Sőt, ha némi nem létező energiát fordítottak volna az összeszerelésre és a sorják kezelésére, már-már egy minőségi eszköz képében díszelegne, már ami a külcsínt érinti. A belső színezett oldal egy finom gumiborítás nagyon kellemes tapintással, a külső oldalra pedig egyszerű műanyag került. A szárak kellően hajlékonyak, ugyanakkor tartanak is.

A hallójáratba illeszthető rész a Sony eszközökről ismerős puhább gumiharang. A hátsó megvastagodott részen találjuk a töltőcsatlakozót és a három kezelőgombot, illetve a belső oldalon egy apró lyukat a két színben világító állapotjelző lednek. A gombok nyomáspontja kifejezetten jó, kellően kiállnak, benyomásnál kattannak. A fej mögé nyúlva is jól eltalálható. Ha egy kicsit nagyobb lett volna a középső legtöbb funkciót betöltő gomb, plusz pont járna, de ne legyünk telhetetlenek.

A kezelés pofonegyszerű, bekapcsolás a középső gomb 3 másodpercig történő benyomásával érhető el, ekkor már a különféle eszközök észlelik, és csatlakoztathatók. Ha már korábban párosítottuk, a bekapcsolást követően azonnal csatlakozik. Egyszerre egy eszközzel kommunikál, ha másikhoz szeretnénk csatlakoztatni, előbb azon kell bontani a kapcsolatot.

Hatótávolsága kb. 5-6 méter.
Teszteltem Windows 7 alatt notebookkal, két androidos eszközzel, és egy iPhone-nal is, mindegyikkel azonnal kapcsolódott, később a Bluetooth bekapcsolása után pedig kapcsolatot létesített. Ez volt a második pozitív élményem, eddig egy szavam sem lehetett.

Az eszköz 27 gramm súlyú, a fejre rakva kényelmes, a hátulsó megvastagodott rész a tarkóra ül. A hatalmas fejű kidobó embereket, és az újszülötteket kivéve bárkinek illik a fejére. A fülméret számomra megfelelő volt, bár alapvetően az átlagnál kisebb fülem van.

Akinek egy kicsit nagyobb a füle mélyebben be tudja helyezni a csutoráját, talán még kényelmesebb lesz. Tegyük hozzá: ez nem a kínai mérnökök érdeme, a Motorola megoldását másolták le, ott valószínűleg egy percnél többet gondolkodtak az ergonómián, és nem egy gnóm műanyag próbababa volt a modell.

Hangminőség

Alapvetően a várhatót hozta, mély hangok vannak, de lapos az egész. A középtartomány borzalmasan erős, dinamika alacsony, az EQ-hez kellett nyúlni. Miután egy völgyet gyártottam a középhangok helyén, már eléri azt a szintet, amit vállalhatónak mondunk. Természetesen nem kell sokat várni tőle, az AKG fülhallgatóim után kifejezetten rossz a váltás, de bőven használható a konditerem zajában egy óra hosszára.

Van basszusunk, még ha egy döglött macska gyomrából is szól, de van. 256 kbit/s minőségnél magasabb MP3 fájlok hallgatása ezzel az eszközzel nem hoz érdemi változást. Az akkuidő miatt hosszabban hallgattam, szobában 1 óra után már kicsit zavaró bizonyos zenéknél az állandó tompaság. Mivel nem erre vettem, így nem vagyok csalódott, pontosabban mondva számítottam rá. Az EQ jelentősen javít a dolgokon. A hangereje brutális, maximális hangerőn fájóan erős.

Az akkuidőre zenehallgatással 4 órát írnak, ezt hozta. Készenléti időt nem tudom, az én használatomból kiesik a headset fejen tartása, ahogy másoknak is, gondolom.

Jöjjenek az igazi árnyoldalak (ha a hangminőség eddig nem volt az). :)

Az eszköz visszajelez nekünk pittyegéssel. A csengőhangunkat nem játssza le, hívás esetén egyenletesen pittyeg, ha merül, néha megszakítja a zenét és pittyeg. Ez eddig rendben lenne, ha NEM TELJES HANGERŐN TENNÉ. Káromkodtam. Ott ültem este az ágyon csendben, éppen valami videót néztem halkan, a cikk írása okán ez a headset volt a fejemen a gép előtt is. Egyszer csak BÍÍÍP BÍÍÍP teljes hangerőn.

Egy fél infarktust hordtam ki abban a pillanatban, borzalmas volt. Másnap meghallgattam, újra, fog összeszorítva vártam a Hangot, amiről megállapítottam, hogy kb. a teljes hangerő 70%-át használja. Hangos. Nappal nem vészes, valahogy számítottam rá és minden hangosabb is olyankor, vállalható, de este... nem ajánlom a használatát. :)

A másik gond, a telefonálási hangminőség. A másik felet jól hallod, az csak egy továbbított hang. Viszont a mikrofon, ami vélhetőleg valamelyik oldali fülhallgatóban található nagyon gyatra. A saját hangod visszhangzik, a másik fél recsegve hall. Ez is egy olyan funkció, hogy tudja, de csak azért, hogy headset néven adhassák el, és hosszabb legyen a termékleírás. A telefonban letiltottam, hogy a hívások erre az eszközre érkezzenek, így normálisan telefonálhatok alkalomadtán.

Nem fogom kímélni, nagyon érdekel, mennyit bír. Izzadtság, edző cuccok között cipelés, igénytelen használat. Ha elhalálozott, valószínűleg a Motorola megoldását veszem majd meg, azt sokan dicsérik, sejthetően okosabb a tervezés, a hangminőségről pedig már említést sem kell tenni.

Összességében azt mondom, hogy egy kicsivel többet tud, mint amit az ára indokol, ha nagyon olcsón kell bármi, ami vezeték nélküli, egy equalizerrel megtámogatva vállalható szintre hozható.

Azóta történt

Előzmények