Bluetooth dongle-k PC / PS4 mellé

Jó a stack-mentesség, a problémamentes telepítés, a CPU-független használat és a megtartott szinkron, de... – írta: galocza, 6 éve

Nagyjából fél évet töltöttem közép-felsőkategóriás Bluetooth fejhallgatókkal való küzdelemmel. Ennek nem kis része volt az, hogy – mivel a füleseket otthon használnám – valamifajta értelmes módon a PC-hez csatlakoztassam őket. Ennek alapvető pontja a dongle (mostantól dongli), ami nem más, mint egy USB-s Bluetooth rádió. A fülesekkel kapcsolatos tapasztalataimról/ismereteimről egy külön bejegyzésben szeretnék megemlékezni a jövőben.

This claymore
Nem ígérem, hogy az itt leírtak teljeskörűek lesznek – kivéve természetesen a saját tapasztalatokat.
Képekkel feldíszíthetném, de feleslegesnek érzem, így nem teszem. S mégis, magam sem tudom, miért 8)... (korrektori szelíd erőszak nyomán... :D - a korr)

Bluetooth audio szintek
A zenehallgatgatós dolgokat a Bluetooth (na jó, mostantól BT) az A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) profilon keresztül valósítja meg. Ezen belül különböző kodekek léteznek, pl.:
1. SBC: ez az alap, kb. minden búcsúban lőtt kínai füles ismeri
2. aptX: fejlettebb kodek, magas bitráta (352kbps), jobb elvi minőséget kínál a fentinél
2a. aptX HD: magasabb bitráta (512kbps), még jobb elvi minőség
2b. aptX Low Latency: valamivel magasabb bitráta (384kbps), észlelhetetlenül kis késés (mostantól aptX LL)
(3. A többit itt nem tárgyaljuk.)

Késés, lag, delay
Az adatátvitelből adódó késés. SBC és aptX esetén ~200-250ms, aptX HD-nál ~170ms, aptX LL esetében ellenben csupán ~40ms késéssel számolhatunk. Az aptX LL kivételével mindegyik zavaró lehet, így zenehallgatásra igen, de pl. videonézegetésre kevéssé alkalmasak. Mivel az én felhasználási területem általános PC használat (benne film/sorozat/streaming video nézés, játék), számomra csak olyan füles+dongli kombináció jöhetett szóba, melynél a késés észrevehetetlen. Ez nagyjából leszűkíti a kört az aptX LL-re, amit mind a forráseszköznek (dongli), mind a céleszköznek (esetünkben fejhallgató) támogatnia kell.

Bluetooth és Windows
Régebben a Windowsokhoz kellett egy BT stack (BT driver+program). Windows 7-től az operációs rendszerek egyre növekvő mértékben támogatják a donglikat is (driver) és a BT-n keresztüli zajkeltést is, a Windows 10 pl. aptX-et is támogat – sajna olvasmányaim alapján aptX LL-et nem.

Ha Windows-zal szeretnénk összepárosítani hangeszközt, lehet a dolgunk nagyon egyszerű: ha nincsenek különösebb igényeink kodekekkel kapcsolatban (mert pl. a füles nem is tudja), kis szerencsével a dongli driverének feltelepítése automatikus, s innentől csak a szokásos párosítás a dolgunk.
Ha igényeink magasabbak (s eszközünk is támogat jobb kodekeket), lehetőségeink jelentősen korlátozottak:
- vásárlunk olcsón egy aptX képes donglit, feltesszük az illető stack-et a maga problémáival együtt
- vásárlunk drágán speciális donglit, ami igazából több mint egy dongli, ld. később…

aptX (LL) Windows-on
Legjobb tudomásom szerint PC-re nem létezik más aptX eszköz, mint a Cambridge Silicon Radio (CSR) által fejlesztett chipek. A CSR licenszek a Qualcommhoz kerültek, akik természetesen magasról tojnak a dolgok PC-s oldalára, míg mobileszközökbe vidáman belepaterolják.

„Egyszerű” CSR donglik
A mai napig vásárolhatóak kisebb - és még kisebb pénzekért.
Előnyük:
- olcsók (300-3000ft)
- BT világban tisztességesnek számító hatótávval rendelkeznek (Class 1).
Hátrányuk:
- az utolsó stack 2012-es – és bár telepítése és használata egyszerű, az eltávolítás és újratelepítés elővigyázatosság nélkül (pl. registry snapshot) kb. lehetetlen, mivel teleszemeteli a registry-t s uninstallkor nem pucolja ki rendesen, s ez bekavar újratelepítésbe
- teljes CPU terhelés mellett a hang akadozik, szinkron kiesik
- ha kikerülünk a hatótávból és elkezd szakadozni, kiesik a szinkron – és ezen csak újracsatlakozás segít.
Példák:
- Logilink BT0015 (2500-3000ft itthon)
- noname CSR donglik occóéktól (1 USD-től felfele postástul)
Nekem mindkettő van, ugyanazt tudják, a Logilinket használom, mert azon zöld a LED, és allergiás vagyok a kékre.
Occóéktól való dongli esetében gyakran nem a megfelelő CSR stack-et adják mellé (ha egyáltalán valamit), hanem a BlueSoleil stack-et. A BlueSoleil stabil, de kicsit bonyolult, és nem tud aptX-et!
Az utolsó CSR stack elérhető itt:
CSR Harmony stack 2.1.63.0

