Athlon X4 740 vs Ryzen 3 2200G

Rövid kis tesztnek indult, de hetekig tartó szívás és szenvedés lett az "új gépet vettem" esetből. – írta: Mákosmetélt, 6 éve

Bevezetés

Sziasztok!

Írásom apropója az, hogy olvastam már néhány Ryzen tesztet, de ott ezek mindig modern procikkal voltak összehasonlítva. Nekem viszont egy 4,5 éves gépem van, és kíváncsi voltam, hogy a régebbi gépemhez képest mekkora lesz a fejlődés az új, kisebbik Ryzen APU-val: Ryzen 3 2200G.
Kíváncsi vagyok továbbá arra is, hogy önmagában (dedikált VGA nélkül) ez a Ryzen APU felveszi-e a versenyt a régi ASUS Radeon HD 7750-es videokártyámmal.
Tehát ez az írás most azoknak próbál támpontot adni, akik egy régebbi konfigurációról váltanának Ryzenre külön videokártya nélkül.
Én magam nem vagyok egy nagy játékos, havi egyszer-kétszer rám jön, de akkor is csak a következő (Steamen megvásárolt) játékaimmal játszom, amik a mai napig le tudnak kötni.
Ezért nincs is szükségem igazán nagy 3D-s teljesítményre a következő játékokhoz:
- Banished
- Supreme Commander: Forged Alliance
- Dirt3

Továbbá még arra használom a gépet, amire mindenki más is: netezés, filmnézés, zenehallgatás, nyers (RAW) fotók szerkesztése, javítása hobbiszinten.
Azt hiszem, ezeknek a feltételeknek az új konfiguráció bőven meg fog felelni.
Akkor hát ... Let's GO!

Így néz ki a régi gépem:
Alaplap: GIGABYTE GA-F2A88X-D3H (rev. 3.0)
CPU: AMD Athlon II X4 740 3.2 GHz (3.7 GHz turbo) , 4 mag - 4 szál
RAM: 2 x 2 GB 1333 MHz DDR3 RAM CSX Alpha CL9
VGA: ASUS Radeon HD7750-1GD5-V2 1 GB GDDR5 (512 Shader, 820 MHz GPU)
HDD1: SAMSUNG HD501LJ (465 GB)
HDD2: WDC WD10EZRX-00A8LB0 (931 GB)
DVD-RW: PIONEER DVD-RW DVR-221L
Táp: FSP 400W HEXA

Jöjjenek az új gép komponensei, és az ár, amennyiért vettem őket februárban, bár azóta jócskán olcsóbb lett a proci — 6 ezer forinttal:
Alaplap: MSI A320M GRENADE — 19.300 Ft
CPU (APU): AMD Ryzen 3 2200G 3.5 GHz (3.7 GHz turbo), 4 mag - 4 szál — 34.164 Ft
RAM: 2 x 4 GB CRUCIAL DDR4 2666 MHz Ballistix Elite CL16 — 32.646 Ft
VGA: prociba integrált VEGA 8 (512 Shader, 1100 MHz GPU, továbbiakban IGP)

A gépház, táp, vinyók, DVD író marad a régi, ezért azokat nem soroltam fel megint az új gép alkatrészeinél.

Egy kis magyarázat, hogy mit miért választottam az új géphez.

Alaplap:
Az alaplapok közül van olcsóbb és drágább is, nekem semmi extra igényem nem volt, két apróságot kivéve: ezen az MSI lapon van hűtőborda a szükséges részeken (bár nem akarok tuningolni), illetve van rajta DVI és HDMI kimenet is.
A monitoromat DVI, a lapos TV-t pedig HDMI csatlakozón keresztül kötöm a gépre.
Ez a régi gépemnél is így volt, szóval ez feltétel volt az alaplap választásnál. Ugyanis, ha elég lesz az APU grafikai teljesítménye, akkor nem lesz külön VGA a gépben és csak az alaplapi kimenetekre hagyatkozhatok.

Processzor:
Azért ezt választottam, mert bár ugyanúgy négymagos, mint a régi procim, de elvileg sokkal nagyobb a szálankénti teljesítménye, és jobb a teljesítmény/fogyasztás mutatója is.
Remélhetőleg majd a tesztek is alátámasztják ezt… :D
Szeretnék benne maradni a 65 wattos TDP keretben is.
Továbbá van benne egy modern IGP, amit majd jól letesztelek, és kiderül, mire elég nekem és a Radeon 7750-nel szemben. Ha kevés lesz a VEGA 8 teljesítménye, akkor megy be mellé a régi videokártyám is.
Ha pedig a proci sebessége is kevés lesz, akkor eladom, és ebbe az alaplapba beletehetek akár egy Ryzen 5 vagy 7 procit is, vagy a Ryzen 5 2400G-t.

Memória:
Tudom, hogy az APU mellé a lehető leggyorsabb memóriák kellenének az IGP sávszélesség-igénye miatt, de elég magas árban vannak a DDR4 RAM-ok mostanság, én pedig nem akarok elszállni az árakkal. Először az egyik legolcsóbb memóriát néztem ki:
2 x 4 GB DDR4 2400 MHz CSX Alpha CL17, 25.200 forintért.
De aztán átgondoltam, és ennek a RAM-nak nem csak a működési frekvenciája kisebb, de a késleltetése (CL17) is nagyobb, így minden szempontból előnytelen — az árát kivéve.
Végül a CRUCIAL 2666 MHz-es CL16-os memóriáira esett a választásom a kedvezőbb paraméterek és az elfogadható ára miatt. Ezek sem KIT modulok, de 10+ éves tapasztalatom szerint teljesen jól működik két ugyanolyan típusú RAM kétcsatornás üzemmódban (dual channel), nem kell hozzá KIT-et venni.

Ennyit tehát az új gépről és a miértekről.
A következő oldalon leírom, hogy mekkorát szívtam az összeszereléssel és a Windows-zal... akit nem érdekel a sok rizsa és a szenvedésem, csak az eredmények, az ugorja át nyugodtan a következő oldalt… :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Szkájlék most már Ryzsen élnek!

    Egy hosszabb PC nélküli időszak után az új gépet raktam össze. Vigyázat, szókimondó szövegek!

  • Egy Ryzen gép építése

    A korábbi cikkemben bemutatott, gondosan kiválogatott alkatrészekből immár összeállt az új gépem.

  • Egy Ryzen gép kezdete

    Egy jó játékgép-konfigurációt szerettem volna összeállítani és ehhez kerestem a megfelelő hardvereket.