MEIZU M5c – vitathatatlan

A fiataloknak szánt, olcsó, korrekt tudású készülék joggal pályázik a belépőszintű telefonok királya címre. – írta: bloggiold, 6 éve

Hardver, szoftverezettség

A műszaki paramétereket megnézve kicsit lesajnálkozóan tekintettem a telefonra, a burkolat alatt egy öreg és gyenge motor pöfög. A 2016-ban bemutatott, 28 nanométeres csíkszélességű MediaTek MT6737 chipsetet, amelyben négy darab Cortex-A53 mag dolgozik 1.3 gigahertzre skálázva, valamint a Mali-T720MP2 grafikus gyorsító, nem nyújthat komoly teljesítményt. A RAM mérete 2 gigabájt, a belső memória 16 gigabájt, ami tovább bővíthető, maximum 128 gigabájtos kártya segítségével. Papíron ezek az adatok valóban nem lenyűgözőek, a gyakorlat viszont egészen mást mutat, de erről majd később.

A telefonon az Android 6.0 Marshmallow rendszer fut, Flyme OS köntösbe bújtatva. A Meizu által használt rendszerfelület sok hasonlóságot mutat a Xiaomi féle MIUI felülettel, itt is hiányzik a menü, tehát minden app és widget a főoldalakon kap helyet. Mindkét felület esetében teljesen újragondolták az Androidot és maximális felhasználói élményt nyújtanak. Egy dolgot fontos megemlíteni, a Meizu nem rendelkezik Google GMS licenccel. Hogy mit jelent ez? Ha szeretnénk használni a kereső óriás alkalmazásait – és igen, mi szeretnénk –, akkor ezt nekünk kell beszerezni. Ez elsőre ijesztően hangzik, de nincs ok a pánikra. Regisztráció nélkül is beléphetünk az App Store alkalmazásboltba, itt a Google App Installer csomag telepítése, majd a telefon újraindítása után már várni fog minket a jó ismerős Play Áruház.

Előre telepített programokból csak a legszükségesebbeket kapjuk, ezek a két képernyőmentésen láthatóak. Tökéletesen kontrollálhatjuk kis kedvencünk működését a Biztonság nevű app segítségével. A Témák applikációban kedvünk szerint megváltoztathatjuk a telefon teljes kinézetét. Jópofa az élő naptár ikon, valamint a valutaváltóval és további extrákkal felvértezett számológép is.

Az alap zöld robotos megjelenést a Meizu szakemberei alaposan átdolgozták és telepakolták minden földi jóval. A lezárt képernyőn történő gesztusvezérlés az okos érintés gomb, a gyermek- és játék üzemmód, de akár az osztott képernyős mód (Split Screen) mind-mind nagyon hasznos és jól működő sajátossága a Flyme OS rendszernek.

Visszatérnék a hardveres résznél írt, papíron gyenge teljesítményre. A rendszer sebessége és a használati élmény alapján az első gondolatom az volt, hogy sokkal erősebb rendszerchip dolgozik a telefonban. Természetesen nem így van, a titok nyitja a „One Mind” néven futó mesterséges intelligencia, amely egy intelligens gondolkodó motor. Figyeli a felhasználói szokásokat és nyugalmi állapotban optimalizálja a masina működését, így aktív időszakban topon van a készülékünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Ulefone T1- támadás

    Megnyerő külsővel, szinte hibátlan belsővel támadja a nagynevű gyártókat az Ulefone alacsony árú zászlóshajója.

  • Elephone P8 – a telefon

    A távol-keleti gyártó egy olyan készüléket alkotott, amibe nagyon nehéz belekötni, de mégis van némi rés a pajzson.

  • Meizu EP51- A tökéletes edzőpartner

    Régóta kerestem már egy edzéshez is kiváló jó ár-érték arányú fülest, azt hiszem, hogy most megtaláltam.