MEElectronics A161p fülhallgató

Az amerikai gyártó mikrofonos zászlóshajóját sikerült megkaparintanom viszonylag olcsón. – írta: Alg, 11 éve

Kívülről

A MEElectronics egy 2005-ben alakult, fej-és fülhallgatókat gyártó cég Kaliforniából. Fiatalos, számomra nagyon szimpatikus csapat, akik a hangzás mellett egyre inkább a divatra is figyelnek. Olyan fej- és fülhallgatókat igyekeznek készíteni, amik jól szólnak, jól néznek ki, és bárki számára megfizethetők.

Nos, ennek a kínálatnak a jelenlegi legmagasabbra pozicionált fülhallgatóját/headsetjét (mert mikrofonos változatról van szó) sikerült beszereznem augusztusban egy kupon segítségével kb. féláron. Szállítással (USPS first class mail) együtt nagyjából 14.000 Ft-ba került a cucc, ez nagyjából az az árkategória, amit még utcára is könnyű szívvel visz az ember, de már mindenképpen kell hozzá egy megfelelő minőségű lejátszó, hogy mindent kihozzunk belőle.

Rendelés után egy bő héttel már meg is kaptam a várva-várt csomagot, amelyben egy igencsak igényes és szép doboz fogadott:

Szobadísznek sem utolsó, a svájci órám volt hasonlóban. Nem szűkölködtek a tartozékokkal sem, a füles mellett 6 pár szilikon harang (kicsi, közepes, nagy, dupla, kis tripla, nagy tripla), fül mögötti kábelvezetést segítő "ear hook", régebbi telefonokhoz való TRRS adapter, számítógéphez headsetként csatlakozást segítő mikrofonelosztó, szépen, igényesen kidolgozott kemény cipzáros kagyló-tok kapott helyet.

A kábelen lévő kábelcsipesz változott a korábbi modellekhez képest, a kicsit olcsó hatást keltő, eltávolításkor kábelgyilkos változatot egy minőségibb, könnyebben levehetőre cserélték. Piros pont, erre is figyeltek. Maga a kábel szimmetrikus, viszonylag lágy, vékony, de minőségi hatást kelt. Ez nem az a fajta, amit hidegben a falnak lehet támasztani, kellemes gumiszerű borítású.

A mikrofon a jobb oldalon van, szerintem kicsit érdekes helyen (erről később), a kialakítása is fura, mintha szét lenne pattanva a két fele, pedig nem - jobban tetszett az előd CC51P fémhengere. A kábel másik végén egy aranyozott, 45 fokban hajlított, iPhone kiosztású csatlakozót találunk. Érdekes, MEE szokás ez a 45 fokos szög, nekem pont jó a lejátszómhoz, de talán a hagyományos egyenes vagy L alakú biztosabb út lett volna.

Fotó: psygeist - head-fi

Maga a fülhallgató rész a fényképekről látszó fekete/arany helyett inkább grafit/sárgaréz színösszeállítású, lakkozott műanyag szoros és pontos illesztésekkel. Kicsit fura, ellentmondásos a kialakítása a dolognak, ugyanis a mikrofon fülestől vett távolsága és a hosszú törésgátló szöge miatt elsőre hagyományosan, kábelt lelógatva tenné a fülébe az egyszeri felhasználó. Ellenben a vetőcső nem egyenes, hanem szögben áll, és a csomagban ott van a fül feletti kábelvezető, ami over the ear viseletre utal. Mivel a mikrofont úgysem használom, utóbbi mellett döntöttem.

Így kényelmesebb is, és jobban is ül a fülben, bár beletelt pár napba mire rájöttem, hogy kell betenni, hogy a kábel a helyén maradjon. A mikrofon viszont ezzel a módszerrel kicsit viccesen pont a fülcimpám magasságába került, ami headset szempontból nem túl optimális, a törésgátló pedig felfelé meredezik. Kíváncsi lennék, mit gondoltak a tervezéskor, lehet rá is kérdezek náluk, hogy ezt mégis hogy kellene :)

Egy ilyen kategóriájú füleshez nem árt megfelelő forrás sem - minimum egy Sansa clip vagy fuze, illetve Galaxy SI/SIII, Nexus S kategória ajánlott. Részemről egy Cowon J3 volt az útitárs, itthon pedig egy Fiio E10 DAC figyelt a zsinór végén. Minden hangzásjavítót kikapcsoltam, EQ "normal" azaz teljesen flat állásban, a számítógépen foobar fut wasapival.

A gumiharangokat sokat próbálgattam - legtöbbet a kis triplát, mert az a legkényelmesebb, de egy minimális szigetelés hiányzik (tényleg majdnem tökéletes, de mégsem) - így kicsit tudathasadásosan viselkedett, hol volt mély, hol kevésbé, illetve a magas hangoknál összezavarodott kissé. A nagy tripla jól zár, még kényelmes is, de nagyon kiáll a fülből, hülyén néz ki és könnyen kimozdul. A duplának fura, tompa hangja volt, végül a szimpla közepesnél maradtam (ez volt rajta gyárilag is).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Samsung EHS-64 újratöltve

    Remélem, aki hasonló cipőben jár, és van egy elromlott, szeretett fülese, az kedvet kap a megújításához.

  • Audio-Technica ATH-CHX7iS SonicFuel fülhallgató

    Az alany a gyártó 2013. októberében bemutatott különleges, hibrid kialakítású fülhallgatóinak "nagyobb", drágább tesója.

  • Vsonic VSD3 bemutató

    A Vsonic nevű kínai IEM gyártót leginkább az ár/érték aránya tette híresé, ennek fényében mertem meghallgatás nélkül VSD3-at rendelni.