Logitech G PRO X Superlight bemutató

Megnézem közelebbről a svájci gyártó első pehelykönnyű egerét, a G PRO X Superlightot. – írta: Zaied, 3 éve

A Logitech úgy gondolta, hogy a játékosoknak szüksége van egy jó vezeték nélküli egérre, és így született meg a Logitech G PRO Wireless (GPW), ami hatalmas sikert aratott a célközönség körében, gyakorlatilag megreformálva a piacot. Ennek a modellnek érkezett meg a könnyített, feketében és fehérben (meg most már egyéb színekben) egyaránt kapható verziója, a G PRO X Superlight.

Csomagolás

A csomagolás nem sokat változott, viszont a tartalom igen. A kábelen, a vevőn és az adapteren kívül még helyet kapott egy szett grip tape és egy teflontalp karika, amit a Powerplay helyére lehet felrakni.

Tömeg

A régi modell sikere főként a viszonylag kis tömegének (és az első osztályú kábelmentes kapcsolatnak) volt köszönhető. Az új variánsnál is ezt tartották szem előtt, ezért jócskán faragtak belőle; az eredeti 80 grammot sikerült 63 grammra csökkenteni.

A súlypont szerintem nem lett eltalálva, az orra nagyon nehéz, s emiatt egy picit körülményesebb egyenesben tartani, főleg hard padoknál.

Kábel, talpak, forma

A madzag változatlan; egy sima, jóféle PVC kábel, teljesen ugyanaz, mint amit sima GPW-hez mellékelnek. Egyesek szerint hátrány, hogy nem cserélték az egéren lévő csatlakozót USB-C-re, viszont semmi nem indokolja a váltást.

A talpak ugyanakkor teljesen át lettek dolgozva; a szenzor körüli gyűrű maradt, a felső csík egy méretes tappancsnak adta át a stafétabotot, valamint az alján lévő három csíkból egy egybefüggő lett. Abban az esetben, ha valaki ezt kevésnek találja, a Powerplay helyére felapplikálható még egy kerek darab is a sima műanyag helyett. A papucsok minősége eléggé kifogásolható; egy átlagos szövet alátéten inkább tapadnak, mint csúsznak, és főleg az orra miatt nehezen mozdul az apparátus. Corepadra történő csere után egy kicsit javult a helyzet.


A képeken a gyári talppal van szerelve az egér.

A 125 mm-es hossz, a 63,5 mm-es szélesség és a 40 mm-es magasság, illetve a forma változatlan, viszont az oldalsó gombok most már nem cserélhetők, és csak bal oldalt vannak fixen – a balkezesek bánatára ez föl lett áldozva a súlycsökkenés oltárán. A töltési állapotot mostanra nem három LED jelzi, hanem csak egy, ami elszíneződik alacsony töltöttség esetén, valamint a logó alatti fénydióda ugyancsak eltávolításra került, szóval gyakorlatilag nem világít rajta semmi használat közben.


Összeszerelési minőség

Nagyon szépen és igényesen van összerakva. Nem recseg-ropog, nem lötyögnek a gombok. A ház anyaga tapintásra hasonlónak tűnik az elődhöz. A főgombok határozottsága nem változott, az oldalsó gombok viszont keményebbek és hangosabbak lettek. A görgő is keményebben, határozottabban jár (idővel ez föllágyul), lenyomása szinte hangtalan, viszont ki kell hozzá fejteni némi erőt, nem lehet véletlenül aktuálni. A cpi (counts per inch) váltó gomb eltűnt az aljáról, ezt program nélkül így nem is lehet állítani. A hátán elhelyezkedő logó szerintem rettentően gagyin sikerült, nem hiányzona, ha lehagyták volna.

Driver

Sajnos az egérhez már csak a G HUB használható.

A szenzor felbontását 100 és 25 600 cpi között tudjuk szabályozni, 50-es lépésenként. Öt beállítást el is menthetünk ebből, viszont mivel nincs dedikált gomb a babrálásához, így majdhogynem fölösleges.


Öt különböző profilt lehet belőni, melyeket belső memóriába menthetünk el. A profilokon belül külön alkalmazásokra is testreszabható a rágcsáló, és a gombok funkcióit könnyen és sokrétűen tudjuk személyes ízlésünkhöz igazítani – a makrók rögzítése sem okozhat problémát.

A szettingek közt az akkumulátor töltöttségi állapotáról és az energiafogyasztásról, valamint a becsült üzemi, továbbá töltési időről kapunk információt.

A Logitech Gaming Software kicsit átláthatóbb volt, de ezt is meg lehet szokni.

Akkumulátor

A 240 mAh-s telepek kapcsán van egy minimális javulás üzemidő tekintetében. Persze itt az is befolyásoló tényező, hogy az USB frekvencia mire van állítva, de pár óra pluszunk így is van a régihez képest, szóval élvonalbeli történetről beszélünk – a gaming szegmensben legalábbis.

Mérések

Az egér HERO 25K érzékelővel van szerelve, felbontástól függetlenül hozza az 5-6 m/s-ot.

Látszik, hogy jitter 3200 alatt nincs, és az angle snappinggel sincsen probléma.

Paint teszt @ 1000Hz

A mérések SkyPAD Glass 2.0 egérpadon, OxyPlot MouseTester 1.5.3-as verziójával és Painttel készültek.

Konklúzió

Nehezebb dolga volt a Logitechnek, mint a GPW-nél, hiszen már akadt konkurencia, de ennek ellenére súlyban is győzött, hiszen sok vezetékes patkány sem ilyen könnyű. A ellenlábasoknál a Razer Viper Ultimate 74 gramm, a Glorious Model O Wireless pedig 69 gramm, ez utóbbi viszont majdnem fele annyiba is kerül. Az ár itt is borsos, a teszt megírásának pillanatában 50 000 forint környékén mozog. Összeszerelési minőségben jobb a Razernél vagy a Gloriousnál, ráadásul aki nem szereti a lyukas dizájnt, annak amúgy sem opció az utóbbi.

Igazi hosszú távú tapasztalatról egyelőre nem tudok beszámolni, így nem tudom megmondani, hogy a GPW leggyakoribb hibája, a főgombok dupla klikkelése vagy kihagyása javítva lett-e. Ezt a problémát nem egy őrült összeg orvosolni, a nagyobb baj az, hogy a csavarok a talpak alatt vannak, így azokat is cserélni kell a szétszedési procedúra esetén.

Összességében csak ajánlani tudom. Ugyan a rossz súlypontot szokni kell, de az ára ellenére is remek egér sikeredett belőle.

Külön köszönet a szakmai segítségnyújtásért Synthwave fórumtársnak.

UPDATE: Szomorú, de a dupla klikkes problémát a gyártó nem orvosolta, azonban egy nagyon picit mégis jobban bírja az elődnél.

lektorálta: Synthwave

Azóta történt

  • Puretrak Valor

    Megnéztem, hogyan sikerült a patinás egérpadgyártó első egere, a Puretrak Valor.