Lenovo ThinkPad T430 2019-ben?

Mennyire használható 7 évesen egy csúcskategóriás üzleti notebook? Hint: szerintem nagyon jól :) – írta: TunerJoe, 5 éve

Beviteli eszközök, kijelző

A Trackpad bár nem nagy, de a sima húzástól kezdve a kétujjas görgetésen át a pinch zoomig minden egy- és kétujjas gesztust támogat, ráadásul az UltraNav szoftverben szanaszéjjel konfigurálható az összes funkció.

A TrackPointot én nem használom sokat, egyébként piacon elvileg ez a legjobb, és valóban kellemes a felhasználása.

A billentyűzet erősen különbözik az elődjétől, ugyanis amíg a T420-as egy 7 soros, „dombos” klaviatúrát kapott, addig a T430-ban már egy 6 soros, szigetes billentyű található.

A régebbi verziót személy szerint még nem próbáltam, így nem tudom összehasonlítani a kettőt, mindenesetre az új nekem nagyon-nagyon kényelmes, és jól használható, ráadásul opciós háttérvilágítással is rendelkezik, ami sajnos az enyémben nincs benne, kár, mert nekem nem tetszik a ThinkLight-os megoldás, ami by the way a T430-ban volt utoljára. Viszont jó hír, hogy cserélhető a billentyűzet háttérvilágításosra (tervben is van egyébként nálam), sőt, egy kis szoftveres mókolással akár a T420-as billentyűzet is belemegy. Eddig ez a fejezet eléggé pozitív hangvételű volt, nem véletlenül, viszont most jön csak a feketeleves, ami történetesen a kijelző. A monitor 14 colos átmérőjű, TN LCD technológiájú, 1366x768-as felbontású LED-es háttérvilágítású panel. A képarány 16:9-es, amivel nekem semmi bajom nincsen, de azért egy ilyen kaliberű géphez jobban illett volna egy 16:10-es, vagy akár egy 3:2-es kijelző. Bár a 113 ppi-s pixelsűrűség papíron nem is tűnik annyira botrányosnak, igazából az. A Windows logó a tálcán kb. úgy néz ki, mintha egy lépcső lenne, még a Windows 10 szögletes flat dizájnos, és egyébként szerintem szép kezelőfelülete is ocsmányul néz ki rajta, egy Windows 7-es lekerekített UI kinézetébe pedig még belegondolni is rossz, hogy hogyan mutatna ezen a kijelzőn.

Bár mondhatnám, hogy csak ennyi a baj a gép ezen részével, de nem. A színeket nem valami jól adja vissza, nagyon fakó is, a betekintési szögek meg nevetségesek. Akár egy centit is elmozdítom a fedlapot, már úgy torzulnak a színek, hogy az valami rettenetes, ha 180 fokban elfordítom (bármelyik irányba), akkor meg már olyan, mintha egy nagyon kemény cucc hatása alatt lennék.

Létezett ezen kívül egy 1600x900-as felbontású panellal is a T430, ami legalább a felbontásbeli problémát valamennyire orvosolja, de továbbra is csak TN, nem pedig IPS, és főleg nem OLED, szóval megjelenítési minőségben nem lesz jobb. Egy külső kijelző ajánlott, én is azzal használom leginkább.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • HP 245 G8 - Az olcsó üzleti

    Ez a kis üzleti notebook arról szól, hogy az egyszeri emberünk megveszi és boldogan használja.

  • Thinkpapa T400

    Használható-e még egy nem éppen csúcskategóriás, Core 2 Duos Thinkpad laptop 2021-ben?

Előzmények