„Összetett” (valószínűleg) CSR donglik
Nos, ezek csöppet komplikáltabbak. Amennyire én értem, az oprendszer felé hangkártyának mutatják magukat, vele akként kommunikálnak – s BT rádió részükkel pedig osztják a (hang)adatot a céleszköz felé.
Előnyük:
- nem kell stack-kel szerencsétlenkedni, első csatlakoztatás után automatikusan telepítik a driverüket
- mivel a hangfeldolgozást ők végzik, CPU nem kavar be: 100% terheltség mellett sincs szakadozás, lag, szinkroncsúszás
- ha kikerülünk a hatótávból és elkezd szakadozni, nem esik ki a szinkron
- FastStream lehetőség
- PlayStation 4 kompatibilitás
Hátrányuk:
- magas ár (30-50USD/EUR+p&p, itthon 12-16000ft)
- mivel a két példa közül legalább az egyik (és gyaníthatóan a másik is) CSR chippel szerelt, a BT dolgokat, aptX-et az „egyszerűekhez” hasonlóan kezelik – hasonló hatótáv, én reméltem azoknál jobbat.
Példák (és nem is létezik több):
- Creative BT-W2
- Avantree DG50 Leaf (ez bizonyítottan CSR chippel szerelt)

BT és kétirányú hangátvitel, FastStream
Ezt a témát ezúttal nagyon el szerettem volna kerülni (egy másik bejegyzésbe került volna), de sajnos muszáj írni róla csöppet.
Sajnos sokan azt hiszik (én is úgy tettem), hogy ha már a fülesemen van mikrofon, akkor vidáman fogok chat-elni, Skype-olni, játék közben taktikát megbeszélni/anyázni szép új BT fülesemmel.
Nem. Sajna a jó minőségű hangátvitel (pl. zenehallgatás, filmnézés) az A2DP profilhoz tartozik, a kétirányú hangátvitel a handsfree profilhoz – s a kettő közül egyszerre csak egyik aktív, közöttük váltogatni kell (általában egy gomb a fülesen).

Tehát:
- vagy A2DP és jó minőségű hangot hallunk (és, ha eszközeink engedik, késésmentesen)
- vagy handsfree és késéssel súlyosbított, rossz minőségű hangot élvezhetünk, de beszélhetünk is.
Erre egy kivétel van, a FastStream technológia, de itt is igaz, hogy a forrás- és céleszköznek is kell támogatnia, és ilyen nem sok van. Dongliból a két „összetett” az (másról nem is tudok), és fülesekből is a két fenti gyártó egyes termékei bizonyosan. Ezeknél is két profil van melyek között váltogatni kell/lehet, a jó minőségű zenehallgatódzós és a valamivel rosszabb minőségű (de így sem rossz), kétirányú hang között, megfelelő eszközök esetén késésmentesen.

No, alapinformációk után elérkeztünk lassan oda, ami az egész szövegelés lényege lett volna. A vizsgálódás tárgya, hogy a különböző donglik hogyan viselkednek, van-e márkásaknak, drágáknak előnyük az olcsókkal szemben (ezt persze részben feljebb lelőttem), illetve van-e trükk, amivel esetleg javíthatjuk a hatótávot, miközben a lakásban rohangálva szeretnénk hallgatni szép, új eszközünket.

A vizsgálat tárgyai:
- Logilink BT0015 (újra, egy occó ebay-es ugyanannyit tud)
- Avantree DG50 Leaf
- Creative BT-W2

Környezet
- időpont: cca. 23:00-00:30 (minél kevesebb dolog zavarjon be)
- helyszín: a téglalakás azon pontjai, ahol olykor hajlamos volt szakadozni a hang
- hang: New Order – Confusion (Pump Panel Reconstruction mix), hosszú és viszonylag monoton (Blade ST)
- fejhallgató: Definitive Technology Symphony 1 (aptX LL képes)
- PC: Windows 7 x64, Gigabyte EX58-UD3R, Intel Core i7 920 (húzatlan), 2x8GB Patriot RAM, Samsung 830 256GB, 2x2TB WD Black stripe, 2x500GB Samsung HD502HJ stripe, Renesas chipes PCI-E USB3.0 kártya – ez van kivezetve az előlapra is (ezeket csak azért írtam, mert ezek „zörögnek” a közelben)
- a Logilink BT0015 dongli alapból az előlapi USB2.0 csatlakozóról lóg egy L csatolójú 20cm hosszabbítón keresztül (hogy ne akadjon az optikai meghajtó tálcájába), mindent ehhez a felálláshoz fogok hasonlítani.

Az eredményekről készült táblázatot ide nem vésem be, de hasznos lehet olyannak, aki szeretne valamiféle képet alkotni arról, hogy a termékeken hirdetett 10-20m hatótáv valójában hogyan alakul. Feltüntettem távolságokat, (tégla)falakat, ajtókat; elérhető itt, s mivel szadista vagyok, ods formátumban:
tábla

Tapasztalatok (na itt az okosság végre!):
- hatótávban az olcsó, egyszerű CSR dongli teljesen hasonlóan muzsikált, mint drága társai
- nem segített, ha lelógattam fél méterrel lejjebb (gépben zörgő dolgoktól távolabb)
- rontott a dolgokon, ha ugyanannak az előlapi USB panelnek USB 3.0-ás portjába tettem
- rontott, amikor a hátsó, alaplapi USB 2.0 portból vezettem ugyanoda
- rengeteget segített, amikor egy USB hosszabbító kábellel egy központibb helyre vezettem ki
- amikor aktív volt kb. 30cm-re egy USB 3.0 külső HDD, a donglitól már fél-egy méterre is szaggatott a hang, s ezen nem segített, ha a hátsó, alaplapi USB csatlakozóból vezettem ki. Hogy bezavart a rádiózásba, vagy elszívta a kakaót – megmondják nálam okosabbak
- mint várható volt, az olcsó CSR-rel ellentétben a drágákat egyáltalán nem zavarta a 100% processzorfelhasználás
- a várakozásnak megfelelően a drága donglik nem veszítik el a szinkront szaggatás után
- az újracsatlakozás ugyanaddig tart a 3 dongli esetén (18 sec)
- ennyit kellett szenvedni ezért a pár lényegi sorért?!?

Verdikt?
Érdemes tehát foglalkozni a drága donglikkal? Hát, egyértelműbb választ vártam, minthogy többet reméltem ezektől az eszközöktől – pl. valamiféle isteni csoda folytán jobb hatótávot, gyorsabb újracsatlakozást. A terv az volt, hogy amelyik jobban tetszik, megtartom, a másikat eladom/visszaküldöm Amazonéknak.

Mert szép a stack-mentesség, a problémamentes telepítés, a CPU-független használat, és hogy szakadozáskor nem veszíti el a szinkront, de megér plusz tizenezer forintokat?
A válasz egyértelmű talán. Többet vártam, de az előbbi mondat utolsó két pontja miatt azt hiszem, megtartom az Avantree-t (a nem-kék LED miatt azt).
Két lehetőséget tudok elképzelni, amikor a drága donglik egyértelműbben megérik az árukat:
1. Polgártárs teljesen rámegy a kétirányú madzagmentes kommunikációra (mert az menő, vagy állandóan a szobabiciklin Skype-ol, akármiért) és FastStream kell neki. Ez persze fejhallgatóban is erősen leszűkíti a lehetőségeket.
2. Polgártárs PS4 tulajdonos, és BT fülest használna. Legjobb tudomásom szerint nincs más dongli, ami PlayStation 4 kompatibilis lenne, mint az Avantree és a Creative. Természetesen itt is megjelenhet pluszban a fenti FastStream igény – megfelelő FastStream fejhallgatóval és tudtommal Avantree esetén egy firmware frissítéssel.

Frissítés 1. Jutalom mindazoknak, akik átszenvedték: pár nap Avantree Leaf használat után (a Creative ment vissza Amazonéknak, hogy az istenek áldák jobb mellüket) kiderült egy apró visszássága az összetett dongliknak. Míg az egyszerűek, ha nincs cél (kikapcsoltam a fejhallgatót, lemerült) kapásból átváltanak az alapbeállítás szerinti másodrendűre, így pl. ha fésülködöm, vidáman folytathatom a podcastem hallgatását az alaplapi hangkártyára kötött mini hi-fimen át, az összetettek nyilván (mert hangkártyaként mutatkoznak a Windows felé) továbbra is saját magukat jegyzik céleszköznek. Így, esetükben kézzel kell átváltogatni, ami tán csupán apró macera a legtöbb felhasználónak, de mégis érdemes megjegyezni.

Frissítés 2. A Creative magára vállal Nintendo Switch funkcionalitást is. Ennek mértékéről fogalmam sincs (mint általában konzolokról), de tán szintén jogos megemlíteni.

Frissítés 3. Nem, a televízióddal egyik sem fog működni. Ezt tán vesézgetjük valamelyik következő cikkelyben.

Azóta történt

Előzmények