Last of the Quads

A Core 2 Quad reális opció, ha meglévő Core 2 Duo rendszerünket akarnánk fejleszteni és még van potenciál a gépben. – írta: bossbob, 5 éve

Bevezetés

A hardverhírek mostanság a nemrég megjelent NVIDIA RTX sorozatról, illetve a frissen bemutatott Radeon VII-ről szólnak. Az AMD és az Intel pedig egyre jobban egymásnak feszül a kiújult processzorháborúban, miközben az ARM lassan belopódzik a laptop szegmensbe. De mindenképpen szükség van-e a legfrissebb hardverekre egy játékos gép megépítésénél? Első logoutos írásom erről és a budget projektem bemutatásáról szól.

Az évek során több gép is megfordult a kezem alatt, rokonnak vagy ismerősnek raktam össze, szereltem meg, pofoztam helyre számítógépet. Ebből kifolyólag sok ilyen-olyan alkatrész kötött ki nálam, ami már “kiöregedett” vagy “fölöslegessé” vált. Egy fiók-, polc- illetve padlássöprést követően elhatároztam, hogy építek ezekből egy lassan már retrónak számító gépet, és megnézem, mit is tud az újabb játékokkal kezdeni egy olyan masina, melynek legtöbb alkatrésze 6 és 10+ éves. Mindemellett, mivel még sosem csináltam, így az overclocking-ot (OC-t) is ki akartam próbálni. A konfiguráció összeállításánál a következő szempontokat vettem figyelembe:

1. Minél több megmaradt alkatrészt használjak fel.
2. A lehetőségekhez mérten legyen kimaxolva, tehát játékos gép (1080p) egy kis OC-vel.
3. Mindezeket pedig csak a szükséges ráfordításból összehozni.

A kiindulópont a Core 2-es processzorgyűjtemény, 4*2 GB DDR2-es memóriák, egy 1 TB-os Samsung HDD, illetve egy 500 W-os FSP táp voltak. Ezekkel már régóta akartam valamit kezdeni. A 775-ös procigyűjtemény ékköve egy Core 2 Q9500-as négymagos, teljes kiőrlésű :) chip, így kérdés nélkül erre esett a választás. A Core 2-es architektúra mai szemmel nézve már abszolút idejétmúltnak tűnhet, hiszen a Core ix már lassan a tizedik generációnál jár és már az AMD Ryzenje is a harmadik generációba lép. Mindezek ellenére az összerakott gépben lévő Q9500 (amely az utolsó, 2010 januárjában megjelent Core 2 Quad processzor volt) mégiscsak négy fizikai maggal rendelkezik és korrekt overclocking potenciállal, de erről majd később bővebben. A Ryzen 2 és a Q9500 közötti érdekes hasonlóság, hogy az utóbbi szintén több chipet rejt sapkája alatt. Az Intel annak idején úgy hozta létre a négymagos Core 2 procikat, hogy a CPU nyákjára két darab Core 2 Duo lapkát rakott. Igaz, ezen nincs egy külön I/O chip, mint ahogy az új Ryzen 2 esetében lesz. A Core 2 procik egyébként még integrált memóriavezérlővel és sok más egyébbel sem rendelkeznek.

A fenti képet az Intel a 45 nm-es Core 2 Quadok megjelenésekor adta ki. Lent látható egy Core 2 Extreme QX6700 eltávolított sapkával. Egy megskalpolt Q9500 is hasonlóan festhet.

Megfelelő alaplappal a Q9500-ast össze lehet pakolni DDR3-as memóriákkal, de mivel készleten nem volt, használtan is jóval drágább mint a DDR2, és a 775-ös DDR3-as alaplapok is drágábbak, így maradtam a fiókban csücsülő DDR2-es moduloknál. Tehát a memória adva volt, így jöhetett a többi komponens megválasztása. Az alkatrészek beszerzéséhez többnyire a Hardveraprót vettem igénybe, ehhez a procihoz már úgyis csak használt lapok vannak, ezért ez mondhatni adta magát. Néhány napnyi keresgélést követően esett a választásom egy ASUS P5K Pro-ra, amit az elérhető lapok közül a legmegfelelőbbnek találtam a fent leírt szempontok alapján. Videokártyákból már jóval nagyobb választék volt, de mivel nem akartam a szükségestől többet költeni, így esett a választásom egy Sapphire Radeon HD7850-es kártyára.

Sapphire HD 7850 Dual-X OC 2 GB jó választásnak bizonyult.

Mivel az OC-hez nem javallott a gyári hűtő, ezért egy Arctic Freezer 7 Pro-ra is lecsaptam. Néhány alkatrészt újonnan vásároltam, főként mivel azokból nem igazán találni kedvező használt darabokat. Ezeket vettem még: gépház, 120 gigás Kingston SSD, 2 db házventi. Az újonnan vásárolt SSD-t és ventiket szerintem nem kell részletezni, de gépházat azért vettem újonnan, mivel a legolcsóbb kínai házak minden tartozékkal és csavarral együtt jobban megérik, mint egy akár ingyenes régebbi gépház vásárlása, mely sok esetben se csavarral, illetve ép portokkal, front panellel nem rendelkezik, és még jelentős időt és energiát kell a felújítására fordítani.

A teljesség igénye nélkül jöjjenek a paraméterek:

CPU: Intel Core 2 Quad 9500
CPU hűtő: Arctic Freezer 7 Pro
Alaplap: Asus P5K Pro
Memóriák: 4*2 GB Kingston 800 MHz
Videokártya: Sapphire HD7850 2 GB
Háttértárak: Kingston 120GB SA400 + Samsung 1 TB HDD
Táp: 500 wattos FSP Aurum Gold
Ház: Logic H2

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Thinkpapa T400 2. felvonás

    A korábban már bemutatott T400 ThinkPadet sikerült továbbfejlesztgetnem több téren is.

  • Thinkpapa T400

    Használható-e még egy nem éppen csúcskategóriás, Core 2 Duos Thinkpad laptop 2021-ben?

  • Öreg Phenom nem vén Phenom?

    Mire képes még egy maradékokból összelegózott, több mint 10 éves processzorral ketyegő asztali gép?

Előzmények