MAZE Comet 4G: labirintus vagy üstökös?

A prémium hatású készülék a csúcstelefonokkal nem veszi fel a versenyt, de a hétköznapok üstököse simán lehet. – írta: BrianDK, 6 éve

Bevezető – és az Üstökös csomagolása

Bevezető

Az okostelefonok világa üstökösszerűen fejlődik. Ma már mindenki megtalálhatja a számítását, ha telefont szeretne, hiszen kisméretű készülékek (bár már inkább csak az iPhone és a Sony / Samsung háza táján érdemes keresgélni) és akár nagy, tablet méretű eszközök is juthatnak a felhasználóknak. Pont ez a piaci igény hívta életre a világ legnépesebb országában azokat a gyártókat, amelyek startupból fejlődnek globalizált vállalatóriásokká. Már az avatott szemnek is nehéz kiigazodni az okostelefonok útvesztőjében, hát még azoknak, akik csak kívülről szemlélik, és csak akkor szeretnének választani, amikor épp aktuálissá válik (mert a régi használhatatlan lesz).

Az utóbbi pár évben ugrásszerűen nőtt először az operatív memória (RAM) mérete és szükséglete, majd a háttértár méretére vonatkozó igény, ahogy egyre csak nőttek az alkalmazások, majd persze szükség volt gyorsaságra is, így – főleg az Android oprendszerrel felszerelt eszközök háza táján – megjelentek kezdetben a 2, majd a 4, majd a 6, 8 és mára már a 10 magos SoC-vel szerelt készülékek.Aztán jött a felhasználói igény a nagyobb kijelzőméretre, így mára ott tartunk, hogy az 5" képernyőmérettel rendelkező telefon lett a "Mini" méret.

Az üstökös

Jelen cikk a mobilvilágban viszonylag új gyártó, a MAZE közép- (vagy egyeseknek belépő) kategóriás okostelefonjáról szól. Ára alapján maximum a középkategóriába pozicionált, ám tudása azért túlmutat a belépő kategórián. A cég 2012-ben alakult, mára közel 1000 alkalmazottat számlál. Székhelye természetesen Sencsenben van, ahol mindjárt két gyáregységet is működtet, valamint egy különálló brandet egy másik városban. Mottójuk: "Gondolj nagyot, mozdulj gyorsan!" A MAZE nevet egy HBO sorozatból kölcsönözték, ahol a labirintus arra szolgált, hogy az androidok "felébredjenek". A weboldalukon találhatunk egy egész komoly bemutatót arra vonatkozóan, hogy a cég hogyan épül fel, illetve található jó néhány általunk is ismert logó, ami az együtt dolgozó partner cégeké. Az oldalon jól megfér egymás mellett a Mediatek és a Qualcomm, valamint a Samsung és a Sony is, és ez nem is véletlen.

Ahogy írtam is, maga a vállalat 2012-ben alakult, a MAZE brand pedig a sok pozitív visszajelzés után 2017-ben. Az oldal maga úgy reklámozza a készüléket, hogy leejtés-biztos luxustelefon. Nos, azért nem gondolom, hogy egy Vertu mobillal felvenné a versenyt, de kétségkívül elegáns ketyere. CNC megmunkálású fémházzal és eredeti bőr hátlappal bír. Már a csomagolás is elegáns, hiszen egy matt fekete dobozban érkezik, amin csak a "COMET" felirat látható, az alján pedig – végre nemzetközi sztenderdnek megfelelően – angolul olvasható, hogy mit is tud a készülék.

A doboz tetejét lehúzva azonnal a készülék tárul elénk egy helyes csomagolásban, alatta pedig jön egy kis dokumentáció a SIM tűvel, valamint a standard EU 2A töltőfej és – nagy meglepetésemre – az USB-C kábel. A kábel arra túl hosszú, hogy minden nap a zsebünkben megbújó powerbankről azzal töltsük a telefont, ezért én máris rendeltem hozzá egy 1 méteres és egy 15 cm-es kábelt – utóbbit a szinkronizáláshoz. Egyéb kiegészítőt nem kapunk. Sem egy fólia, sem egy tok (utóbbit még csak nem is találtam hozzá). Bár azt a gyártó az összes videóban közli, hogy törhetetlen Gorilla Glass 5 üveggel van felszerelve, azért én mégiscsak örülnék egy üvegfóliának.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Maze Alpha - feltámad a vadnyugat

    Egy új gyártó igen erős ajánlata a keret nélküli kijelzős mobilok világában, mely sok felhasználónak lehet jó választás.

  • Xiaomi Redmi Note 3

    Nagyon kíváncsi voltam a SOC képességeire: nem kellett csalódnom a Helio X10 tényleg hasít, ahogy kell!