Kísérletek GU50SE erősítőre és csöves DAC

2017 tavaszán szólalt meg először a magam építette GU50 SE erősítőm. Az építéséről egy cikket is írtam... – írta: pechman8, 3 éve

Kapcsolás

Az eredeti kapcsolás

Rádiótechnika 2014/01:

Néhány átépítéssel később:

Amikor változtattam az erősítő alkatrészein és kapcsolásán, felmerült bennem, hogy a méréssel vagy a hangzással foglalkozzam. Ez gyakori téma minden fórumon. Könnyen torkuknak esnek emberek ilyen témán. Igazságot nem szeretnék tenni, csak azt írom le, én miként gondolom. A paraméterek megléte az első szint, utána erről a szintről kell fellépni a minél jobb hangzásra. Vagyis: egy erősítőnek elsőként biztonságosnak kell lennie. Pont. Ez a legfontosabb paraméter. Ezen kívül az erősítőnek meg kell felelni bizonyos műszaki paramétereknek. Itt már elszabadul a pokol! Alapul vehetjük a DIN 45500 szabványt is, amely kísérlet volt arra, hogy valamelyest rendet tegyen. Ezt lehet alapul venni nekünk is. Ezt legalább annyian vitatják, mint ahányan támogatják. Nos, ami ennek a paraméternek megfelel, az HI-FI. MÁRMINT MŰSZAKI PARAMÉTEREIBEN. Ez sajnos vajmi keveset árul el a készülék hangzásvilágáról. Nekem ez a legalja! Ez a tipikus erősítő melyet a legtöbben keresnek illetve hallgatnak. A dübörgő mélyek, a csilingelő magasak! Nekem ez a szint csak az óvoda. Egy erősítő több mint egy pusztán jól működő áramkör, a hangzásvilága több mint frekvenciák és amplitúdók!

Ettől a ponttól pedig el kell hagynunk a paraméterek világát. Miért? Mert egy erősítő az érzékszervünk elbűvölését kell szolgálja. Itt van a bökkenő! Vegyünk egy példát, ez mutatja, hogy a "paraméter" nem a problémára ad választ: A fent említett HI-FI szabvány a fejhallgatókra előírja: a 94 dB hangnyomáson mért harmonikus torzítás nem haladhatja meg az 1 százalékot 100 és 2000 Hz között. Ez a HI-FI fejhallgató. Vajon akkor ez azt jelenti, hogy Hi-Fi, ha 1% alatti, audiophile, ha 0,1% alatti, és High-End, ha 0,01% alatti a torzítás? Bár ilyen egyszerű lenne!… Sajnos ez így nem igaz. Az e-bay-ről rendelt párezer forintos áramköri panelek vígan teljesítenek kiváló paramétereket. De mégis borzalmas a hangjuk. Szó szerint kikergetnek a szobából. Nem azért építettem erősítőt, hogy csak idáig jussak. Számomra az a mérték, ha a zenész, az énekes jelen van a szobában. Az illúzió tökéletessége! Ezért ha az érzékelhető minimálisan szükséges paramétereket egy erősítő teljesíti, akkor ezen a megközelítésen túl kell lépni.

Ezen a gondolatmeneten haladva leírom, miért kezdtem egyáltalán bele az erősítőépítésbe. Én harminc éve próbálgatom, miként lehet jobb hangot előcsalni egy rendszerből. Ennek fontos része az erősítő. Ehhez pedig három dolog kell: a hangzás szempontjából ésszerű legjobb alkatrész, a hangzás szempontjából legjobb kapcsolás, és a hangzás szempontjából legjobb kivitelezés. Nos, azok, akik erősítőket építenek, műszaki emberek. Nem hajlandók olyan szempontokkal is foglalkozni, amit a klasszikus fizika keretein belül nem lehet értelmezni. A mérnök helyzete ezen kívül nagyon összetett. Meghatározott pénzügyi keretből kell kihoznia előírt paramétereket. Az otthoni építő szabadabb. Viszont az a tapasztalat, hogy az ítéletet az ember füle mondja ki. Ez a végső valóság! S mivel ez a helyzet, a játék a fülünkért van, ezért ez a fő szempont. Szerintem. Ezért dacból, “Hát jó, akkor megépítem magam” álltam neki. Most meg nem bírom abbahagyni! Én ugyanis csatornánként mindent párba válogatok és mindent egyező irányba forrasztok be. Mert szerintem minden egyik irányban jobban szól mint a másikban. Ezen kívül nem vagyok hajlandó NYÁK-ra építeni, kizárólag légszereléssel. Számomra az erősítőben nincs kitüntetett útvonal. De folytathatnám az egyéb, szerintem elhagyhatatlan kivitelezési módszereket. Szerintem ettől lehet végül High-End egy erősítő, hogy minden, de minden számít az építésénél, nem pedig rég érzékelhetetlen (csak mérhető) paraméterek tömkelegétől. Mindezek dacára sem állítom, hogy a kapott erősítő High-End. Évtizedek óta keresem a hangot, de még nem hallottam High-End rendszert. Pedig hallottam a Kronzilla-t is. Ezzel nem azt írtam, hogy a Kronzilla nem jó. Hanem hogy képességeit nem sikerült prezentálni.


Kronzilla, kép az internetről

Mert mi a High-End? Számomra az illúzió tökéletessége! Munkámból adódóan rendszeresen van lehetőségem igazi hangszereket hallgatni, hús-vér előadókat hangosítani. Ki merem jelenteni, hogy nem vagyunk képesek hibák nélkül megidézni egy ilyen előadást. Pedig az lenne a High-End, csúcs, vége...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt