Makibes HR3 – mindig figyel rád

Egy fiatal gyártó dizájnos okoskarkötője olcsó árcetlijének ellenére igyekszik versenyre kelni ismertebb társaival. – írta: czidy, 6 éve

Beüzemelés, használat, funkciók, összegzés

A készülék beüzemelése roppant egyszerű, csak kapcsoljuk be a telefonon a Bluetooth-t és iOS esetében az App Store, Android telefon használatakor a Play Áruházból töltsük le a WearFit2.0 appot. Az alkalmazásnak nincs saját felhasználói regisztrációja, ezért Twitter, Facebook, vagy LinkedIn fiókunkkal kell bejelentkeznünk az összes funkció eléréséhez.

A programon belül a Management menüben, a Connection Management fülön kapcsolhatjuk össze a két eszközt, amely egyébként villámgyorsan megtörténik. A kapcsolat 4.0 verziószámú Bluetooth-on keresztül valósul meg. A fül egyszerű és jól átlátható, sajnos a magyar nyelv nem támogatott, de különösebb nyelvtudást nem is igényel a használata.

A Profil fülön állítsuk be személyes adatainkat úgy, mint a nem, kor, magasság, lépéshossz, melyik kezünkön fogjuk viselni a karkötőt, és a napi teljesítendő lépésszámot.

A Smart Reminder ablakban vannak a legfontosabb beállítások, nézzük meg őket. Beérkező híváskor rezgéssel jelez, névkijelzéssel (ékezetes betűk megjelennek). SMS üzeneteket kijelzi és részben el is lehet őket olvasni. Elhagyás emlékeztető. Öt különböző időpontba állítható be ébresztés. Ülés-emlékeztető funkció, amely megadott időközönként emlékeztet minket arra, hogy ideje lesz egy kicsit mozognunk. Alkalmazás értesítésekben a Facebook, Twitter, WhatsApp, Line és Kakao Talk értesítések kapcsolhatóak be - sajnos így elég szegényes, de ez van. Ne zavarjanak üzemmódban az óra nem rezeg és a telefon értesítési nem jönnek át.

Az optikai pulzusmérő szenzor (PPG) folyamatosan méri az aktuális pulzusszámot, de 5 perces, heti, vagy havi bontásban is visszanézhetjük. A mérés meglehetősen pontos, egy felkaros pulzusmérővel ellenőriztem.

A lépésszámláló és az alvásfigyelő is jól monitorozza tevékenységünket, vagy éppen a pihenésünket, melyet napi, heti, vagy havi bontásban visszanézhetünk.

A Take Exercise menüben a futás közben megtett lépések számát, a távolságot km-ben, az elégetett kalóriák számát és a nyomvonalat rögzíti, a telefon GPS információ alapján. Az adatok a Google Fit, vagy a WeChat Running alkalmazásokba szinkronizálhatóak.

Sajnos nincs lehetőség az órán megjelenő 12 darab menüpont eltüntetésére, így azt mindig végig kell lépkedni. Az aktuális menübe lépéshez a szürke kis gombot 2 másodpercig kell nyomva tartani, a kilépés is így történik. Az óra kinézete és a háttere is változtatható, igaz, elég szegényes a kínálat, egészen pontosan 3 számlap és szintén 3 háttér választható.

Üzemidő tekintetében a 80 mAh kapacitású, lítium-ion akkumulátor, 4-7 napig bírja használattól függően. A feltöltés nem tart sokáig, mindössze 60 perc alatt 100%-os állapotba hozható készülék.

Összegzéskép elmondható, hogy az „egészség-figyelő” eszköz legfőbb szerepe, a folyamatos pulzusmérés jól működik, valamint a 24 órás tevékenységünket is szépen rögzíti. Az egész napos viselése kényelmes, sőt még munka közben sem zavaró, legyen az koszos, vizes vagy fizikai munkát végző közeg. Beérkező híváskor a hívó nevének kijelzése nagyon hasznos. Ha nem fontos a hívás, akár el is utasíthatjuk egy gombnyomással, a telefon elővétele nélkül.

Sajnos az alkalmazás értesítések csak fentebb felsorolt applikációkban működnek. Zavaró még az is, hogy az óra felületén lévő számunkra felesleges menüpontokat nem lehet eltüntetni. A hiányosságokért kárpótol az ár, jelenleg a Makibes HR3 18 USA dollárért, azaz 5000 forintért a miénk lehet, megvásárolni kizárólag az AliExpress, vagy a Geekbuying online piacterén lehetséges. Mi az utóbbitól rendeltünk két darabot, mert ott volt olcsóbb.

Előzmények