LENOVO T400 - szégyenlős bestia

Ebbe a Thinkpadba nem lehetséges belepasszírozni egy Core 2 Quad processzort. Mármint gyárilag... – írta: amoba, 5 éve

Kezdődhet a móka

De azonos foglalat mellett miben lehet más a kiosztás? - merült fel a kérdés. Hosszas keresgélés és rengeteg doksi bújása után a következő infókat sikerült kideríteni:
1. D8, AA7, AA8, AC8, AE8 Lábak a core2quad procik esetében adatfolyamért, míg core2duo procik esetében tápellátásért felelősek.
2. AD26, D22 lábakat egy feszültségosztón (voltage divider) keresztül nullára kell zárni. Különben csak 2 mag fog működni.
Én a legegyszerűbb megoldást kerestem, így azt mérlegelve hogy egy alaplap 10e körül kapható, míg a proci 5e körül megáll, azt a megoldást választottam hogy az első pontban szereplő lábakat egyszerűen eltávolítom. Ezt egy Rotring tollal volt a legegyszerűbb és legbiztonságosabb megoldani, mégpedig a következőképpen: az üres toll hegyét a megfelelő lábra húzva a tollat jobbra, balra, előre, hátra mozgatjuk, amíg a processzor lába anyagfáradás végett le nem válik a processzorról.

Íme, a kész "preppelt" proci:

A második pont már egy kicsit trükkösebb volt. De mondhatni elég szerencsésen, viszonylag kis munkával megoldottam a kérdést. Részletekbe nem megyek ennyire bele, de a lényeg, hogy az alaplapon minden megvolt, csak össze kellett kötni a pontokat. :P

Szóval a nehezén túl voltam, az alaplapban bent volt a proci, ami szépen be is indult, posztolt, de az istenért nem akart elindulni rajta semmi. Mind Windows-nál, mind Linuxnál problémába ütközött a kis masina, a legkülönbözőbb kernel pánikokkal és kékhalálokkal vitte el az összes életkedvemet. Addig sikerült eljutni, hogy ha kikapcsolom a multicore supportot a BIOS-ban, akkor elindul, és… csak 2 magot lát az oprendszer. :D… Na, itt tudtam, hogy kedves LENOVO gondoskodott róla, hogy ne működhessen a megoldás. (Ezzel már nagyon sokszor találkoztam, minden LENOVO BIOS-ban vannak tiltások, whitelistek, így csak a LENOVO által jóváhagyott alkatrészekkel indul el a gép.) Ezzel kezdetét vette a második szakasz, újabb túrás a weben. Nem is kellett sokáig keresgélni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények