Medion X7813: A fapados gémer

Olcsó, de erős és jól fejleszthető 17"-os gamer laptop, ami sokaknak ismerős lehet valahonnan... – írta: bacsis, 8 éve

Ismerkedés a géppel

Nemrégiben hozzájutottam egy Medion X7813-as laptophoz, ezt a gépet szeretném nektek bemutatni!

Persze, még mielőtt belecsapnánk a közepébe, azért most is írnék a gépről pár sort!
A Medion X7813-as az MSI GT780DXR gépével szinte teljesen megegyezik, a különbség a gépház színvilágában, és a billentyűzetvilágítás hiányában lelhető fel.

A gép házán elsőre is feltűnik, hogy szálcsiszolt, ám míg többnyire az alumíniumházas laptopok kapnak szálcsiszolt borítást, itt ebben az esetben műanyag házról beszélhetünk, ami szerintem kritikán aluli, egy ilyen kaliberű gépnél. Bár ezt, ha nagyon akarjuk, előnynek is vehetjük, hiszen legalább a gép súlya nem éri el a 4kg-ot, mindössze csak 3,9kg-os. Ha azt vesszük, hogy 17,3 colos a laptop, ez nem mondható soknak.

Ha felnyitjuk, elénk tárul az, aminek elénk kell, hogy táruljon. Azaz látható a 17,3 colos Full HD felbontású kijelző,

aminek a felülete sajnos a tükröződő, ám a fényereje elég erős ahhoz, hogy világosban is bőven látható legyen a kijelző, továbbá nagyon szép éles képe van
Egyből a szemünk elé tárul a teljes kiosztású billentyűzet, azaz nem hiányzik a numerikus billentyűzet rész sem.

Ami nekem nem tetszett a billentyűzettel kapcsolatban, hogy a gombok között viszonylag nagyok a hézagok, és pont az miatt, mert a gombok szélei nincsenek lekerekítve, sajnos ez megnehezíti a gépelést, ráadásul szerintem kényelmetlen is.
Itt ismét egy érdekességen akadhat meg a szemünk! Míg általában a WASD gombok vannak kiemelve, a gamer laptopokon, addig itt a ZQSD, Ennek valószínűleg az az oka, hogy a billentyűzet francia kiosztású, s a francia gomboknál így jött ki a WASD megfelelője, csak aztán a magyar kiosztás miatt a gombok át lettek rakva.

Persze igény szerint átcserélhetjük a billentyűzetet egy MSI-féle megoldásra, de sajnos a gépben a billentyűzet világítás kábelezése sincs megoldva, így a világítás továbbra sem lesz megoldott.

A billentyűzet alatt található egy normális méretű touchpad,

ami szerencsére nagyon precíz/pontos, nem olyan használhatatlan, mint a napjaink belépő kategóriás laptopjain, ráadásul az egérgombok is külön állnak, így ezek mindenképp pozitívumok közé írandók, viszont a gombok nyomáspontja nagyon keményre sikeredett, ráadásul, igaz a touchpadtól külön állnak, de maga a jobb, és bal egérgomb egyben van, így vagy az egyik, vagy a másik irányba billenik, egyszerre a két gombot lenyomni szinte lehetetlen.

Ezzel viszont nagyon elrontották az összképet, mert így még a vállalkozó hajlamúaktól is elveszik azt a lehetőséget, hogy a beépített touchpaddal játszanak.
A kijelző alatt egy érintő gombsort találunk, amelyek segítségével maximumra tekerhetjük a hűtőventilátort, elindíthatjuk a Media Playert, a webkamerát, a Wifit és a Bluetooth-ot is itt tudjuk ki-be kapcsolni, illetve a Blu-ray meghajtó tálca kiadó gombját is egy ilyennel oldották meg, de kapunk egy gombot, amit szabadon paraméterezhetünk fel.

Az érintő gombsor fölött van egy-egy hangszóró, aminek hangzása kifejezetten jónak mondható, amiket persze az is segít, hogy a gép alján még ehhez a hangszórópárhoz társítva lett egy mélynyomó is. A gyártó ezt el is nevezte Dolby Home Theater Stereo rendszernek.

Amiről még szeretnék megemlítést tenni, hogy sajnos a kijelzőbe nem építettek kijelző nyitó reteszt, tudjátok, azt az “izét” ami oda rögzíti a kijelzőt a házhoz. Ezeknél a gépeknél a zsanérok szorítják oda a kijelzőt a házra lecsukott állapotban, amik az idő előrehaladtával lazulhatnak, és nem biztos, hogy mindig olyan szorosan tartják a kijelzőt. Ez miatt szállítás közben apróbb odacsapódások történhetnek, amik nem biztos, hogy jót tesznek a kijelzőnek.

A gép bal oldalán találjuk a hangkártya csatlakozóit, 2db USB3.0-s, és 1db USB2.0-s portot, és SD kártya olvasót is, továbbá a CPU hűtőnyílását is.

A laptop jobb oldalán a Blu-ray meghajtót találjuk, amin ugye nincs gomb, hiszen érintőpanelről lehet nyitni, továbbá még kapunk 2db 2.0-ás USB portot.

A gép elején pedig a visszajelző LED-ek kaptak helyet, amelyeket a kijelző lecsukásakor is lehet látni.

Hátulra a töltő nyílása, egy E-Sata, D-sub, LAN, és HDMI csatlakozó került, továbbá a VGA kártya szellőzőrács látható itt.

Ha már töltőről van szó, meg kell hogy említsem, én a gépet már úgy kaptam, hogy nem a gyári, hanem egy erősebb HP tápot került hozzá, amely segítségével később erősebb VGA kártyával is meg fog birkózni a laptop, legalábbis az áramellátással nem lesz gond.

Na, de lássuk, hogy mi lapul a belsejében:

Az Intel második generációs Core i7 2670QM CPU-ja található meg, amely teljes értékű 4 magos megoldás, ami a Hyper Threading segítségével nyolc szálon tud egyidejűleg dolgozni. Ennek a CPU-nak 2,2GHz-es az alap órajele, de terheléstől függően akár 3,1GHz-ig is felpöröghet Minden egyes mag kapott 256KB L2 gyorstárat, és továbbá elérhető a CPU-nak egy 6MB-os L3-as gyorstár is. Maga a processzor 32 nanométeres csíkszélességgel készült, és 45W-os TDP-s besorolást kapott.

Memóriából a DDR3 támogatott, összesen négy foglalatba pakolhatunk akár 16GB összkapacitású memóriát, de jelen esetben a hátsó két foglalatban van csak memória, melyek 2X4GB-os felállásban vannak. Órajelük 1333MHz.
Ami még szintén jó hír, hogy akár a 2133MHz-es modulokat is tudja használni a gép.

Háttértárból akár két darab 2,5 colos meghajtó is bebiggyeszthető a gépbe, így nem kell lemondanunk az SSD nyújtotta gyors, és a HDD nyújtotta nagy kapacitású háttértárról sem. Igaz az én esetemben csak egy 640GB-os HDD biztosított.
Akinek még ez sem lenne elég, akár, egy beépítő kerettel akár 3db mSATA szabványú SSD-t is belerakhat a laptopba.

A gép legérdekesebb része az MXM3b foglalatú Geforce GTX560M VGA kártya, ami a GF116-os GPU-ra épül. 192 Shader egység, található benne, s a 1,5GB-nyi GDDR5-ös memóriával 192 biten tud kommunikálni. a GPU órajele 775MHz, míg a memóriák gyárilag 1250MHz-en ketyegnek.

Mint fentebb említettem, a gép az MSI GT780DXR-el szinte teljesen megegyezik, így lehetőség van arra, hogy ez a gép is megkapja az MSI BIOS-át, ami ennél a gépnél is megtörtént. Ennek köszönhetően később akár a GTX970m/GTX980m VGA kártya is bepattintható.

Ha asztali VGA-val kellene a teljesítményét összemérnünk, akkor valahol a GTS450, és a GTX550Ti szintje közé helyezkedik a kártya, ami mai szemmel nézve már nem túl acélos, de ha azt nézzük, hogy ez egy laptop, akkor annyira azért nem is olyan rossz.

Itt a gép alján még az akkumulátor az, ami említést érdemel. Ez kilenc cellás, ami eredetileg átlag használat mellett 3-3,5 órán át tudta életben tartani a gépet, jelenleg még egy órás üzemidőre képes, tekintve arra, hogy mi lakozik a műanyag alatt, ez még mindig nem is olyan rossz. Ráadásul ez alapból sem az a fajta méretű gép, amit csak úgy előkapok a vonaton.

Amit még szeretnék kiemelni pozitívumként, hogy nagyon könnyen hozzáférünk a ventilátorhoz, és azt eltávolítva könnyedén tisztíthatjuk a hűtő lamellákat, ezzel elkerülvén az esetleges túlmelegedéseket:

Ezeken felül természetesen nem hiányozhat a gépből az n-es szabványt is támogató WI-FI, és a 3.0-s Bluetooth sem.

Még mielőtt bekapcsolnánk, akkor összegezzük, hogy mit is tud a vas:

Intel Core i7 2670QM CPU 2,2GHz@3,1GHz Turbo

2X4GB DDR3 1333MHz SO-DIMM memória

Nvidia Geforce GTX560m VGA kártya

Samsung 640GB SATA 2,5″ HDD

Blu-ray ODD

17,3″ 1920X1080-as felbontású kijelző

Úgy gondoltam, hogy készítek pár tesztet, ami kifejezetten a CPU-t teszteli, illetve feltelepítek egy-pár játékot, és letesztelem, hogy boldogul a laptop a pár éves játékoktól kezdve a legújabb nevekig. Mivel az Nvidia Inspector nevű programmal sikerült a VGA kártyát túlhajtanom, így ennek hála a 775MHz-es GPU órajelet 870MHz-re, míg az 1250MHz-es memóriát 1450MHz-re sikerült felpörgetnem. A megemelt órajelekkel is lemértem a játékok sebességét, érdemes lesz majd figyelni, hogy ez mennyit számít a játékoknál!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények