Medion X7813: A fapados gémer

Olcsó, de erős és jól fejleszthető 17"-os gamer laptop, ami sokaknak ismerős lehet valahonnan... – írta: bacsis, 8 éve

Jöhetnek a tesztek

Lássuk tehát, hogy maga a CPU mire képes:

Nyers erőben is simán hozza a 3,8GHz-en járatott 6 magos Phenom II-es CPU-m szintjét.
Aki gyakran olvassa a basics-tuningot, az ritkán találkozhat 30 Gflops-os nyers számításteljesítménnyel, amit a Linx mért.
Az Intel ezt a processzort még 2011 októberében dobta piacra, azaz most már az ötödik évében van. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy nagyon nincs szégyenkeznivalója
Persze a hangsúlyt inkább a játékok fogják kapni! Minden játék 1920X1080-as felbontásban volt futtatva, inkább csak a részletességeket állítgattam, illetve, ahogy fentebb is írtam, a mérést lefuttattam alap, illetve emelt órajelen is.

De a játékok előtt egy kis benchmark is szerephez jutott, 3Dmark06:

Mivel a CPU elég erős, hogy kihajtsa ezt a VGA kártyát, még 1280X1024-es felbontás mellett is, így a VGA kártya túlhajtása szépen kimutatható, szépen gyorsult tőle a 3Dmark.

Lefuttattam az Unigine Valley tesztprogramot is, 1920x1080-as felbontásban, DX11-es render mellett, High grafikával, élsimítás nélkül, íme, az eredmények:

A VGA kártya túlhajtása itt is jól jött, bár a gyorsulás leginkább a maximális FPS-nél látszódott meg, a minimum FPS továbbra is elég alacsony értéken maradt. De szerencsére ez csak egy tesztprogram, nem ezzel fogok játszani órákat, így itt belefér a 13FPS

Első játékom a 2007-es megjelenésű, azaz bő 1 év múlva 10!!!! éves Crysis lesz, ami lassan átlép a retro kategóriába, annak ellenére, hogy máig meg tudja izzasztani a legerősebb számítógépeket is, ha feltekerjük maximumra a grafikát. Én a laptopon, ahogy fentebb is írtam, 1920x1080-as felbontásban próbáltam ki a játékot, High részletesség mellett:

Mint látható, így még pont játszható volt a játék. Ha a többi lehetőséget is Very High-ra raktam volna, az átlag FPS-em is 20-ra esett volna. De még így is jól jött a tuning, mert 3FPS különbséget az ember észre sem vesz, ha csak nem 20FPS környékén gyorsul ennyit a játék, mert itt bizony érezhető volt a különbség.

A Crysis gépigénye szinte eltörpül a Grand Theft auto 4 gépigénye mellett, pedig a játék csak 1 évvel későbbi, azaz 2008-as.
Ennél a játéknál (is) High részletességet állítottam be:

Nagyjából itt is ugyanaz mondható el, mint a Crysis-ról, a minimum FPS nem sokkal 20 fölött karcolt, ami már a játszhatóság határát súrolja, ám a VGA kártya túlhajtása itt is jótékony hatással volt.

Na, de váltsunk kicsit újabb játékokra! 2013-ból nagy kedvencem a Tomb Raider, melyet szintén High részletesség mellett próbáltam ki, egyedül a teszelálás volt kikapcsolva:

Úgy gondolom, nem kell különösebben részleteznem. nagyon korrekt sebességet tudott a játék felmutatni.

Szintén 2013-ból a Grid2 is kipróbálásra került, ezúttal is High részletesség mellett:

Látszik, hogy a játék remekül van optimalizálva, hiszen emelt, és alap órajelen is remekül futott a játék, még utóbbi esetben sem esett 30FPS alá a játék.

A Far Cry 4 sem maradhatott ki a tesztből, ami még 2014-ben jelent meg. Ezt a játékot viszont csak alacsony, azaz Low részletesség mellett teszteltem:

Ennek a játéknak a hivatalos gépigénye is egy Geforce GTX460-as VGA kártyát kér, ami ettől a mobil GTX560m-től legalább 30%-kal erősebb. Sajnos ez a grafikonokon is meglátszik. Itt is mérhető a megemelt órajel jótékony hatása, de utóbbi esetben is csak fogcsikorgatóan játszható sebességet sikerült kipréselni a játékból. Persze itt még felmerülhet egy olyan lehetőség, hogy a felbontást is lejjebb véve biztosan játszhatóvá lehetne tenni a játékot, de az LCD kijelzők natív felbontásától eltérni annyira nem buli, mert sokat ront a kép élességén

Hivatalosan 2015 decemberében jött ki a Dirt Rally játék, ami egyből nagy kedvencemmé vált, még szép, hogy felkerült a laptopra, amit most is High részletesség mellett futtattam:

Ha egy játék 20FPS-el még elfut, azzal én már ki vagyok békülve, viszont a Dirt Rally-nál nem szeretem, ha 30FPS alá beesik a sebesség. Szerencsére ennél a játéknál is számított a VGA kártya órajelének a megemelése, hogy szinte végig 30FPS fölött futott a játék.

Mint látható, még a legújabb játékok is futtathatóak natív felbontás mellett, némi kompromisszummal, míg a pár éves játékok magas részletesség mellett is teljesen jól futnak, egyedül az élsimítást (és az esetleges egyéb látványjavítókat) nem erőltettem, de bőven szépek a játékok már akkor is, ha a részletességük magasra van állítva, és ezt a laptop szinte minden esetben akadály nélkül vette.

Maga a CPU is elég teljesítményre képes, és ha a HDD mellé később egy SSD is landol, akkor a háttértárhoz sem kell nyúlni, elegendő egy laptopban ekkora HDD, és a RAM bővítése miatt sem kell, hogy fájjon a fejem. Tehát a gép teljesítménye, annak ellenére, hogy egy közel 5 éves gépről beszélünk, még játékos szemmel is elegendő. Viszont a multimédiás képességekre sem lehet panaszunk, köszönhetően a Blu-ray meghajtónak, a minőségi hangrendszernek, vagy akár a gyors USB3.0-s portoknak.

Sajnos, a gépnek viszont vannak árnyoldalai. ilyen a játékra teljesen alkalmatlan Touchpad, aminek használata a napi rutinfeladatoknál is elég keserves, annak ellenére, hogy elég pontosan lehet vele navigálni.
Maga az anyaghasználat is az alsó kategóriát idézi, hiába szálcsiszolt, attól még műanyag marad.

Az összkép mindent egybe vetve mégis pozitív, hiszen egy erős, és igény esetén tovább bővíthető gépről beszélünk, ami jelenleg 130-150ezer Ft körül megvásárolható, és ezt az összeget igazán megéri.

Ami tetszett:

-Erős hardver
-Későbbi fejleszthetőség/bővíthetőség
-Könnyű szerelni, tisztítani
-Szép/éles kijelző
-méretéhez képest könnyű
-hangrendszer
-Teljesítményéhez képest megfizethető

Ami nem tetszett:

-Touchpad
-Anyaghasználat
-Kijelzőt nyitó retesz hiánya
-Billentyűzet világítás hiánya
-Kényelmetlen billentyűzet

Aki esetleg kíváncsi, az előző, Dell XPS laptopomra, amit ez a gép váltott, illetve annak a teszt eredményeire ő ide kattintson

Előzmények