Logitech G603 - Prototípus

A Logitech új technológiával biztosította, hogy továbbra is az egyik leginnovatívabb gyártó maradhasson. De... – írta: DarkCube, 5 éve

Logitech G603 - Prototípus

Végy egy rakás újdonságot, pakold be őket egy olcsó és/vagy már bevált kasztniba, és kész is a tökéletes prototípus. A műfaj sajátossága, hogy néha becsúszik egy-két apró hiba...

Aki a korábbi cikkemet olvasta az általam igazán kedvelt G700s egérről, az tudhatja, hogy igencsak híve vagyok a vezeték nélküli technológiának.
Ennek több oka is van, többek között a mobilitás és kényelem, a rugalmasabb használhatóság, de talán mindennél fontosabb, hogy így megszabadulhatunk pár kábeltől. Márpedig, ha van bármi, amit nem szeretek a számítástechnikában, azok a kábelek. Ormótlan, mozgáskorlátozó, porfogó. Ezen kellemetlen tulajdonságai miatt nem szeretem a kábeleket, így ahol csak lehet, igyekszem kerülni őket.

A vezeték nélküli technológiát sajnálatos módon ma is körbelengi egyfajta negatív diszkrimináció, ami - legyünk őszinték - korántsem alaptalan, viszont mára meglehetősen idejétmúlt.
Tény és való, hogy a vezeték nélküli perifériák megjelenésének hajnalán egy vezeték nélküli egér vagy billentyűzet a használhatatlanság határát súrolta (tizenpár éve én magam is jártam már úgy, hogy visszavittem a boltba egy lényegében használhatatlan vezeték nélküli billentyűzet-egér párost), ám az évek alatt ezek az eszközök egyre jobbak és jobbak lettek. Jó pár éve már annak, hogy a - minőségibb - wireless cuccok gond nélkül képesek kiszolgálni egy átlagember, vagy egy átlag irodai dolgozó igényeit.
Ugyanakkor csak az elmúlt 2-3 évben jutottak el arra a szintre, amin már komoly, kompetitív játékokban is nyugodtan támaszkodhat rájuk az ember.
Ma már a hivatalos e-sportolók egy része is be mer vállalni egy-egy vezeték nélküli egeret, komoly, akár pénzdíjas tornán is.
Márpedig, ha nekik megfelel, akkor egy átlagember igényeit is ki fogja szolgálni a technológia.

Természetesen én magam sem vitatom, hogy vannak helyek, helyzetek, mikor jobb egy vezetékes egér. Például, ha olcsó, de megbízható egér kell. Vagy ha jobb, ha a billentyűzet és egér fizikailag rögzítve van a PC-hez (irodákban, bemutatótermekben, olyan helyeken, ahol lába kélhet egy drágább vezeték nélküli cuccnak), stb. Vagy adott esetben olyan helyen, ahol nagy a rádiós interferencia. Ilyen körülmények között sokszor valóban jobb egy vezetékes periféria.
De azt hiszem, nyugodt szívvel kijelenthető, hogy mára eljutott oda a vezeték nélküli technológia, hogy egy átlagos otthoni felhasználót, sőt, akár egy gamert is képes korrekt módon kiszolgálni.

Természetesen, régen én is nagyon ragaszkodtam a vezetékes technológiához, főleg azért, mert 10-15 éve még sehol nem volt a wireless technológia, tényleg képtelen volt egy komoly (vagy akár egy kezdő) gamer igényeit kiszolgálni. Bár jómagam már viszonylag régebb óta használok vezeték nélküli egeret, nagyon sokáig csak a laptopomhoz használtam őket, touchpad helyett, irodai munkára.
Otthonra és játékra természetesen vezetékes egereim voltak. Logitech G5, G500 és végül G500s.
De idővel a vezeték nélküli technológia egyre jobb és jobb lett, a vezeték nélküli egerekről egyre több jót lehetett olvasni.
Aztán eljött az idő, mikor már szemezgetni kezdtem egy-egy jobban sikerült vezeték nélküli egérrel. De a gamer véna sokáig visszatartott, illetve még valami. Az üzemidő. Bár az egyszerűbb egerek hónapokig elvoltak 1-2 ceruzaelemmel, a komolyabb, játékos egerek napi szintű töltögetést igényeltek, ez pedig számomra még vállalhatatlanul nagy kompromisszumot jelentett.

Aztán ahogy az idő telt, az egerek egyre tovább húzták egy töltéssel, és hát 30 év fölött az ember gamer vénája is megkopik, hirtelen már nem is lesz olyan fontos a pixelpontos célzás, helyette belépnek olyan igények, hogy a 4K-s TV-hez kötött számítógépet a szoba másik végéből is lehessen irányítani, és hasonló dolgok.
A játékok háttérbe szorulnak, a multimédia, és a kényelem előtérbe kerül (tudom, tudom, idővel pedig majd jön a bébipapi, meg az időskori pelus).

Akár hogy is, egy ideje már szemezgettem a vezeték nélküli technológiával. Bár az asztali gépemet egy G500s és egy G510s szolgálta ki, már évek óta van munkára, és a már említett kényelmi szempontok okán rendszeresítve egy Logitech M305 (ami mostanában néha dupla klikkel) és egy K340 amolyan másodlagos periféria gyanánt. Illetve ha sokat kell írnom, akkor kifejezetten előnyben részesítem a K340-et, mivel a kisebb billentyűút miatt gyorsabb, és kevéssé fárasztó gépelést tesz lehetővé.
De a duplikált rendszerből fakadó állandó pakolászás, kapcsolgatás is zavaró. Szóval, mikor megjelent a G700s, azonnal nagy kedvem támadt megvenni az egeret. De az 1-5 napos üzemidő elriasztott. Nem akartam annyit töltögetni az egeret. Úgy voltam vele, hogy kivárom, míg jön valami jobb technológia. Ami persze nem jött.
Idővel aztán feltűnt, hogy már alig játszok, de állandóan bosszankodok a helyhez kötött, porfogó perifériákon, így jó 2 éve elhatároztam, hogy belevágok, és megvettem a G700s-t.
Pár nap kellett csak hozzá, hogy belopja magát a szívembe.
Gyakorlatilag hozta a G500s funkcionalitását, sőt, még többet is, a több gomb miatt, és a vezeték nélkülisége igencsak bejött nekem.
Az egér pontos volt, és gyors. Kényelmes is, persze. Anno írtam róla egy tesztet, és már akkor is kijelentettem, hogy az én mércémmel mérve nem tapasztalok semmiféle érzékelhető különbséget a vezetékes G500s és a G700s között.

Egy szó, mint száz, a G700s meggyőzött róla, hogy a vezeték nélküli technológiáé a jövő. Annyira megszerettem, hogy soha többé nem akarok visszatérni a vezetékes rágcsálókhoz.
A két éves használat alatt tényleg soha nem találkoztam pontatlansággal, input laggal, jelvesztéssel, semmivel, amivel egy vezetékes egéren ne találkoznék.
Egyetlen "hibája" volt, ez pedig a töltögetési kényszer. 125 Hz-es mintavételezéssel, és "energiatakarékos" üzemmódban használat függően 3-5 napig bírta az egér. Ez órában kifejezve olyan 20-25 órát jelent.
Ha viszont komolyabb játékra került sor, és az ember hadra fogta a "Maximum játék" üzemmódot, és az 1000 Hz-es ultrapollingot, akkor egy jó 10 órás játéknap végére már üresre szívta az akkut a kis rágcsáló.

Habár a vezeték nélkülisége rettenetesen nagy szabadságfokot ad, idővel kicsit terhessé válik az "állandó" töltögetés. Mi több, ez lényegében azt jelentett, hogy nem is tűnt el a számítógép asztalról az egér kábel, csak immáron nem volt folyamatosan bedugva az egérbe, tehát legalább azt lehetett a szobában ide-oda hurcolni.

Így, mikor megjelentek a hírek, hogy a Logitech kiad egy teljesen új technológiára épülő vezeték nélküli egeret, ami olyan energiatakarékos lesz, hogy akár 18 hónapot is elketyeg, valamint, hogy gamer grade szenzor, és vezeték nélküli technológia lesz benne, én az egekben jártam az örömtől.

Aztán jött a kiábrándulás, amikor kiadták a G603-at, ugyanis igen komoly visszalépésnek tűnt (és az is) a G700s-hez képest. Hiszen nincs benne FreeSpin (szabadonfutós) görgő, és a kismillió gombról is lemondhatunk, mindössze 3 extra gombbal kell beérnie az embernek.

A fönti hiányosságok okán úgy döntöttem, hogy nem veszem meg a G603-at, helyette inkább kivárom, míg megjelenik egy jobban felszerelt változat. Hosszú-hosszú hónapok teltek el, és végül meg is jelent két új egér, az egyik a profi FPS rajongóknak szánt G Pro, a másik pedig a G305. Egyik egér sem teremtetett sok gombbal, ellenben a G603 impozáns üzemidejét sem örökölték meg. A G Pro valószínűleg a világítás miatt, és a maxra húzott szenzor és rádiótechnika miatt, a G305 pedig az egy elemes/akkus kialakítás miatt.

A hetek meg a hónapok megint csak teltek, és csak nem jött HERO szenzoros, LIGHTSPEED-es utód a G700s-hez. Idővel győzött a kíváncsiságom, és a töltögetés miatti frusztráltságom, és úgy gondoltam, csak megveszem a G603-at, még ha elég erősen kompromisszumos is lesz számomra az egér. Tudtam, hogy hiányozni fog a FreeSpin, és a sok gomb, de úgy voltam vele, hogy ezekről le tudok mondani (még ha nyüszögve is), csak ne kelljen már 3 naponta töltögetnem az egeremet. Hadd szabaduljak már meg egy kábeltől.


A triumvirátus... hiányoznak a gombok, meg a jófajta görgő

Szóval végül győzött a lustaságom, és megrendeltem az G603-at. Azzal a feltétellel, hogy amint megjelenik egy FreeSpin-es, sokgombos G700s utód a már fent említett HERO és LIGHTSPEED technológiákra építve, azzzzzzzzzzzzonnnnnnal megveszem azt is, lecserélve ezt a kis 603-ast valami komolyabbra.

A vásárlással szerencsém volt, pont kifogtam egy akciót, így 20K alatt sikerült hozzájutnom a rágcsálóhoz, ami szerintem kifejezetten jó ár érte, mivel korábban hetekig nem lehetett 25K alatt hozzájutni.

Ennyi bevezető után lássuk hát az egeret.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények