Last of the Quads

A Core 2 Quad reális opció, ha meglévő Core 2 Duo rendszerünket akarnánk fejleszteni és még van potenciál a gépben. – írta: bossbob, 5 éve

Játéktesztek

Öt tesztet futtattam le azokból a játékokból válogatva, melyekkel aktívan szoktam játszani. Igyekeztem többfélét is tesztelni, hogy legyenek DX9, DX11, illetve Vulcant is használó címek a listában, csak hogy alaposabbak legyenek az eredmények. Az egyes játékok beépített benchmarkját is figyelembe vettem. A teszteléshez az MSI Afterburner és a Rivatuner Statistic Server aktuális változatát használtam, mindent 1080p-re beállítva. Megjegyezném továbbá, hogy a játékokat alap órajelen és OC-kal is megmértem, ez utóbbi során viszont már nem csak a CPU-t, de a GPU-t is húztam. Ehhez a Radeon 18.9.3-as változatában található OverDrive-ot használtam, a GPU órajelét 920-ról 1050 MHz-re, memóriát 1250-ről 1450 MHz-re tornáztam fel. A lenti grafikonok természetesen a tesztekben mért képkocka/másodperc értékeket mutatják be.

CS:GO

A Counter-Strike aktuális változata továbbra is az egyik legnépszerűbb online FPS játék, ezért nem volt kérdés, hogy azt tesztelem. Habár nem éppen nagy rendszerkövetelménnyel rendelkezik, de híresen érzékeny a CPU teljesítményére.

Az FPS Benchmark-ot a Workshopból letölthető azonos nevű pályán mértem.

Grafikai beállítások: minden maximumon, élsimítás: FXAA
Láthatóan jól futott alapjáraton is, de nagyon hálásan reagált az OC-ra, ami átlagosan 40%-os növekedést jelent. Mindemellett a CPU átlagosan 70-75%-os, a GPU 65%-os terheltséget mutatott.

War Thunder

Aki esetleg nem ismerné, a War Thunder egy, a World of Tank-hoz nagyon hasonló MMO akciójáték. Legnagyobb különbség a kettő között hogy a War Thunder inkább szimulátor jellegű, a WoT-tal ellentétben, illetve egy játékban ötvözték a különböző fegyvernemeket.

Tank Battle beépített benchmark volt futtatva.

Grafikai beállítások: very high előbeállítás, élsimítás: FXAA
Itt is jelentős javulást (közel 40%) tapasztalhattunk az OC-t követően, de a játék még elbírna némi optimalizálást. A négy processzormagból átlagosan három 25-35% között volt terhelve, míg az utolsó mag 99%-on pörgött, szóval a javulás valószínűleg elsődlegesen a megemelkedett egymagos teljesítmény eredménye. A GPU kihasználtsága 90% körül mozgott.

Grand Theft Auto V

Igaz, a GTA V sem éppen egy aktuális játék, de nem hiszem, hogy bemutatásra szorul.

A GTA beépített benchmark-ja nem mért %1 Low értékeket, ezért az most lemaradt.

Grafikai beállítások: high előbeállítás, kivéve a textúrák minőségét. Ez utóbbi mediumon volt a 2 GB-nyi VRAM elégtelensége miatt, élsimítás: MSAA
A GTA is hálásan vette az OC jelentette extrát, ami 30%-os növekedést jelent. Itt már a négy mag konstansan közel 100%-on futott, a játék amúgy is ismert a CPU éhségéről a már említett VRAM éhség mellett. Ezzel szemben a GPU átlagosan 60-70%-os kihasználtságot mutatott.

DOOM

Az FPS-sel játszók bizonyára jól ismerik a Doom sorozat aktuális változatát. Amellett, hogy még mostaninak mondható a játék, azért is akartam kipróbálni, mivel ez a Bethesda első alacsony hozzáférésű API-t használó játéka, ami Vulcanon fut.

Grafikai beállítások: overall medium, élsimítás: MSAA
A teszt során a négy CPU mag átlagosan 60-80%-ban volt kihasználva, a GPU viszont 99%-on pörgött folyamatosan. Az OC-t követően átlagosan 5% növekedést értem csak el, ami gondolom, csak a GPU OC-nak köszönhető. Szerencsére ez leginkább az átlag FPS számban mutatkozott meg, egyébként kb. mindegy, milyen órajelen futott a processzor.

Wolfenstein II

A Doom-on felbátorodva ezt a játékot is ki akartam próbálni, csak hogy még egy Vulcanos játékot megnézzek.

Grafikai beállítások: overall medium, élsimítás: MSAA
Ez már nagyobb gépigényű játék, mint a DOOM, habár még játszható volt. Egyébként arányaiban hasonló eredményeket produkált, vagyis a Vulcannak köszönhetően nem a CPU, hanem a GPU teljesítménye számított igazán, illetve az OC itt is átlag 5% pluszt jelentett csupán.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Thinkpapa T400 2. felvonás

    A korábban már bemutatott T400 ThinkPadet sikerült továbbfejlesztgetnem több téren is.

  • Thinkpapa T400

    Használható-e még egy nem éppen csúcskategóriás, Core 2 Duos Thinkpad laptop 2021-ben?

  • Öreg Phenom nem vén Phenom?

    Mire képes még egy maradékokból összelegózott, több mint 10 éves processzorral ketyegő asztali gép?

Előzmények