Linux hírek (2012. július)

Mindenki nyaral, érik a dinnye és az uborka... de azért akad ismét pár rövid hír :) – írta: ViZion, 12 éve

Megjelenések, disztribúciók

Linux Mint
Megjelent a Linux Mint 13 Xfce és KDE asztali környezettel.

Aki akarja így a Mate vagy a Cinnamon asztali környezet helyett ezekkel is használhatja, az újdonságokról a Linux Mint magyar nyelvű oldalán van rövid infó. Hatalmas újítások nincsenek a korábbi Xfce-hez vagy KDE-hez képest, talán a legfontosabb, hogy Xfce alatt használhatjuk a mintMenü-t és a Mate appleteket is.

Ubuntu 12.10

Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) Alpha 3
Az Ubuntu 12.04-et még fel sem raktuk, már is lehet tölteni a kimondhatatlan nevű 12.10 alfát :) Éles használata nem ajánlott, de kíváncsiak tesztelhetik az ősszel érkező "madaras" verziót.

Bodhi Linux


Desktop modding versenyen esélyes lehetne

A korábban röviden bemutatott "könnyű" disztribúció, a Bodhi Linux 2.0.0 verziója is kipróbálható. Enlightenment asztali környezet, 3.2 kernel, sok előtelepített téma, 32 és 64 bites változatban is. Gépigénye nagyon "durva": 300+MHz CPU, 128 MB RAM, 2.5 GB HDD, ezt -kis túlzással :) - a kávéfőzők is tudják futtatni...

Honlapjukon egy videóval demózzák a lehetőségeket és a működést, érdemes megnézni, sokat csiszoltak rajta az első verzió óta. Alacsony gépigényhez "könnyű" programok: PCManFM fájlkezelő, Midori böngésző, terminology terminál az alapértelmezettek.

Peppermint OS

Lubuntu 12.04 alapokon megjelent a Peppermint OS three -azaz 3. Sok általánosan használt program az alap telepítés része (Chromium, Flash, Dropbox, GWoffice, Gimp, stb.), a Lubuntuhoz hasonlóan az alacsony gépigényű LXDE asztali környezetet használja, egyszerű, funkcionális, "csicsa" mentes - cserébe gyors, régi gépeken is érdemes kipróbálni.

Pear OS 5

Egyik kedvencem a Pear Linux, letölthető a végleges Pear Linux 5 Sunsprite 32 és 64 bites változata. Ubuntu 12.04 alapokra hegesztett Gnome Shell, alaposan átdolgozva (szerényen csak Pear Shell-nek nevezik). Látványos, használható és gyors is, alul egy dockra rakhatjuk a gyakori programokat. A megszokott Gnome Shell programok mellett: Firefox, Chrome, Clementine, Shotwell, Dropbox, Skype, stb. előtelepítve vannak.

További programokat az Ubuntu Software Center "helyi" változatából a Pear App Store-ból lehet letölteni, de más Ubuntus programokat is telepíthetünk. Akinek nem tetszik az Unity, de szeretne látványos, gyors asztali környezetet az bátran próbálja ki (és írjon róla logouton!).

Solus OS

pnauser ajánlotta kipróbálásra a SolusOS-t, tapasztalatai szerint nagyon gyors, és szerény "fogyasztású". Debian alapú disztribúció, jelenleg a második kiadás az alfa 5 változatnál tart. Gnome Classic Desktop Environment 3.4 az asztali környezet, kihangsúlyozzák, hogy ez nem fallback mód, hanem egy alaposan áthegesztett Gnome 2 DE. alap telepítésben a főbb programok Nautilus fájlkezelő, Firefox, Thunderbird, VLC, de telepítve van Flash, Minitube és Libre Office is. További programok a saját repókból is letölthetők.

Hamarosan kiadásra kerül béta változata is, érdemes figyelemmel kísérni, a SolusOS 1 a Distrowatch letöltései között a Xubuntu utáni helyen van, ami nem rossz eredmény ilyen "fiatalon".

Az alfa 5 kicsit lassan töltött be, viszont utána valóban villámgyors volt, nem kellett semmire várni (HDD+virtualbox "gyorsteszt"). A kinézetére csak jót tudok mondani -alul egy panel, bal oldalon menü gombbal, jobb szélen hangerő ikon, hálózat ikon és óra: a régi Ubuntus időkben (úgy a 10.10-ig...) ilyenre alakítottam az asztalom.

Szoftver center itt nincs, de a programok telepítése/törlése kategorizálva rengeteg appot tartalmaz, igaz a leírásuk kevesebb. Van viszont "vezérlőközpont", ahol a gyakori beállítások egy helyen elérhetőek, az induló alkalmazások sincsenek "elrejtve". Előre telepített Compiz: látványos effektekkel lehet "élőbbé" tenni az asztalt (a rugalmas ablakok a mai napig hiányoznak Gnome Shellből). Online fiókunkat is csatlakoztathatjuk: Windows Live, Google és Facebook elérhető alapból. Ubuntu helyett nagyszerű alternatíva. Ha választanom kellene Ubuntu/Debian alapú disztrót, akkor esélyes lenne szoros versenyben a Pear OS-el.

Köszönöm, hogy olvastátok!

Előzmények