Magic 2015 teszt – Egy játékos szemével

A széria legújabb darabja ezúttal egy teljesen másfajta játékélményt kínál. Kérdés, hogy jó ez nekünk avagy sem? – írta: TazLeacher, 10 éve

Kártyakészlet, paklik, lapok

Amennyiben sikeresen teljesítettük a játék első kihívását, és túl vagyunk a tutorial módon – ezzel megnyitva a játék minden lehetőségét – a Card Colletion menüpontba lépve megtekinthetjük, hogy jelenleg mely lapokkal rendelkezünk. Itt ér minket az első hideg zuhany: a közel 300-as választékból mindössze azzal a néhány kártyával rendelkezünk, melyek a tutorial módban választott paklink részét képezték, ezekből építhetünk (építhetnénk) újabb deckeket, ami természetesen a játék ilyen korai fázisában még nem lehetséges.

Korábban hozott döntésünk végleges és megmásíthatatlan, amíg nem szerzünk újabb kártyákat, addig kénytelenek vagyunk ezzel a pár lappal – ezzel egyetemben ezzel az 1 paklival – beérni. Szerencsére ez nem akkora tragédia, mint amekkorának elsőre tűnik, de egy rossz döntés jelentősen megnehezítheti a játék első pár óráját, főleg a kezdők számára. (Arról nem is beszélve, hogy a korábbi részek szabad választásának hiánya fájó lehet az ehhez szokottaknak.) Minden egyes győzelemért, melyet az egyjátékos módban elérünk, egy booster pack lesz a jutalmunk, mely 10 újabb kártyával bővíti a kínálatot.

Booster packok

Boosterekből, másnéven kártyacsomagokból kétféle van a játékban: a normál és a Premium, azaz a fizetős. Normál Booster packra úgy tehetünk szert, hogy az egyjátékos kampány ellenfeleit legyőzzük, minden ilyen győzelem egy 10 lapos Boostert jelent a gyűjteményünkbe, melynek fajtája függ attól, hogy az adott ellenfél a kampány mely „világából” való volt (erről lentebb). Tapasztalatom szerint 1 győzelem (tehát 1 nyert Booster) az adott világ lapjainak 6-7%-át adja, így könnyen kiszámolható, hogy a világ összes lapjának feloldásához nagyjából 15-16 győzelemre lesz szükségünk.

Az így elnyert lapok azonban véletlenszerűek (vagy annak tűnnek), színük is mindig változó, boosteren belül általában mindegyik színből lesz kártya, viszont, ha valamelyik kártyából már megszereztük a maximális (melyet a kollekciónkban arany hátterű számmal jelöl a játék) darabszámot, újabbat nem kaphatunk. Tehát, ha konkrét lapokra lesz szükségünk, előbb-utóbb kénytelenek leszünk mind az öt világ lapjait 100%-ra feloldani.

Mint a korábbi részekben, itt is van lehetőség a teljes lapkészlet pénzért való feloldására, ez jelenleg 4,99 €-t jelent világonként vagy 19,99 €-t az összes megszerezhető lap esetében. Fontos megjegyezni azonban, hogy ezzel nem jutunk extra lapokhoz, kizárólag a győzelemmel feloldható kártyák kerülnek megnyitásra ráfordított játékidő nélkül.

A Boosterek másik fajtája a Premium, melyek szintén egyenként 10 lapot tartalmaznak, azonban olyanokat, melyek a játék során másképpen fel nem oldhatóak. Összesen 43 különböző ilyen lap van, 1 Booster megvásárlásával – melynek ára jelenleg 1,99 € – szintén 6-7%-át nyithatjuk ki a fizetős lapoknak, így várhatóan 14-15 ilyen vásárlásával nyitható fel az összes Premium lap.

Ezek a lapok az ingyenes megnyerhető lapokhoz képest erősebbek, viszont itt is érvényes, hogy a lapok a Boosterből véletlenszerűen esnek, tehát kicsi az esélye, hogy pont azt kapjuk, amire épp szükségünk lenne az aktuális paklinkba…

Kártyakészlet, paklik

A kártyagyűjtögetés és pakliépítés két fontos szegmense a főmenüből érhető el, név szerint a Card Collection és a Decks menüpontok.

Míg az előbbiben nyomon követhetjük, hogy a megszerezhető lapok – mind az ingyenes, mind a Premium – hány százalékát birtokoljuk, mindezt ömlesztve vagy világokra lebontva, és külön menüpontot kapott a Premium szekció is (a puszta számadatokon kívül itt megnézhetjük az összes elérhető lapot, akár azokat is, melyekkel nem rendelkezünk), addig az utóbbi jóval több lehetőséget tartalmaz. Persze nem az elején, ahogy már említettem.

Ebben a menüpontban találhatjuk az előre összeállított deckeket, melyek akkor kerülnek feloldásra, ha az összes hozzájuk tartozó lapot megszereztük, és igen, itt található az idei év igazi nagy durranása, a paklikészítő. A korábbi évekkel ellentétben (ahol az előre gyártott paklik esetében bizonyos számú lapból válogatva cserélhettünk ki néhány lapot a konkrét deckben), itt most először lehetőségünk van a teljesen szabad decképítésre a rendelkezésünkre álló lapjainkból mindenféle kötöttség nélkül.

Nehéz hangsúlyozni, hogy ez mennyire megváltoztatja a játék alapjait. Személyre szabható a pakli színösszeállítása, a varázslatok, valamint a földek típusa és száma, fajtája – ezzel bizonyos keret között hatalmas variációs lehetőséget adva a játékosoknak. A kevésbé tapasztalt játékosoknak ez akár komoly kihívást is jelenthet, nekik viszont továbbra is ott vannak a készre összerakott paklik, melyek természetesen ugyanúgy módosíthatóak, mint a saját összeállításunk.

Itt jegyezném meg, hogy nekem kicsit furcsa volt az idei felhozatal a készre összerakott paklikkal kapcsolatban: eléggé hiányoltam az igazi „kombódeckeket”, valamint furcsának találtam, hogy ebben az évben annyira ráfeküdtek a kétszínű témára, hogy egyszínű deckkel nem is találkoztam ezek között, így aki ilyenre vágyik, az kénytelen lesz sajátot összeállítani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények