Középkategóriás gépek tesztje

Avagy mire elég a középszer otthoni használathoz? – írta: Hunork, 13 éve

Tesztek

A teszteket nem magyarázom, a számok magukért beszélnek.

3DMark és Aida64 programok a VGA-Memória párost tesztelte, a játékok meg értelemszerűen mindent, különösen a VGA kártyákat.

Jutott egy Winrar-teszt is, itt az alacsonyabb értékek a jobbak. Mint ahogy az Aida64 esetében a Memory Latency mérése!

A memóriateszt esetében a régi alkatrészek az Everest, az újak az Aida64 programmal lettek mérve, és itt, hogy elkerüljem a két külön táblázatot, az azonos rutinok eredményeit adtam meg, mert a két verzióban vannak eltérések a tesztfeladatok között. Itt amúgy látható, hogy a két processzor egyedül a FPU műveletek esetében van majdnem egálban, amúgy a G840 nagyon elveri az E5200-t.

Mindegyik játékprogramnál a Fraps 2.9.8. program mérte az átlagos FPS-eket a régi gépen, az új masinán a Fraps 3.4.6. 15 perces játékidővel. Kivétel a Doom3 és a Crysis, ott a beépített benchmark végezte a dolgát. (oké, tudom, a Doom3 nem mai csirke, de az OpenGL méréséhez kiváló, Carmack meg egész egyszerűen: AZ Isten!)

A táblázatban teljesen tisztán összefoglaltam, hogy az adott játék milyen felbontáson, esetleg DX10 vagy DX11 segítségével hasít, illetve alkalmaztam-e, és ha igen, milyen mértékben az Anisotropic Filtering-et és a Full Scene Anti Aliasing-et, a táblázat alján meg az adott konfiguráció található.Ahol nincs ez feltüntetve, ott a játék állítja be automatikusan.

Bár tisztában vagyok vele, hogy vannak speciális fps-mérő programok a játékok alá, de szerintem a legélethűbb mérés az, amikor valóban mi magunk játszunk, és erre a FRAPS program tökéletes.
Fontos megjegyezni még, hogy hazánkban most is azok vannak többen, akiknek 19"-os monitor figyel az asztalon, ez meg eleve behatárolja a játszható felbontást, ami közismerten 1440x900. Tehát a felbontás-limitet figyelembe véve teljesen értelmetlenség lett volna erősebb VGA kártyát a gépbe pakolni, mert tök mindegy, hogy a Modern Warfare 2 143 vagy 167 Fps-el szalad, ez már csak számmisztika lenne.

Bár itt történt egy kis változás az életemben utólag: az Asus monitor le lett cserélve egy BenQ GL2240M LED-re, ezáltal megszüntetve a monitor és VGA topikban korábban bennfoglalt és közölt hibát. (Ez külön cikk lehetne, tiszta rémálom, hogy ez oldotta meg a bajomat...)

Szóval, minden esetben kétféle felbontás látható, ez a fentieknek köszönhető, hogy ha már új monitort kellett vennem, akkor az magasabb felbontást eredményezett, így természetesen magasabb felbontáson lettek tesztelve a játékok az új vassal! Itt látható egy nagyon fontos adat: az új CPU-GPU-Memória trió, az új monitorral párosítva, magasabb felbontáson is nagyon élvezhető fps-eket produkált. Remélem, mindenki számára érthető diagramokat készítettem!

Utólag elkészítettem a játékprogramok 1360x768 felbontáson való mérését is az új gépen, kivételt képez a Doom3, ahol nincs 16:10 és 16:9 képarány, illetve a Crysis 2., ahol a régi gépen nem tudtam 1024x768 fölé menni a játékélmény jelentős romlása nélkül, ezért nincs mérésem nagyobb felbontáson, viszont a mostani gépet megizzasztottam mindenki örömére! :) Ekkor büszkén és boldogan vettem tudomásul, hogy kár volt ódzkodnom a HD felbontástól, egy egész pályát toltam végig, a végeredmény fps-t pedig láthatjátok!
Azonban sajnálattal jegyzem meg, hogy mivel az új monitor 16:9 arányú, ezért természetesen nem tudtam a régi monitor 16:10-es felbontását beállítani. És ez áll legközelebb az ominózus 16:10-es felbontáshoz. Ezen hiányosság miatt, nevezetesen, hogy a két monitor maximális felbontása eltérő, elnézést kérek mindenkitől, a régi gép már eladva, a közelben meg mindenki laptop tulajdonos, és nem akartam az időt húzni egy 16:10-es monitor kölcsönkérésével.
Azonban így már három eredmény látható, ami szélesebb rálátást biztosít minden tekintetben a két VGA kártya esetében. És azért egyértelműen látszódik, hogy a HD felbontás mellett is alaposan ráver a GTX550 a 8800GS-re, hát még ha 1440x900-ban futottak volna a játékok. Jó hír, hogy a folyamatosan mentett FRAPS adatok között találtam, igaz egy régebbi, de 1440x900-as Crysis eredményt, ezt módosítottam, az AVP és a FEAR 3. játékokat viszont kihagytam.
Nagyon fontos megemlíteni, hogy természetesen az újabb játékok esetében a közepes, vagy legfeljebb magas beállításokat használtam, általában élsimítás nélkül, mivel sokadszor is kiemelem: nem a csúcskategóriás VGA kártyák ellenfeleként teszteltem, hanem a középmezőnyhöz képest. És a legfontosabb szempont a játszható és élvezetes játékélmény volt.

Továbbá készült még két teszt is „közkívánatra”, ahol az egyikben a CCleaner 3.10.1525 rendszerkarbantartás gyorsaságát mértem takarítás lefuttatása után (gyors-teszt), hogy ne legyen anomália, míg a másikban Umberto Eco zseniális, A rózsa neve című regényének átkonvertálásának sebességét mértem az OpenOffice 3.2.1 programmal. Mindkettő teszt kész volt már korábban is, csak nem tartottam fontosnak a szerepeltetésüket, viszont így még kettő alkalmazás, ahol látható a különbség, és legalább pótolhattam egy hiányosságot a cikkben. Ebben a két apró tesztben is az alacsonyabb értékek a jobbak!

Ami a legfontosabb, hogy nem egy laborban, alaposan kiválogatott alkatrészeket összerakva teszteltem, hanem úgy, ahogyan otthon egy átlagos felhasználó. Így azért mindjárt másképp festenek a dolgok, mert én is el tudnék érni nagyobb 3DMark eredményt a GTX 550-el, ha egy Asus Formula alaplapba pakolom egy i7-es processzorral, a gyártó által kiválogatott memóriával. Mert a hivatalos tesztek így folynak. Otthon NEM!

Ezért lehet hiteles mindaz, amit írtam. És egy utolsó megjegyzés: a FRAPS értékei bizony olyanok, mint szex után az érzés. Mivel megvolt, (remélhetőleg) jó is volt. :) Tehát a konklúzió: ha 30 fps felett megy a játék, akkor tökmindegy, a szemnek így is, úgy is élvezhető.

Kimaradt a CPU-Z és a GPU-Z fotója, ezennel most ezt is pótolom:

És most jöjjenek a mérések.

Itt van a két versenyző:

Ezek a 3DMark eredmények:

Memória tesztek:

Winrar:

És persze a játékok:

CCleaner rendszervizsgálat takarítás után:

Umberto Eco zseniális regényének átkonvertálása:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt