Lego 71042 - Silent Mary

A Legótól rendelt eddigi legnagyobb készletem összerakása: részletgazdag külső + sok és exkluzív figura! – írta: h3lios, 7 éve

Elérkezett ez a nap is végre !

A Legotól rendelt eddigi legnagyobb készletem összerakása.
Ez volt az első tapasztalatom a hivatalos Lego oldalról való rendeléssel és azt kell, hogy mondjam, nagyon meg vagyok elégedve velük. Múlt hét pénteken rendeltem a szettet és most pénteken érkezett meg. Tehát a kölni raktárból kerek 1 hét alatt ért ide hozzám, természetesen ingyenes házhozszállítással.

[link]

VIP tagként már március 17-vel meg tudtam rendelni, normál forgalomba április elsejével fog majd bekerülni.
US áron 200$, jó magyar forintban 66 ezret kóstál mindennel együtt.

Összesen 2294 db elemből áll, viszont mivel bőségesen kapunk az apróbb elemekből is pótalkatrészeket is, ezért nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy 2300 db elemből álló készlettel van dolgunk.

A hajót idén májusban láthatjuk majd először a mozikban, mégpedig a Karib Tenger Kalózai utolsó részében.

[link]

Rövid SPOILER:

Jack Sparrow bébi kalóz korában kicseszett a leghíresebb kalózvadásszal, Salazar kapitánnyal. Az egyik vadászat során, amikor ő került a célkeresztbe, 1 ügyes trükkel kitért Salazar hajója elől, amit a 3. trailerben láthatunk is.
Salazar már nem volt képes kitérni, így behajózott 1 barlangba, ahol zátonyra futott, majd a robbanószerek szétkapták a hajóját rendesen. Utólag kiderült, hogy ez a mitológia szerint az "ördög háromszöge" volt, ami gyakorlatilag a Bermuda-háromszögnek felel meg. Így a halál helyett a félholt legénységével együtt Jack után ered, hogy bosszút álljanak.
Furcsa csavar, hogy nem csak a legénység került furcsa élholt erő hatása alá, hanem maga a hajó is. Ezért képes derékban ketté törni, lebegni, majd más hajókra zuhanni, amivel gyakorlatilag megsemmisíti az ellenséges erőket.

SPOILER VÉGE !

Tehát a hajó a fentebb említett kapitány zászlóshajója volt a spanyol armadából. Jelenleg szellemhajóként üzemel a kapitány irányítása alatt és kalózokat pusztítanak el vele, elég hatékonyan.

A rövid történet után következzen az építés!

Összesen 16 zacskóból kerülnek elő az elemek, ezek 13-ig vannak számozva (van, amiből dupla van), valamint van 1 jelöletlen is, amiben megkapjuk a nagyobb elemeket + a 2 zombicápát!

[link]

Mivel szellemhajóról beszélünk, ezért nyoma sincs a Legótól már megszokott nagy egybeöntött hajótest-elemeknek. Itt bizony egy szilárd vázat kell megépítenünk először, ugyanis ez adja majd az egész modell merevségét. Enélkül úgy csuklana össze a készlet, mint 1 gyengén megépített kártyavár.

[link]

A hajó képes a filmben látható mutatványra, tehát fel tud ágaskodni a hajó orra, ezért eszméletlen szilárd merevítésre van szükség a hajótest közepén. Ezt rengeteg Technic-kapcsolattal, valamint 4 db recézett zsanérral oldották meg. Ezek a cuccok egyenként is elég erősek, de 4 db egymás mellett olyan szilárd tartást ad, hogy nyoma sincs lötyögésnek.

[link]
[link]

Következő lépésben a fedélzet elejét, valamint a hajó orrának egy részét építjük meg. Itt már nem használunk sok speciális elemet, többnyire kocka kerül kockára.
Mivel egy hajóroncsról beszélünk, ezért a fedélzet is elkorhadt deszkákból épül fel, amit sikerült jól lemodellezni Lego-elemekből.

[link]

Ezután a hajó jellegzetes orra következik, ahol 1 ötletes megoldással: rugalmas elemekkel oldották meg a formákat. Ezeket legóból szinte lehetetlen lenne megépíteni normál kockák segítségével.
Egyébként 1 kis infó: Ezek az arany színű elemek úgynevezett "Pear Gold" színnel rendelkeznek, tehát hivatalosan nem fémszínű arannyal dolgoznak.

[link]
[link]

A fedélzettel folytattam, miután a hajó orra már alakot öltött. Érdekesség, hogy mivel a szett messze nem arányos a figurákkal, az ágyúk sem a jól ismert darabok. A legtöbb kalózhajó esetében klasszikus ágyúkat használnak, amik valahogy így néznek ki. Mivel itt a hajótest 1 része hiányzik, ezért ezt a megoldást kizárva, kockákból épített mini ágyúkat használnak, amik arányosak a hajó többi részével.

[link]

Egy elég látványos lépés következik, ugyanis a hajó talpait építjük meg a kormánylapáttal együtt. Ezekre nyilván azért volt szükség, mivel a készlet ezeken áll, ugyanis az oldalsó elemek csak a Technic-keretről lógnak. Semmilyen stabilitást nem biztosítanak, így szükség volt 2 és fél talpra a hajótest alá. Ebből 2 db nagy átlátszó elemekből áll. A 3. ami az orr alatt helyezkedik el könnyel leszerelhető, hogy bizonyos pózokban (ágaskodva) ne zavarjon be a képbe.

[link]
[link]

Ahogy már fentebb is említettem, a hajó oldalai csak a főszerkezetről lógnak. Ezek természetesen elég törékenyek, hiszen csak 1-2 elem tartja össze az egész oldalsó részt. De nem is játékra szánt készletről van szó, ezért ezzel az én szemszögemből semmi probléma nincs. Ez 1 tisztán kiállításra szánt darab. A külső pedig tökéletesen eltalált lett, nagyon átadja, hogy ez valójában 1 szellemhajó.

[link]
[link]
[link]

Lassan a végéhez érünk, ugyanis a helyére kerül a legnagyobb elem. Ez pedig nem más, mint a teljes hátsó felépítmény. Az egész 1 nagy tömbként csúszik a helyére, amit előtte külön építünk meg a hajótesttől függetlenül. Talán itt látható a legtöbb aranyszínű elem 1 helyen. Nagyon szépen kidolgozott részről van szó, ezernyi részlettel. Külön kiemelném, hogy a hajó semmilyen szintem sem szimmetrikus, ami nem egy megszokott dolog a mai készleteknél. (OCD-seknek nem kifejezetten ajánlott)

[link]

Az utolsó lépésben már csak a 2 fő árbóc, valamint az orr marad hátra. Mivel a két főárbóc teljesen megegyezik, ezért nem tart sokáig az építésük sem. Megjegyezném, hogy a tépázott vitorlák anyaga az új szuperhős köpenyek anyagával megegyezik. Tehát elhagyták a régi kemény szövet használatát és itt is a puha, könnyen hajtható anyaggal találkozunk.

Az elkészült szettről további képek:

[link]
[link]

Végezetül következzenek a figurák és az összegzés:

[link]

A készlet mellé 8 figurát kapunk.
Ebből 3 a "jó" oldalon állókat hivatott képviselni. A többiek a hajó legénysége, valamint annak orrdísze, maga Silent Mary.

Minden figura nagy részletességgel kidolgozott és exkluzív tartalom a készlet mellé. A legénység tagjai nagyon különlegesek, hiszen átlátszó fej -és láb részekkel rendelkeznek. Ilyenből eddig még sokat nem kaptunk a Legótól. Mivel nagy és drága szettről van szó, ami csak 1-2 évig van forgalomban, ezért drága figurákról beszélhetünk. Nem terveznek további készleteket kiadni a Karib-tenger sorozathoz és mivel ez az utolsó film, ezért várhatóan a forgalmazás megszűnése után hatalmasat fog emelkedni a hajó és a figurák ára is. Tehát, aki befektetésként tekint a legóra, annak mindenképp ajánlott benevezni erre a lehetőségre.

[link]

Természetesen kapunk 2 zombicápát is, amik valószínűleg majd a kapitány parancsára fogják üldözőbe venni Sparrow-ékat.
Ezek is teljesen új öntvények, hiszen előtte már létezett a nagyobb cápaverzió, viszont nem átlátszó testtel. (Fun fact: a cápáknak amúgy nincsenek bordái, de ettől most tekintsünk el). A valóságban egyénként sokkal nagyobbak, mint az a képekből lejön. Elfér a belsejükben 1 teljes minifigura is!

[link]

Összegzésként szeretném felsorolni a pozitív és negatív tulajdonságokat a saját megközelítésem szerint:

+ Nagy méret (majdnem 70 centi hosszú)
+ Részletgazdag külső
+ Sok és exkluzív figura
+ Zombicápák
+ Jó ár érték arány – Viszonyításképp, a nemrég bejelentett UCS Snow Speeder a Star Warsból 1700 db -os elemszámával ugyan ilyen áron kerül forgalomba. Tehát itt 600 elemmel többel kapunk a pénzünkért.
+ Többféle kiállítási póz
+ Új és sokkal tartósabb anyagból készült vitorlák

- Instabil külső - ugyan a váz szétverhetetlen, de a sok lelógatott külső elem miatt nagyon óvatosan kell bánni vele, mert könnyen letörik a felépítményről ez-az
- Főárbóc stabilitása - Mivel ledönthető, ezért 1 gömbcsuklón keresztül csatlakozik a felépítményhez, viszont ez az idővel könnyel elkopik, ha az ember sokat szórakozik vele. Akkor viszont szinte lehetetlen lesz megállítani további hozzáadott elem nélkül. (szerencsére alig kell hozzá valami)

Összességében nagyon elégedett vagyok a készlettel és minden legó fanatikusnak csak ajánlani tudom. Eddig főleg a Star Wars vonalon mozogtam, viszont jó volt valami újat is kipróbálni. Ha valakinek aktuálisan döntenie kell, hogy a 2017-es Snow Speeder-t, vagy ezt a hajót vegye meg, én abszolút az utóbbit tudom ajánlani. Már csak azért is, mert 1 darab matrica nincs rajta, ellenben a SW készlettel, ami viszont tele lesz velük.

Végezetül 1 pár kép a végleges helyéről és a gyűjteményem többi darabjáról:

[link]

[link]

[link]

Köszi, ha végigolvastad a cikket, ha véleményed lenne, írd le nyugodtan kommentbe! :)

Azóta történt